GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vinařstvím roku 2009 je Vinselekt Michlovský

 

Vinařstvím roku 2009 je Vinselekt MichlovskýNejlepší vinařskou společností České republiky je Vinselekt Michlovský a.s. Ze slavnostního galavečera, který se v úterý večer konal v pražském divadle Hybernia, si odnáší prestižní ocenění Vinařství roku 2009. Za absolutního vítěze zvolila Vinselekt Michlovský a.s. odborná porota, která vybírala z pěti finalistů. Do prvního ročníku Vinařství roku 2009 bylo celkem navrženo na devět desítek tuzemských výrobců vína.

 

Do závěrečného kola ocenění Vinařství roku 2009 postoupila pětice vinařských společnosti: Moravíno s.r.o., Sonberk a.s., Vinné sklepy Valtice, a.s., Vinselekt Michlovský a.s. a Znovín Znojmo a.s. Cenu pro vítěze - originální bronzovou plaketu – nakonec odborná porota přiřkla vinařské společnosti Vinselekt Michlovský a.s.. „Odborníky přesvědčila hlavně díky vysoké kvalitě vín, sofistikované technologii, ale také citlivému přístupu při pěstování révy vinné, který respektuje krajinný ráz a půdní podmínky. Důležitým měřítkem byla i chuťová typičnost odrůdy, oblasti a ročníku, odpovídající podmínkám Moravy“, vysvětluje jeden z porotců, sommelier Ivo Dvořák.
Vinařství roku 2009 Vinselekt Michlovský a.s. teď čeká také uvedení do Síně slávy vinařství ČR zřízené v Národním vinařském centru ve Valticích. To ale není zdaleka vše. „Současně bude mít oceněný možnost užívat titul pro své marketingové účely, a to bez časového omezení vždy s uvedením roku, za který jej získal,“ říká tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček.
Majitel společnosti, Miloš Michlovský, získání prestižního titulu komentuje slovy: "my jsme se o to ani moc nepřičinili. Já musím poděkovat hlavně vinohradu a vínu. To je vítězství vína."

Ocenění Vinařství roku 2009 vyhlásil na podzim minulého roku Svaz vinařů ČR ve spolupráci s Národním vinařským centrem a za podpory Vinařského fondu. Cílem ocenění bylo vybrat nejlepší tuzemskou firmu, která svým podnikáním v oboru pozitivně vybočuje z řady ostatních společností. Vinařství roku se tak výrazně odlišuje od standardních soutěží v zemi, při nichž mezi sebou většinou jednorázově zápolí vína vybraná jednotlivými výrobci. Vinařství roku 2009 posuzuje celoroční práci podniku a hodnotí ji podle řady kritérií. „Hodnocení se odráží jak v přístupech v produkci hroznů a následně vína, v důrazu na technologii a zpracování, ale také v kvalitativním pojetí oboru vinařství jako celku,“ dodává předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo. "V polovině ledna 2010 navštívila hodnotící komise pět vinařství, která získala nejvíce nominací, těmto udělila body, a následně rozhodla o oficiálním a historicky prvním vítězi letošního ročníku," dodává k průběhu soutěže Martin Půček.


reklama:



Vinaři společně s umělci pomohli Centru Paraple
Doprovodnou akcí na slavnostním vyhlášení Vinařství roku 2009 byla také aukce špičkových vín v originálních lahvích. Jejich kolekce věnovala do aukce nominovaná vinařství. Punc unikátnosti jim dodali známí čeští výtvarníci, jejichž úkolem bylo vytvořit z vinných lahví umělecká díla. „Je nám ctí, že se úkolu povýšit láhev vína na umělecké dílo za použití jakékoli výtvarné techniky zhostili tak výrazní výtvarníci jako např. malířka Iva Hűttnerová, Vlasta Kahovcová, Kristián Kodet, Josef Velčovský, Veronika Bromová, karikaturista Miroslav Slejška, Karel Beneš, Boris Jirků, umělecký kovář Vítězslav Stoklasa a další“ upřesňuje Martin Půček ze Svazu vinařů ČR.
Aukce originálních vín vynesla celkovou částku 140 000 Kč. Tyto peníze nyní poputují do Centra Paraple. „Moc mě těší, že se organizátoři této akce rozhodli směřovat pomoc Centru Paraple, které letos slavnostně otevře nově přistavenou část své budovy. Nyní stojíme před velkým úkolem a tím je získání financí na speciální vybavení budovy pro naše klienty. Proto vítáme každou pomoc,“ doplňuje Miriam Vránová PR specialistka Centra Paraple.

Salon vín ČR poprvé v Praze
V souvislosti s udělením ocenění Vinařství roku 2009 se v divadle Hybernia ve středu 17.3. představí také stovka nejlepších vín Salonu vín ČR 2010, která byla vybrána z rekordních 520 vzorků od šestadevadesáti vinařů. Hosté měli možnost ochutnat všech 100 vzorků již během slavnostního galavečera při vyhlášení Vinařství roku 2009. Veřejnost má tuto možnost dnes, při pochůzkové degustaci, která se uskuteční v Divadle Hybernia od 13 do 21 hodin. Návštěvníci si budou moci vybírat ze 70 vín bílých, 23 vín červených, 4 vín růžových, 2 vín šumivých a jednoho klaretu. Představí se také pětice nejlepších firem, nominovaných v soutěži Vinařství roku 2009. Pavel Krška z Národního vinařského centra uvádí: „Mezi odrůdy, které letos slavily největší úspěchy, patří Rulandské šedé a Ryzlink vlašský, nejúspěšnějším ročníkem se stal rok 2008“.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Národní salon vín
17.03.2010 - 10:44:03



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 8 plus 1 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.