GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

AFP: Poprvé za století dozrála v sudech anglická whisky

 

láhve s whiskySamozřejmě skotská, ale také irská, americká a dokonce i indická. Avšak nikdy za více než sto let nevytekla ze sudů anglická whisky. Tento nedostatek byl nyní napraven, napsala agentura AFP.
    Anglická whisky spatřila světlo světa jižně od skotských hranic 27. listopadu, po třech letech zušlechťování v sudech z bílého dubu. V Palírně svatého Jiří v Norfolku na východě Anglie, nazvané podle anglického národního svatého, se English Whisky Company podařilo dosáhnout cíle, který si před čtyřmi lety vytyčila.
    "Největší výzva před vámi stojí v ten den, kdy se rozhodujete," říká ředitel palírny Andrew Nelstrop.
    "Ještě než jsme mohli stočit jedinou kapičku alkoholu, již jsme podepsali velké kontrakty. A zatím jsme neměli žádnou představu, zda palírna bude vyrábět obyčejnou whisky nebo vysoce kvalitní... Při první degustaci byla na tvářích všech patrná velká úleva: je opravdu delikatesní," dodává.
    Nelstropovi, rodina farmářů, pěstovala ječmen, který vyvážela do Skotska, kde z něj byla whisky destilována. "Proč bychom to nemohli dělat zde, na této straně hranic," tázal se kdysi děd Nelstrop. Jeho třiašedesátiletý syn James, Andrewův otec, jeho myšlenku převzal. V září 2005 se do projektu pustil. Asi o rok později začala palírna pracovat.
    "Jedním z důvodů tohoto bláznivého závodu bylo to, že jsme se v době, kdy jsme se rozhodli, dozvěděli, že se v Anglii otevírá ještě další palírna. A předstihuje nás. Kdo přijde druhý, nedočká se vděku. Začali jsme tedy pálit v baráku bez dveří a oken," vzpomíná Andrew.
    Druhá palírna však nikdy nespatřila světlo světa a svatému Jiřímu tak zůstal jeho jedinečný charakter. Palírnu oficiálně otevřel v březnu 2007 korunní princ Charles. Projekt přišel na 2,5 milionu liber (asi 72 milionů korun).
    Nelstropovi vědí, že nemají právo na omyl: "Kdybychom dělali obyčejnou whisky, okamžitě by nás to pohřbilo," říkásklenice s whisky a ledem Andrew. Aby si zajistil úspěch, vytrhl z poklidného užívání penze Iaina Hendersona, bývalého šéfa proslavené skotské palírny Laphroaig, jedné z nejprestižnějších ve světě.
    Výsledek se dostavil: král whisky Jim Murray napsal se své Bibli whisky 2010, že svatý Jiří je "báječným předvojem", který si "pravděpodobně získá mezi whisky mimořádné kvality jméno".
    První degustace zařadily nápoj do kategorie "znamenitý", obsadil tedy třetí příčku z desetistupňové škály, nad "velmi dobrý až vynikající" a těsně pod "superhvězdy, které nám dávají důvod žít".
    Každoročně se má vyrobit 150.000 až 200.000 lahví whisky zušlechťované v dubových sudech bourbonu Jim Beam z Kentucky. Do prodeje se dostala tuto středu a cena za jednu láhev je asi 35 liber (1000 korun). Nápoj je určen samozřejmě pro Velkou Británii včetně Skotska, ale poputuje také do zámoří. Prvním zákazníkem English Whisky v zahraničí bude podle Nelstropa Francie, pak přijdou další země jako Japonsko, Singapur, Kanada, Německo. V příštím roce novou whisky ochutnají v Hongkongu a ve Spojených státech.
    Palírna zaměstnává na plný úvazek pouze čtyři lidi. Vzácná tekutina se do lahví plní ručně a James Nelstrop pečetí kartony pod dohledem černého labradora Berta, jenž palírnu střeží.
    Cíl nebyl snadný, ale zdá se, že se jej podařilo dosáhnout. Navíc jeho naplňování přinášelo mnoho radosti. "Není mnoho zaměstnání na světě, kde byste měl tak dobou výmluvu dávat si sklenku whisky už k snídani," přiznává Andrew.

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

                 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
21.12.2009 - 07:10:55



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 5 plus 3 je
 

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.