GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Tequila fest v Praze

 

Tequila fest v PrazeTequila má v Čechách ještě stále punc exotiky a neznámého. V Mexiku, domovské zemi tohoto nápoje, je však národním nápojem, jehož existence je každoročně oslavována nejrůznějšími festivaly. V letošním roce můžeme Tequila fest poprvé přivítat i v Praze, a to v rámci festivalu Mexiko 2010. Přijďte i vy ochutnat trošku mexických tradic a především se ponořit do tajů tequily - mexického mýtického nápoje v pátek 22. října do produkčního domu VZLET v Holandské ulici 1 v pražských Vršovicích.


Tequila je v Čechách ještě stále trošku opomíjený nápoj, o kterém mají konzumenti jen velmi málo informací. Je škoda, že se v restauracích omezujeme jen na objednání „zlaté" nebo „stříbrné" tequily. Nejenže se tak ochudíme o celou řadu skvělých chuťových zážitků, nezřídka si naopak přivodíme nepříjemnou kocovinu a špatné vzpomínky. Přitom tequila je nápoj, na nějž mohou být Mexičané právem hrdí, a existuje v celé řadě variant. Pokud chcete pít jen pravou tequilu, čtěte pozorně etiketu a ptejte se obsluhy v baru, každý správný barman by vám měl dokázat vysvětlit, jaké druhy tequil nabízí a doporučit, který byste měli ochutnat.


Nápoj, který může nést označení tequila, musí být vyroben v Mexiku, přesně ve státě Jalisco nebo části států Nayarit, Tamaulipas, Michoacán a Guanajuato a obsahovat minimálně 51 % šťávy z modré agáve. Jakýkoliv jiný nápoj je jen napodobeninou tequily a rozhodně si na něm nepochutnáte. Mexičané pijí tequilu nejčastěji tak, jako my koňak. Rozhodně tedy ne „na ex", ale upíjejí ji po doušcích, nechávají chuť agáve rozplynout v ústech a hlavně ji průběžně zapíjejí vodou nebo některou z tradičních limonád.


Mezi kvalitní tequily dostupné na českém trhu patří i celosvětově nejprodávanější značka El Jimador vyrábějící se od roku 1995. K dostání je ve variantách El Jimador Blanco, neboli stříbrná (mladá tequila, která zrála maximálně 4 týdny) určená především tradicionalistům a El Jimador Reposado (nápoj zrající 2 měsíce) lahodně vonící po skořici a pečené agávi. Pozor! Přestože je El Jimador Reposado zlatavý, rozhodně jej nezaměňujte s tequilou označenou „gold" nebo „zlatá". Ty jsou nekvalitní, pro zlatou barvu jsou používána barviva, která často přebijí chuť nekvalitní tequily.


Pokud chcete ochutnat kvalitní tequilu dostupnou i u nás, přijďte v pátek 22. října 2010 do nového produkčního domu VZLET v pražských Vršovicích na první Tequila fest v Čechách, který se koná v rámci festivalu Mexiko 2010. Vstupné v ceně 200 Kč vám umožní ochutnat všechny vystavené druhy tequil, zúčastnit se workshopů, poslechnout si mexickou hudbu nebo se naučit některý z více či méně známých tanců. Více informací o Tequila festu hledejte na www.tequilafest.cz.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

05.10.2010 - 09:54:37

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.