GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Vodku pijte chlazenou a nikoli zmraženou, doporučují odborníci

 


ilustracni fotoVodka vytažená z mrazáků ledniček neumožňuje podle znalců naplno poznat její kvality. Doporučují proto pít ji raději vychlazenou lehce nad bod mrazu. Milovníci tohoto alkoholického nápoje by ho navíc měli popíjet tak, jak jim samotným chutná nejlépe a nenechat si diktovat žádná pravidla jejího "správného" pití.


Většina pijáků vodky na celém světě ji pije zmraženou hluboko pod bod mrazu, čímž se prý ochuzují o zážitek z její konzumace. "Střílejí si tak jen studený projektil do žaludku, kterým si zadělávají na žaludeční vředy," řekl ČTK znalec destilátů a barmanská legenda Alexander Mikšovic. Vymražená vodka totiž podle něj postrádá svou specifickou chuť a vůni, a konzument tak z jejího pití nemá žádný požitek. "Vodka by měla být chlazená na teplotu nula až pět nebo případně sedm stupňů Celsia," doporučuje.


V barech a restauracích by proto mělo být samozřejmostí dávat hostům na výběr, zda chtějí vodku mraženou nebo chlazenou. "Je pak zcela na nich, kterou nakonec zvolí," vysvětlil Mikšovic při dnešní prezentaci nové značky vodky české likérky Granette.


Pití vodky podle něj také není spojené s žádným zaručeně "správným způsobem" její konzumace. "Každý by měl vodku pít tak, jak ji má rád a jak mu vyhovuje," uvedl. Její milovníci by z tohoto důvodu měli odmítnout přesvědčování výrobců, že podobná pravidla, jež obklopují například pití whisky nebo koňaku, musí dodržovat.


Sám Mikšovic dává před neutrálními vodkami snažícími se potlačit svou chuť a vůni přednost vodkám s "charakterem", tedy takovým, které přiznávají svůj původ. "Měl by být v pozadí cítit slad, melasa nebo obilí, z kterého byly vyrobeny," uvedl. Lidé sice vyhledávají vodku jako nápoj bez chuti a bez vůně, ale ve skutečnosti prý touží po tom, aby se v ní nějaká chuť nakonec objevila. Pokud tyto vlastnosti nenajdou ve vodce samotné, dohání je něčím jiným - třeba rajčatovou šťávou, Rusové kaviárem nebo Češi specificky pivem, komentoval potíže s neutrálností tohoto alkoholického nápoje mistr barmanského řemesla.

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
04.11.2010 - 09:04:11

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.