Italské vinařství Antinori má dlouhou a pestrou rodinnou historii, která trvá již po 26 generací. Rodina Antinori vyrábí vína již přes 600 let. Stále však experimentuje na vinicích, ve sklepích, s novými klony vinných odrůd, polohami vinic, ale také s fermentačními metodami a teplotou, s tradiční i moderní vinifikací, druhy dřeva, velikostmi a stářím sudů a samozřejmě se stařením v láhvi tak, aby se jedinečnost a chutnost vín stále zlepšovala. Vína z vinařství Antinori jsou snadno dostupná i pro české zákazníky díky distribuci společnosti Global Wines. Zakoupit je můžete ve vybraných obchodech nebo v e-shopu Global-wines.cz, ochutnat pak ve vybraných restauracích.
Některé kroky slavné rodiny Antinori, která se kromě vinařství věnuje hlavně podnikání v bankovním a finančním sektoru, byly v průběhu staletí velmi odvážné, ale vždy s neoblomným respektem k rodinné tradici a regionu. Dnes je ředitelem společnosti Marchese Piero Antinori, kterému asistují jeho tři dcery Albiera, Allegra a Alessia. Kvalita a tradice, vášeň a instinkt charakterizují filozofii vinařství Antinori a řadí ho tak k nejlepším italským producentům špičkových vín. Marchese Piero Antinori říká: „Starověké kořeny hrají velmi důležitou roli a jsou součástí naší filozofie, ale nikdy nás nebrzdí v nových výzvách."
- Castello de la Salla (leží na kamenitém předhůří Apenin v oblasti Umbria nedaleko toskánských hranic, vyrábí se zde zejména nadstandardní bílá vína),
- Tenuta La Bracesca (leží na severovýchodě Toskánska, nedaleko hranic Umbria, pěstují se zde regionální odrůdy jako Prugnolo Gentile a Canaiolo Nero, které mají v podhůří Cortony ideální podmínky pro růst a jsou schopné prezentovat unikátní charakter regionu),
- Badia a Passignano (tyto pozemky s vápencovým podložím patří mezi nejkrásnější a nejúrodnější vinice v oblasti Chianti Classico, na 50 hektarech vinic jsou zde vysázeny ty nejlepší klony Sangiovese, některé pocházejí z velmi starých vinic z Tignanella, některé - i tisíc let staré - z národního archivu ve Florencii),
- Tenuta Tignanello (proslulá matka slavných vín Tignanello a Solaia, je klenotem mezi majetky Antinori, leží v samém srdci Chianti Classico, cca 30 kilometrů od města Florencie, pěstuje se zde domácí odrůda Sangiovese, ale také moderní odrůdy jako Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc),
- Campo di Sasso - Tenuta di Biserno (nachází se v jižním Toskánsku v regionu Maremma v pohoří Bibbona, je zde vysázen hlavně Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot a Syrah.
Solaila 2004
Víno s plnou, koncentrovanou a velmi elegantní vůní s tóny heřmánku a rozinek. Má intenzivní, ovocnou a komplexní chuť s výbornou strukturou, jemnými, dokonale vyváženými tříslovinami a lahodným, velmi dlouhým závěrem. Víno je nutno dlouho dekantovat. Ve slabších ročnících se vůbec nevyrábí.
Složení: směs odrůd 75 % Cabernet Sauvignon, 20 % Sangiovese a 5 % Cabernet Franc. Zraje 14 měsíců v „barikových" sudech a 12 měsíců v lahvi.
Chianti Classico Riserva - Marchese Antinori
Plné, hladké víno s příjemnou tříslovinou a kulatým, dlouhým závěrem. Ve vůni disponuje rustikálními a animálními tóny s dotykem vyzrálého ovoce a pepře, má tmavou inkoustovou neprůhlednou barvu.
Složení: 90 % Sangiovese, 10 % Cabernet Sauvignon. Použity jsou nejlepší hrozny z regionů Santa Cristina, Péppoli a Badia a Passignano. Po ukončení fermentace se vína z různých oblastí smíchají a dále zrají 14 měsíců v sudech a dalších 12 měsíců v lahvi.
Villa Antionori Bianco
Villa Antinori Bianco je celosvětově známé a velmi oblíbené a rozšířené gastronomické víno značky Antinori. Jedná se o středně plné víno s příjemnou kyselinou, která umocňuje pevnou kostru. Je to universální víno k italské kuchyni, hlavně k salátům a předkrmům. Má světlou barvu s nazelenalými odlesky, vůně je svěží s dotykem mandlí.
Složení: 80 % Trebbiano a Malvasia, 20 % Chardonnay.
Tignanelo
Vůbec nejznámější víno od Antinoriho, často přezdívané „supertoskánské". Má nádhernou, lesklou, tmavou barvu a velmi elegantní, ovocnou a komplexní vůni. Víno má harmonické třísloviny, výraznou a pevnou kostru. Disponuje tělnatými, komplexními a bohatými chutěmě s výjimečnou strukturou a dlouhým závěrem. Tignanelo má velmi dlouhý potenciál archivace. Toto víno zraje 14 měsíců v „barikových" sudech a 12 měsíců v láhvi.
Složení: 85 % Sangiovese, 10 % Cabernet Sauvignon a 5 % Cabernet Franc.
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
22.03.2010 - 13:38:18
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...