GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.04.2024, svátek má Vojtěch
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Kupci z Afriky si kontrolovali likéry už na lodi v Hamburku

 


ilustracni fotoByznys venku


BEZ EXPORTU TO NEJDE. Spotřeba lihovin v Česku výrazně klesá. Ústecká Granette i další likérky tomu čelí zvýšeným podílem exportu.

 

Víc jak rok vypravovala ústecká likérka - dříve jako KB likér a dnes pod názvem Granette - zásilku do západoafrického Beninu. Africký úředník si pokaždé přijel osobně zkontrolovat dodávku vaječných likérů přímo při nakládce kontejneru na loď v Hamburku. Zkoumal chuť, dobu trvanlivosti i kvalitu emulze. V láhvích s likéry se někdy bez újmy kvality oddělují jednotlivé složky jako reakce tuků, žloutků a mléka. Nic takového do Beninu nesmí.


"Nemáme s něčím takovým problém. Naše technologie to umí ohlídat. Ale chápu je. Vaječné likéry obecně jsou náchylné na horko jaké v Beninu panuje. A když k tomu vezmete v úvahu, že oni to tam neprodávají v obchodech, ale jako většinu dalších věcí jen venku na tržnicích, tak se jejich obezřetnosti nedivím," komentuje africkou zkušenost šéf Granette Pavel Kadlec.


Benin, stát s pověstnou byrokracií, je vzhledem k teplému podnebí charakteristický i tím, že tamní zákazníci preferují lihoviny spíš s nižším obsahem alkoholu. Třeba právě vaječné likéry - s příchutí čokolády nebo vanilky.


Ústecká likérka z městské části Krásné Březno ale má s exportem do Afriky letitou zkušenost. Už v šedesátých letech se vozila zdejší Gold King Whisky do Afriky v dřevěných bednách, vystlaných slámou, se kterou tam prý poté krmili velbloudy.


Pro Čechy nevídanou raritou byl i dřívější export lihovin do Ruska. V první polovině devadesátých let tam Ústečtí vyváželi vodku nejen v lahvích, ale také v plastových dvoudecilitrových kelímcích. Produkt vypadal jako jogurt, kelímek byl průhledný se zataveným víčkem z potištěné hliníkové folie. Na jejich plnění byla v likérce instalována speciální linka až do roku 1997.


Vodku do Ruska hlídal ozbrojený doprovod


Zajímavou zkušenost s vývozem do Ruska má i podle loňských prodejů pátá největší likérka u nás Prostějovská Starorežná, kterou letos koupil majitel Granette Milan Hagan. Také z Prostějova putovaly kamiony s alkoholem po roce 1990 především do bývalého Sovětského svazu. "Mnohdy s ozbrojeným doprovodem a přesto se občas něco ztratilo," připomíná mluvčí momentálně sesterských likérek Granette a Starorežné Josef Vejlupek.


Svým způsobem ojedinělý je vývoz do Finska, kde dovoz a prodej alkoholu podléhá přísné kontrole státu - prostřednictvím společnosti Alko. Stát ve Finsku pravidelně vypisuje tendry na přesně určené lihoviny, jejich složení, podíl alkoholu a podobně.


Dnes Granette vyváží 16 procent produkce - nejvíc především do Polska a Slovenska. V Česku nejznámější produkt Starou mysliveckou ale za hranicemi - s výjimkou Slovenska - skoro nikdo nezná. V cizině mají při vypisování tendrů jasně dáno, jaký typ segmentu lihovin požadují - zda vodku, whisky, brandy, likér. "Myslivec" se sice vyrábí z vinného destilátu z Francie, mohl by být označován jako brandy, ale obsahuje i jiné složky a je tedy ke své smůle mimo všechny kategorie.


Ani prostějovská likérka nedělá díru do světa domácí značkou Starorežnou. Jejímu exportu vládne absint. A to hlavně v Austrálii. Kromě toho kontejnery s produkty z Prostějova směřovaly loni a letos třeba do Salvadorské republiky, Chile, Nigerie, USA, Taiwanu, Ruska nebo na Nový Zéland. "Náš nejosvědčenější způsob je prostřednictvím světových veletrhů v kooperaci s organizacemi jako jsou Czechtrade či Klasa," říká ředitel Starorežné Petr Vítek.


Odbyt v Česku klesá, export je záchrana


Likérkám v Česku klesá domácí odbyt, mimo jiné i kvůli letošnímu zdražení vlivem zvýšené spotřební daně, a export je pro všechny výrobce jednou z možností jak udržet potřebnou produkci. Platí to nejen pro jedničku trhu božkovský Stock, ale i další. Včetně nové dvojky trhu - letos jedním vlastníkem spojené dvojice Granette a Prostějovské Starorežné. Domácí spotřeba ale dlouhodobě klesá a růst firmy na trhu může zajistit akvizice. To byl ostatně i důvod akvizice prostějovské likérky. Ze třetí a páté likérky se stává výrobce, který odhadovanou produkcí kolem 120 tisíc hektolitrů předstihl dosud druhou Becherovku. "Přestože měla Starorežná v posledních letech relativně uspokojivé ekonomické výsledky, nárůst prodeje v období 2008-2009 byl minimální. Změna majitele a chystaná fúze nejsou záchrannou akcí pro Starorežnou, ale cestou k získání ještě lepší tržní pozice," tvrdí mluvčí Vejlupek.


Pro řadu výrobců byl přitom loňský rok z pohledu prodaného množství rekordní. Obchodníci se snažili co nejvíc předzásobit před lednovým zvýšením spotřební daně a nakupovali jako o život. Granette prodala 74 tisíc hektolitrů, Starorežná necelých 51 tisíc. Lídr trhu božkovský Stock slavil rekordní rok 2009 prodejem necelých 280 tisíc hektolitrů. O to horší je však letošní rok. Unie výrobců lihovin odhaduje dosavadní meziroční propad zhruba o 10 až 15 procent.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
29.09.2010 - 11:15:18

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.