GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Likérky získají kolek na lahev, až zaplatí daň

 


ilustracni fotoMinisterstvo financí uvažuje o novém systému kolkování. Chce zamezit daňovým únikům za stovky milionů korun.

 

Stát našel další způsob, jak bojovat proti stamilionovým únikům spotřební daně z tvrdého alkoholu. Chce změnit režim vydávání kolků, které musí mít každá láhev mířící do regálů obchodů. Kolek dostanou výrobci až poté, co z láhve zaplatí daň nebo se státu zaručí za její zaplacení.


Dnes mají likérky na úhradu spotřební daně 50 dní ode dne, kdy láhev konkrétní kořalky opustí celní sklad. Někdy ji ale nezaplatí, a tak na regálech skončí nezdaněné okolkované láhve a stát přichází o peníze.


Jde o stovky milionů


Podle celní správy by díky novému systému mohl stát zamezit podvodům v řádu stovek milionů korun. Spotřební daň totiž tvoří drtivou část ceny prodávaných alkoholických nápojů. Stát na ní každoročně vybere asi 7 miliard korun, přičemž černý trh podle různých odhadů tvoří až 15 procent.


"O novém systému vydávání kolků nyní vedeme diskusi. Zabýváme se jeho dopady v praxi a dalšími podrobnostmi," potvrdil HN Martin Jareš, vrchní ředitel daňové politiky ministerstva financí. Podobný systém dnes funguje u cigaret. Pokud návrh projde, bude kolek fungovat nejen jako odznak legální výroby, ale zároveň jako potvrzení o zaplacené dani. Celní správě by měl takový systém ulehčit kontrolu.


Malí výrobci to nechtějí


Likérky si budou moci vybrat ze dvou modelů. V novém režimu budou muset zaplatit kolek hodnotou spotřební daně hned, anebo mít předem daň zajištěnou garancí - bankovní či majetkem. Hodnota jednoho kolku tedy výrazně vzroste - z nynějších 30 haléřů zhruba na 60 korun podle obsahu alkoholu v konkrétní láhvi lihoviny.


Největší likérky nemají s nápadem v podstatě zásadní problém. Vše, co nějakým způsobem omezí černý trh a vytlačí dodavatele nezdaněného zboží, umožní řádným plátcům daně zvýšit vlastní produkci.


"Může to být dobré řešení. Kolek se stane ceninou a jeho zneužití bude trestné jako třeba u bankovek. Jde jen o to, aby to nepoškodilo třeba lokální výrobce. O tom chceme ještě jednat," reaguje Petr Pavlík, generální ředitele lídra trhu božkovského Stocku, jenž vykazuje roční produkci kolem 280 tisíc hektolitrů lihovin. Malí výrobci se na návrh netváří. Pokud budou chtít peníze platit hotově při převzetí kolku, budou je de facto muset vydat až o padesát dní dříve než dnes, což se jim
okamžitě po zavedení režimu promítne v účetnictví.


Objeví se falešné kolky?


Podle lihovarníka Petra Jenčíka bude zajištění daně bankou či majetkem firmy pro řadu malých likérek zásadním problémem. "Nevěřím, že plán ministerstva omezí černý trh. Spíše naopak. U cigaret se daň platí už dnes hodnotou kolku a víme z praxe, že cigaretové kolky se dají často padělat. Tohle jen ublíží nám malým výrobcům," reaguje Jenčík, jehož firma Jenčík a dcery v Prádle u Nepomuku vyrábí kolem 1500 hektolitrů Ďábelského krvesaje a dalších lihovin ročně.


Náklady na kolkování se výrobcům zvýší i z jiného důvodu, a to zřejmě již od příštího roku. Ministerstvo financí v září navrhlo, že kolky, respektive takzvané kontrolní pásky, by měly od příštího roku stoupnout z 33 na 40 haléřů. Tím má stát do rozpočtu získat 10 až 15 milionů korun.

 

Alkohol a podvody


15%
až tolik tvoří dle nejrůznějších odhadů černý trh s alkoholem. Díky zavedení kolků v roce 2004 počet podvodů klesal. Od ledna podle odborníků zase roste kvůli zvýšení spotřební daně.


7 mld.
korun za rok stát vybral vloni na spotřební dani z lihu. Její výše je nyní 285 korun na jeden litr 100procentního lihu. Za prvních osm měsíců letošního roku stát vybral 4,5 miliardy.


83,2
milionu litrů je zhruba roční spotřeba tvrdého alkoholu v České republice. Vyplývá to z údajů ČSÚ. Na jednoho člověka (včetně kojenců) připadne 8,1 litru.

 

STOVKY MILIONŮ
České lihoviny čekají nové kolky. Díky novému systému kolkování může stát na spotřební dani vybrat víc peněz. Zároveň se ale na trhu může objevit víc padělaných kolků.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr, Miroslava Jirsová
30.09.2010 - 17:27:37

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.