GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Stock má nový exkluzivní fernet, má se pít místo whisky a koňaku 

 

 

ilustracni foto

Dobré whisky nebo koňaku, které lidé pijí při výjimečných příležitostech, se má vyrovnat nový "exkluzivní" fernet od plzeňského Stocku. Ve vybraných restauracích a barech se tento týden objeví ve výjimečné koňakové lahvi. Jde o prémiový Fernet Stock Exclusivevýhodně koupit, jenž na rozdíl od tradičního fernetu zraje až tři roky v dubových sudech po whisky. Firma, která ho bude vyrábět jen v omezeném množství, vyvíjela nápoj přes deset let. Barmani ho vítají.


"Podle dosavadních výsledků testů má nový fernet nasládlejší chuť, která je hodně příjemná například ženám i mužům, jimž připadala chuť tradičního fernetu moc drsná," uvedl výrobní ředitel Stocku Václav Šitner.


"Náhrada za whisky to určitě nebude, ale takový zcela nový nápoj může oslovit spoustu lidí," řekl ČTK prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský. Důležitý podle něj je "dlouhý a promyšlený vývoj i výroba". Zájem ale teprve ukáže trh. Podle Svojanovského ale není třeba tlumit hořkou chuť klasického fernetu, protože právě kvůli ní se pije. Kategorie hořkých a bylinných likérů v Česku trvale roste. Fernety jsou v barech velmi oblíbené, a to i k míchání drinků.


Nový nápoj připravovala likérka přes deset let. Nápad vznikl v provozu Prádlo u Nepomuku, kde Šitner stočil do nevyužitého soudku na zkoušku klasický fernet. Po několika měsících zjistil, že ležením získal novou příjemnou chuť. Poté experimentoval s 12 sudy různé velikosti a stáří, i s těmi, v nichž dříve ležela whisky nebo sladový destilát. Po letech degustací, senzorických zkoušek a laboratorních analýz odhalil optimální kombinaci sudu i doby zrání.


Základem nápoje je tradiční Fernet Stock, který likérka vyrábí od roku 1927. V soudcích o objemu 270 litrů s vypálenými stěnami i dnem zraje až tři roky. Do konce roku chce firma prodat 80.000 až 100.000 lahví nového fernetu, příští rok 230.000. Výrobní kapacita je omezená počtem sudů, v nichž nápoj zraje šest měsíců až tři roky podle kvality dřevěné nádoby na zrání. Firma může ročně vyrobit až 220.000 litrů nového fernetu. Pokud by o něj byl velký zájem, nakoupí nové sudy.


"Zatím ho zkoušíme, ale nemůžeme na něj vyčlenit více sudů, protože by to omezilo výrobu whisky," uvedl Šitner. Sudy, které se použijí na fernet, už nelze nikdy využít na whisky. Rozptyl zrání je dán tím, že každý sud se jinak chová, a musí se proto jednou za půl roku degustovat.


Nová lihovina v balení 0,7 litru je o něco dražší než klasický Fernet Stock. "Nápoj budeme dodávat do barů, restaurací a vybraných obchodních řetězců," uvedl obchodní ředitel Richard Švéda.


Kategorie hořkých a bylinných lihovin je podle tržeb největším segmentem na českém trhu lihovin. S klasickým a citronovým fernetem v ní Stock drží první a třetí místo. ČR dlouhodobě figuruje mezi pěti největšími světovými trhy této kategorie. Likérka loni prodala rekordních 27,99 milionu litrů lihovin, z čehož třetinu tvořily fernety.

 

Václav Prokš kš

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
12.11.2010 - 09:55:23

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.