GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 16.04.2024, svátek má Irena
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Grants whisky

 

 

grants_whisky_family_reserveHistorie Grants whisky

 

Zakladatelem Grants whisky byl William Grant, který se narodil v roce 1839 ve skotském městě Dufftown. William již od raného dětství tvrdě pracoval, zpočátku jako pasáček dobytka. U této profese však nezůstal, vyučil se ševcem, nějaký čas působil také jako zaměstnanec vápenky. Později se stal účetním v palírně Mortlach. Měl možnost se tak profesně vypracovat, až se nakonec stal ředitelem celé firmy, v jejímž čele setrval 20 let. Již během tohoto období měl William Grant sen vybudovat vlastní palírnu, ve které by vyráběl lahodnou whisky. Ten se mu vyplnil v roce 1886, tehdy totiž se svojí ženou Elizabeth a jejich devíti dětmi postavil palírnu Glenfiddich. Přesně na Štědrý den roku 1887 spatřily v jeho palírně světlo světa první kapky lahodného moku. V následujících letech se mu podařilo výrobu úspěšně rozšířit a postupně se s whisky dostal do celého světa.


Důležitým rokem ve Williamově životě byl rok 1898. Tehdy nečekaně zkrachoval největší výrobce skotské whisky společnost Pattisons. William neotálel a nastalé příležitosti se nebál využít. Ve stejný rok se zrodila míchaná Grant´s whisky, tak jak ji známe dnes.


Rozšířil svůj velkoobchod, míchání a export, který mu přinesl úspěch na trhu skotských whisky. V roce 1903 zřídil svůj obchod v Glasgow a v roce 1904 svojí první oficiální vývozní kancelář v Blackburnu. Pro Williama byly vždy důležité rodinné hodnoty, a proto začal podnikat se svým zetěm Charlesem Gordonem. Jejich spojenectví z nich udělalo největší prodejce whisky a stali se prvními vývozci této kvalitní lihoviny. Díky tvrdé práci, odhodlání a podpoře ze strany rodiny dosáhl William velkého úspěchu a po mnoha letech se sen stal realitou.


I když začátky podnikání neměl William Grant jednoduché, díky odhodlání a pomoci rodiny se mu podařilo vybudovat úspěšnou značku Grants whisky, která je v současnosti jednou z nejoblíbenějších a má zastoupení ve více než 180 zemích po celém světě.

grants_whisky_ale_cask
Výrobní proces Grants whisky

Výrobní proces skotské whisky Grants se skládá z řady tradičních i moderních procesů, které vykonávají vysoce kvalifikovaní odborníci. Postup výroby má několik fází: sladování, fermentace, destilace, zrání, míchání, snoubení a plnění láhví.

 

Sladování (klíčení)

Obilí používané k výrobě Grant´s whisky se nejprve očistí, poté jemně umele a na závěr se několik dnů máčí ve vodě o vysoké teplotě. Výsledkem procesu sladování je tekutina s vysokým obsahem cukrů, tzv. zápara.


Fermentace (kvašení)

Během kvašení se odehrává proces, při kterém se zápara mění na zkvašený rmut obsahující 8 - 9 % alkoholu.


Destilace

Účelem destilace je z původní suroviny s nízkým obsahem alkoholu vyrobit tekutinu s vyšším obsahem alkoholu pomocí postupného odpařování vody. Celý proces destilace se zakládá na prostém faktu, že alkohol má nižší bod varu než voda. Proto jsou první páry při postupném zahřívání převážně alkoholové a následným ochlazením se sráží zpět na kapalinu.


grants_whisky_sherry_caskZrání

K zásadní proměně whisky dochází v sudech při zrání. Destilát potřebuje zrát nejméně tři roky v tradičních dubových soudcích. V průběhu zrání se rozvine chuť, vůně, jemnost a barva nápoje. Obilné whisky jsou známy jako lehké a vonné a představují vynikající základ míchaných skotských whisky.


Míchání

Jeden z nejdéle sloužících mistrů míchačů (Master Blender) v celé branži byl David Stewart, své povolání vykonával neuvěřitelných 35 let. Po něm převzal jeho pozici Brian Kinsman, kterého na tuto funkci připravoval David Steward téměř 10 let. Brian je teprve šestý Master Blender v historii whisky Grants. Náplní jeho práce je pečlivé vybírání whisky z mnoha dostupných skotských palíren pro následnou výrobu Grants whisky.


Snoubení a plnění láhví

Na správné smíchání vybraných druhů whisky vyžadující odborný cit a preciznost dohlíží několik osob. Míchaná whisky zůstává na několik měsíců ve speciálních dubových sudech, kde dochází k romanticky označovanému procesu „zasnoubení". Během tohoto období dochází ke konečnému spojení chutí a vůní všech ingrediencí. Nedaleko Glasgow se takto pečlivě vyrobená whisky plní do lahví, odkud putuje k milionům příznivců skotské whisky na celém světě.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

16.06.2011 - 21:05:43

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.