GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Horké alkoholické nápoje

 


ilustracni fotoPřichází sezona horkých nápojů. Nemusí se pít jen »svařák«, ze zahraničí přicházejí nové trendy.

 


Horké alkoholické nápoje tradičně patří k vánočním trhům i horským střediskům. A není třeba pít tradiční svařené víno anebo grog. Nabídka se během posledních let značně rozšířila a dnes už zahrnuje i nespočet horkých alkoholických koktejlů, kterými se chlubí barmani po celém světě.


Jednoduchá příprava, nádherná vůně a chuť, připomínající období přicházejícího podzimu či zimní večery, jsou hlavními atributy, které stále udržují jejich vysokou oblíbenost, říká Jiří Štesl, obchodní a výkonný ředitel pro Českou republiku společnosti St. Nicolaus-Trade, největšího prodejce slovenských lihovin.


Zejména destiláty se díky svým vlastnostem pijí hlavně v zimě. Obecně totiž alkohol rozšiřuje cévy a tím zlepšuje prokrvení organismu. Tvrdý alkohol obsahuje vyšší koncentraci lihu, a tak »rozehřívá« rychleji.


Ty nejjednodušší nápoje vznikají pouze zředěním destilátu vodou, pokročilejší recepty míchají alkohol s džusy a dalšími přísadami, jako je třeba káva, čaj nebo i mléko.


Objevují se nové receptury s použitím netradičních ingrediencí,« potvrzuje trend Petr Pavlík, generální ředitel společnosti Stock Plzeň. Těmi jsou třeba vejce, čerstvé ovoce, ovocné sirupy nebo zvláštní druhy koření.


Panč a ti druzí


Nejdelší tradici má punč. Pochází původně z Indie a připravoval se z pěti ingrediencí - z destilátu, čaje, cukru, ovocné šťávy a vody. V koloniálních dobách si ho místní Britové oblíbili, a jelikož číslovka pět, podle počtu ingrediencí, se v Indii řekne »panč«, Britové si tento název půjčili a jméno pro nový horký nápoj bylo na světě.


Dnes se punč míchá z rumu nebo vodky, dále bílého nebo červeného vína, pomerančové a citronové šťávy, cukru a koření, především hřebíčku, badyánu a skořice. V evropských šířkách je zkrátka experiment.


Dá se roztřídit i podle zemí, ve kterých se připravuje. Pro francouzský je základem červené víno, zatímco Britové ho zásadně připravují z rumu a brandy.


V Česku se pije nejvíce grog a svařené víno, tedy »svařák« z červeného vína. Poslední dobou se však lze setkat i se svařeným bílým vínem, které je u nás zatím spíše novinkou. Žebříček oblíbených nápojů doplňuje horká griotka nebo medovina.


Kromě rumu »tuzemáku« Češi podle likérek hodně pijí i vodku, a tak se alkoholické nápoje, včetně těch horkých, dělají hlavně z těchto dvou destilátů.


Dnes je trend míchat horké nápoje i z kvalitního alkoholu, jako je whisky nebo kvalitní rum, absint, tequila i destiláty. Nelze říci, že budou nutně lepší než »česká klasika«. U kvalitnějšího alkoholu je ale větší šance, že po jeho požití i ve větším množství nebude bolet hlava.


Žádány začínají být i zahraniční nápoje, jako třeba italské Bombardino. To se do Česka dostalo díky turistům navštěvujícím italská alpská střediska, kde je tento nápoj z brandy, rumu nebo whisky, smíchaný s vaječným koňakem a ozdobený šlehačkou populární na odpočívadlech u sjezdovky.


Obliba Bombardina roste,« tvrdí Helena Dolejšová, majitelka kavárny Caféidoskop v centru Prahy. Nabízí ale také hotovou specialitu Stroh Jägertee, jakousi rakouskou verzi českého grogu, která si své zákazníky teprve hledá.


Své místo si našla i slovenská bylinná Demänovka, jejíž receptura je připravena podle tajných záznamů z dob vzniku likérky v Liptovském Mikuláši. »Je legendou sama o sobě, dlouhá desetiletí je tradičním slovenským nápojem, který vyhledávají turisté,« vysvětluje Jiří Štesl.


Pije se podobně jako punč, tedy s pomerančovým nebo i jablečným džusem, ochucená skořicí, hřebíčkem a cukrem.


Variant míchání je takřka neomezené množství. Fantazie může pracovat naplno. Dobré však nejsou příliš krémové nápoje nebo ty, které obsahují více druhů alkoholu, protože mohou způsobit žaludeční nevolnost.


Opatrnost se vyplatí


Poslední dobou je trendem i míchání několika druhů tvrdého alkoholu, a to i v horkých nápojích. Avšak stejně jako u letních koktejlů platí, že méně je někdy více. Nejlepší je jeden druh tvrdého alkoholu a třeba likér, pak už stačí ovocné šťávy a přísady na dochucení.


Dobré nejsou ani příliš sladké alkoholické nápoje. Obsahují velké množství kalorií a bolení hlavy je po nich téměř jistotou.


Je nutné dát si pozor zejména na původ svařeného vína. Poctivý »svařák« se vaří z opravdového vína a koření. Bohužel se lze často setkat i se svařeným vínem z pytlíku. V restauracích bývá příprava složitější a víno bude pravděpodobně kvalitní, na trzích se ale dělá ve velkém a existuje zde nebezpečí odbytého produktu.


Poznat dobrý »svařák« od špatného není jednoduché, pokud ale máte možnost, zeptejte se, jak se připravuje, popřípadě z jakého vína a kterých přísad.


Lék na chřipku?


Hrozí i značná zdravotní rizika. Při častém pití horkých nápojů se poškozuje sliznice jícnu, což může způsobit rakovinu. Také je vlivem rozšíření cév při pití alkoholu člověku zprvu horko. Rychleji tak prochladne, což si nemusí uvědomit.


Právě při nachlazení mnozí mluví o příznivých účincích alkoholu. Ty sice při mírné konzumaci již byly prokázány mnohými studiemi, ale nelze se jím léčit.


Jistě nelze spoléhat na to, že horký grog sám o sobě vyléčí chřipku,« upozorňuje Petr Pavlík ze Stock Plzeň.


S tím souhlasí i Jiří Štesl. Zdravotní aspekt lze alkoholu těžko přisuzovat, museli bychom čerpat z babských rad. Teď jistě povstane každý správný Moravák, který by aplikoval domácí pálenku na vše. Pokud je někomu těžko od žaludku, rád sáhne po bylinném likéru, při bolestech zubu nebo v krku může kloktat pálenku, ale už jen z legislativních důvodů nelze spojovat alkohol s léčením, uzavírá Štesl.


reklama:

reklama


 


Co pít pro zahřátí

 

Jägertee
(tradiční horský rakouský nápoj)


Suroviny:
4 cl rakouského aromatického rumu Stroh (40, 60, 80 %)
2 dl horké vody


Postup:
Do sklenice na teplé nápoje (s ouškem) nalijte rum Stroh a dolijte horkou vodou (nebo lze použít již hotový nápoj Stroh Jägertee a pouze jej ohřát).

 

Glögg
(svařené víno ze Skandinávie)


Suroviny:
4 cl vodky
2 dl červeného vína
koření (kardamon, skořice, hřebíček, pomerančová kůra, zázvor)
kandované ovoce
rozinky
cukr


Postup:
Do sklenice na teplé nápoje nalijte vodku, červené víno, přidejte koření a kandované ovoce a rozinky (přidat můžete i mandle) a oslaďte
dle chuti. Nápoj promíchejte a ohřejte.

 

Bombardino
(tradiční horský nápoj z Itálie)


Suroviny:
4 cl rumu, brandy nebo whisky
1 dl vaječného koňaku
šlehačka
kakao


Postup:
Do malé sklenice s tlustým sklem nalijte rum, brandy nebo whisky (podle chuti, v různých oblastech se používají různé druhy alkoholu)
a dolijte vaječným koňakem. Směs promíchejte a ohřejte, na závěr ozdobte šlehačkou a posypte kakaem. Alternativou Bombardina je Kalimero, kdy se k alkoholu přidá jedno malé espresso.

 

Jakuza


Suroviny:
3 cl karamelového sirupu
3 cl Galliana
horké mléko
šlehačka
skořice
Granko


Postup:
Do cca 2 dl sklenice s tlustým sklem nalijeme karamelový sirup a likér Galliano a dolijeme vařícím mlékem. Ozdobíme šlehačkou, celou skořicí a Grankem.


Zdroj: Internet a Česká barmanská asociace - Karel Mayer, mistr světa v barmanské technice 2007

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Simona Bartošová
05.11.2010 - 06:53:01

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.