GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.11.2018, svátek má Nikola
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Makro: Restaurace rozšiřují nabídku vín, většina je tuzemských

 

ilustrační fotoČeské restaurace v posledních letech rozšířily nabídku vín, z nichž většina pochází z tuzemských vinařství. Vyplývá to ze statistik velkoobchodní společnosti Makro Cash & Carry ČR, která má zhruba 800.000 registrovaných zákazníků z řad podnikatelů, zejména obchodníků a firem podnikajících v gastronomii.
    "Průměrné české gastronomické zařízení nyní nabízí ve svém vinném lístku 15 druhů vín, z nichž 60 procent pochází z domácí produkce," sdělila dnes ČTK mluvčí společnosti Makro Cash & Carry ČR Romana Nýdrle.
    Za posledních deset let se nabídka domácích vín v restauracích podle statistik společnosti Makro přibližně zdvojnásobila. "Restaurace navíc kladou stále větší důraz nejen na vlastní sortiment vín, ale i na vzhled a prezentaci vinného lístku," podotkla. Makro nyní kvůli rostoucí poptávce připravilo speciální katalog tuzemských vín určený pro majitele restaurací.
    Vínu se v Česku daří, jeho spotřeba v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 1993 byla průměrně 12 litrů vína na osobu ročně, nyní se pohybuje kolem 17 litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů.
    Do Česka bylo předloni dovezeno 1,585 milionu hektolitrů vína, což bylo v meziročním srovnání o 114.000 hektolitrů více. Vývoz českého vína vzrostl více než dvojnásobně, a to na 177.000 hektolitrů. Mezi největší odbytiště českých vinařů patřilo Slovensko, kam bylo vyvezeno téměř 43.000 hektolitrů vína.

 

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
12.03.2010 - 07:12:57



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 6 plus 5 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.