GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Lihovarníci: Češi pijí méně, než tvrdí EU

 

 

ilustracni fotoPodle Evropské komise Češi v průměru vypijí přes 15 litrů lihu ročně. Výrobci alkoholických nápojů tvrdí, že EU klame. Spotřeba je nižší.

 


Statistická čísla, podle kterých jsou Češi po Estonsku na druhém místě ve spotřebě alkoholu v Evropě, jsou zavádějící a nepřesná. Vyplývá to ze zjištění Unie výrobců a dovozců lihovin u nás. Oficiální data Evropské komise, podle kterých vypije průměrný Čech ročně v přepočtu přes 15 litrů čistého lihu, zpochybňují i pivovarníci a vinaři. Skutečnost je podle propočtů, vycházejících ze skutečné spotřeby a vybrané spotřební daně, výrazně nižší. Češi nejsou ochmelkové, tvrdí výrobci alkoholu.


Po přepočtu údajů o výběru spotřební daně a spotřeby jednotlivých druhů alkoholických nápojů na stoprocentní alkohol vychází tuzemská spotřeba ve výši 9,9 litru čistého alkoholu na osobu včetně kojenců za rok. Lihovarnická unie takto došla k údaji, který se příliš neliší od 10,4 litru, uváděných Českým statistickým úřadem. Což by odpovídalo průměru všech zemí Evropské unie.


"Údaji o našem druhém místě v Evropě se dlouho leckdo ohání, ale skutečnost zdaleka není tak dramatická. Je zřejmé, že diskutované číslo o naší údajně vysoké spotřebě je hloupost," vyjádřil se výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Steiner.


Údaje, které prezentuje Evropská unie, vycházejí podle mluvčího delegace Evropské komise v Česku Martina Staška z projektu, jejž řídí Finský národní ústav pro zdraví a sociální péči. "Ten shromažduje údaje do databáze z různých zdrojů, jako je Eurostat, evropské agentury nebo Světová zdravotnická organizace," říká Stašek.


Český statistický úřad využívá údajů o skutečných prodejích a dovozu alkoholických nápojů od subjektů, uvádějících nápoje u nás na trh. A údaj vztahuje k takzvanému střednímu stavu obyvatel, tedy počtu obyvatel Česka v polovině vyhodnocovaného roku.


EU ale počítá do průměru na hlavu v jednotlivých zemích počet lidí starších 15 let. To průměr zvyšuje. Když i čeští lihovarníci započítali do své kalkulace jen populaci nad 15 let a přidali ještě odhad černého trhu, tedy spotřeby nezdaněných alkoholických nápojů, dospěli k číslu 12 litrů čistého alkoholu na hlavu. Tedy o 3 až 4 litry lihu pod údajem Evropské unie.


"Evropská statistika je zavádějící. Odhaduji, že je nepřesná i u dalších zemí. Třeba Švédsko má podle mne dvakrát vyšší spotřebu, než uvádí evropské úřady. Švédský institut pro výzkum maloobchodu uvádí, že od vstupu země do unie a zavedení striktní protialkoholické politiky tam spotřeba lihu neklesla a rozšířená domácí výroba přešla do sféry organizovaného zločinu," komentuje situaci šéf Českého svazu pivovarů Jan Veselý.


"Nevěřím, že bychom byli druzí v Evropě ve spotřebě alkoholu. Ve spotřebě vína jsme stále pod evropským průměrem," přidává se předseda Vinařského fondu Jaroslav Machovec.


Spotřeba alkoholu u nás stagnuje. A výrobci pod tlakem zdravějšího životního stylu i daňových úspor omezují obsah alkoholu, především v lihovinách. A zapojují se do kampaní za zodpovědnou konzumaci. "Růst je v této situaci možné realizovat exportem. A to i do vzdálených destinací, jako je v našem případě Austrálie, Mexiko, Dominikánská republika a nově Chile, dojednávají se kontrakty v Číně," popisuje, jak likérky řeší stagnaci domácí spotřeby, šéf dvojky lihovarnického trhu Granette & Starorežná Distilleries Pavel Kadlec.


Češi a alkohol

 

19,1 litru


je podle údajů Vinařského fondu loňská spotřeba vína na hlavu v ČR.


8,2 litru


je podle posledních údajů ČSÚ roční spotřeba 40% lihovin na hlavu v ČR.


144 litrů


piva na obyvatele se vypilo loni v ČR. Po odečtení dovozu vychází 134 litrů "českého" piva na hlavu.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
08.08.2011 - 20:16:25

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.