GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Potomek Jima Beama prý neuznává při pití bourbonu žádná pravidla

 

ilustracni fotoPři pití bourbonu se milovníci tohoto legendárního alkoholického nápoje nemají držet žádných speciálních pravidel a mohou ho prostě popíjet tak, jak jim nejlépe chutná. Doporučuje jim to skutečný znalec - prapravnuk Jima Beama Frederick "Fred" Booker Noe III. Současný majitel legendární palírny v Praze představil nové druhy bourbonu z její produkce.


Klasické několikaleté bourbony vyrobené ze směsi kukuřice, žita a sladu, ale také druh s větším podílem žita nebo zcela nový druh ochucený třešňovou esencí v pražském Zappa Baru prezentoval novinářům třiapadesátiletý potomek sedmé generace výrobců legendárního bourbonu, jejíž počátky sahají do roku 1795. Tehdy Jacob Beam, zakladatel rodinné palírny, prodal svůj první sud bourbonu.


Název Jim Beam nese značka po Jamesi B. Beamovi, který znovu obnovil výrobu alkoholických nápojů po skončení prohibice v roce 1933.


"Pravidla, jak popíjet bourbon, neexistují. Jim Beam je podle mně možné kombinovat téměř s čímkoliv," míní Noe. Záleží prý výhradně jen na chuti konzumenta. Každému proto doporučuje namíchat si vlastní koktejl, který nikde jinde neochutná.


Zažertoval také na účet konkurence ze Skotska. "V zemi, kde chlapi nosí sukně, stále usilují prosazovat nějaká pravidla. Tvrdí, že skotská se má pít jen z určitého typu sklenice, bez ledu nebo naopak s ledem. Já osobně bych to nechal na každém z nás, jak mu chutná," uvedl.


Pravnuk Jima Beama také osobně předvedl, jak bourbon ochutnat tak, aby nejlépe vynikla jeho vůně a chuť. Doporučený postup obnáší čtyři kroky: nejdříve je nutné ohodnotit barvu nápoje, přičemž čím tmavší whisky je, tím bude chuť komplexnější. Poté následuje zkouška vůně, při níž se nosem přivoní k obsahu skleničky. Třetím krokem je vlastní ochutnávka, během níž se doušek pomalu poválí v ústech a poté spolkne. A nakonec by konzument měl ocenit i chuťové tóny, které mu po polknutí nápoje zůstanou v ústech.


Frederick "Fred" Booker Noe III se narodil a vyrostl v uznávaném "hlavním městě bourbonu" v Bradstownu ve státě Kentucky. Celý jeho život je intenzivně spojený s firmou jeho předků. Vystudoval marketing a podnikové řízení, ale když nastoupil do palírny, jeho první zaměstnání byl dozor nad plnící linkou v rámci noční směny.


V roce 2007 se stal hlavním palírníkem. Tato událost byla navždy zpečetěna přidáním jeho portrétu na bok lahve bourbonu Jim Beam, kde se octil v blízkosti zástupců sedmi generací předků.


V současnosti je Jim Beam celosvětově nejprodávanějším bourbonem na světě. Prvenství si drží také v České republice.

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
26.10.2010 - 09:32:46

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.