GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

UVDL: Nákupy lihovin spotřebiteli klesly oproti loňsku o sedm pct

 

 

Nákupy lihovin spotřebiteli v obchodech a restauracích klesly v letošním roce meziročně zhruba o sedm procent. Číslo potvrdili členové Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UVDL), která se po dnešní mimořádné valné hromadě rozrostla z deseti na 13 společností. Do sdružení, které nyní reprezentuje dohromady zhruba 90 procent českého trhu s lihovinami, přistoupili tři významní dovozci: společnosti Brown-Forman Czech and Slovak Republics, Global Spirits a Rémy Cointreau Czech Republic, řekl ČTK prezident unie Petr Pavlík.

 

ilustracni foto

 

Důvod poklesu nákupu lihovin spotřebiteli (bez nákupu na sklady řetězců) vidí v růstu spotřební daně z lihu a DPH platné od ledna, jejichž vinou stoupla cena legálních lihovin. Likérky už na začátku roku hlásily, že jim vlivem zdražení i rostoucího podílu nezdaněného alkoholu na trhu letos značně klesnou prodeje.

 
"Rozšířená unie bude mít ještě vážnější slovo vůči státním orgánům a dalším institucím jako reprezentant prakticky celého odvětví výroby a dovozu lihovin v Česku," uvedl Pavlík. UVDL je členem Potravinářské komory ČR a Evropské konfederace výrobců lihovin. Konzultuje se státními orgány například problematiku spotřebních daní a dalších legislativních norem, otázky potírání nelegálního trhu s alkoholem a účastní se stálého diskusního panelu Alkohol a společnost.


Posílení unie souvisí také s tím, že pod její křídla přecházejí aktivity Fóra Pij s rozumem zaměřené na boj proti nezodpovědné konzumaci alkoholu. Všichni významní výrobci lihovin se dále zavázali dodržovat přísný etický kodex a samoregulaci v reklamě, která ji zakazuje cílit na nezletilé, spojovat konzumaci se sexuálním či společenským úspěchem nebo s řízením vozidel. Principy jsou údajně v mnoha ohledech přísnější, než český zákon o reklamě. UVDL se bude podílet na osvětovém programu Pobavme se o alkoholu zaměřeném na mladistvé od 11 do 16 let, jejich rodiče a učitele.


Členy UVDL byly před rozšířením Aromka Brno, Bohemia Sekt, Granette, Fruko-Schulz, Jan Becher Karlovarská Becherovka, Linea Nivnice, Milan Metelka, Rudolf Jelínek, Starorežná Prostějov a Stock Plzeň.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
17.12.2010 - 10:12:49

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.