Díky výraznému růstu prodejů v restauracích i na pultech prodá letos plzeňský Stock přes devět milionů litrů Božkova Tuzemského (dříve rumu), zhruba o milion litrů více než loni. Jako jediná česká lihovina by se tak zařadí do elitní světové skupiny Klubu milionářů, který vyhlašuje každoročně britský časopis Drinks International. Tam se dostanou pouze značky, jichž se v období jednoho kalendářního roku prodá nejméně jeden milion devítilitrových kartonů, řekl ČTK generální ředitel Stocku Plzeň - Božkov Petr Pavlík.
Podle loňských prodejů se tam zařadilo 161 lihovin, především z velkých států nebo značky s výrazným exportem. Nejvíce jsou zastoupeny jsou whisky (46 značek), vodky (43) a za nimi exotické východoasijské pálenky "soju" nebo "sochu" se 14 reprezentanty.
"Pokud se prodeje budou vyvíjet příznivě jako dosud, tak se příští rok v milionářském hodnocení objevíme," dodal Pavlík. Božkov Tuzemský zažívá poslední roky výraznou renesanci. "Jde zřejmě o truc podnik českých konzumentů. Poté, co EU zakázala používat u našeho tuzemáku označení rum, začali svůj oblíbený nápoj bránit," řekl mediální zástupce Stocku Jiří Janoušek. Likérka loni zvýšila meziročně celkový prodej o pět procent na loňský rekord 27,99 milionu litrů. Tuzemák překročil hranici osm milionů litrů, meziročně o milion litrů více.
Nápoj, který se v Plzni vyrábí přes 60 let, je nejprodávanější lihovinou v ČR v gastronomii i v obchodě. Podle agentury MEMRB Retail Tracking činil jeho tržní podíl v maloobchodu 9,2 procenta. V restauracích a barech pak podle agentury Data Servis 9,8 pct.
Kategorie tuzemáků tvoří pětinu českého trhu lihovin. "Na přelomu milénia mnozí prorokovali segmentu ústup z pozic pod tlakem zahraniční konkurence," řekl Janoušek. V roce 2003 se navíc všechny české rumy musely přejmenovat kvůli předpisům EU; označení rum mohou mít jen nápoje z destilátu z cukrové třtiny, české se vyrábějí z obilného či bramborového lihu. Pro tehdejší Rum Božkov to znamenalo změnu názvu. "Místo poklesu ale následovalo oživení podpořené módní vlnou takzvaných retrodrinků," uvedl Pavlík. V hospůdkách se znovu objevily kombinace "Čert" (tuzemák a griotka) nebo "Rudý Kladivo" (tuzemák s fernetem a červeným vínem).
Tuzemák vznikl koncem 19. století v Rakousku-Uhersku jako náhražka třtinového rumu z Karibiku, ale ve střední Evropě tento vzor "převálcoval". Likérníci vyrobili nápoj s domácími surovinami a aromaty, který připomínal drahé zámořské rumy. Tuzemáky pijí také v Maďarsku, Rakousku, na Slovensku a v zemích bývalé Jugoslávie.
Autor: ČTK
31.08.2010 - 09:29:16
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...