GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Italské vinařství Antinori: 600 let rodinné historie

 

Italské vinařství Antinori: 600 let rodinné historieItalské vinařství Antinori má dlouhou a pestrou rodinnou historii, která trvá již po 26 generací. Rodina Antinori vyrábí vína již přes 600 let. Stále však experimentuje na vinicích, ve sklepích, s novými klony vinných odrůd, polohami vinic, ale také s fermentačními metodami a teplotou, s tradiční i moderní vinifikací, druhy dřeva, velikostmi a stářím sudů a samozřejmě se stařením v láhvi tak, aby se jedinečnost a chutnost vín stále zlepšovala. Vína z vinařství Antinori jsou snadno dostupná i pro české zákazníky díky distribuci společnosti Global Wines. Zakoupit je můžete ve vybraných obchodech nebo v e-shopu Global-wines.cz, ochutnat pak ve vybraných restauracích.

Některé kroky slavné rodiny Antinori, která se kromě vinařství věnuje hlavně podnikání v bankovním a finančním sektoru, byly v průběhu staletí velmi odvážné, ale vždy s neoblomným respektem k rodinné tradici a regionu. Dnes je ředitelem společnosti Marchese Piero Antinori, kterému asistují jeho tři dcery Albiera, Allegra a Alessia. Kvalita a tradice, vášeň a instinkt charakterizují filozofii vinařství Antinori a řadí ho tak k nejlepším italským producentům špičkových vín. Marchese Piero Antinori říká: „Starověké kořeny hrají velmi důležitou roli a jsou součástí naší filozofie, ale nikdy nás nebrzdí v nových výzvách."

 

Mezi nejznámější klenoty rodiny Antinori patří vinice:

 

- Castello de la Salla (leží na kamenitém předhůří Apenin v oblasti Umbria nedaleko toskánských hranic, vyrábí se zde zejména nadstandardní bílá vína),

- Tenuta La Bracesca (leží na severovýchodě Toskánska, nedaleko hranic Umbria, pěstují se zde regionální odrůdy jako Prugnolo Gentile a Canaiolo Nero, které mají v podhůří Cortony ideální podmínky pro růst a jsou schopné prezentovat unikátní charakter regionu),


reklama:

- Badia a Passignano (tyto pozemky s vápencovým podložím patří mezi nejkrásnější a nejúrodnější vinice v oblasti Chianti Classico, na 50 hektarech vinic jsou zde vysázeny ty nejlepší klony Sangiovese, některé pocházejí z velmi starých vinic z Tignanella, některé - i tisíc let staré - z národního archivu ve Florencii),

- Tenuta Tignanello (proslulá matka slavných vín Tignanello a Solaia, je klenotem mezi majetky Antinori, leží v samém srdci Chianti Classico, cca 30 kilometrů od města Florencie, pěstuje se zde domácí odrůda Sangiovese, ale také moderní odrůdy jako Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc),

- Campo di Sasso - Tenuta di Biserno (nachází se v jižním Toskánsku v regionu Maremma v pohoří Bibbona, je zde vysázen hlavně Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot a Syrah.

 

4 vybraná vína Antinori, která Global Wines dováží do ČR

 

Solaila 2004Italské vinařství Antinori: 600 let rodinné historie

Víno s plnou, koncentrovanou a velmi elegantní vůní s tóny heřmánku a rozinek. Má intenzivní, ovocnou a komplexní chuť s výbornou strukturou, jemnými, dokonale vyváženými tříslovinami a lahodným, velmi dlouhým závěrem. Víno je nutno dlouho dekantovat. Ve slabších ročnících se vůbec nevyrábí.

Složení: směs odrůd 75 % Cabernet Sauvignon, 20 % Sangiovese a 5 % Cabernet Franc. Zraje 14 měsíců v „barikových" sudech a 12 měsíců v lahvi.

Chianti Classico Riserva - Marchese Antinori

Plné, hladké víno s příjemnou tříslovinou a kulatým, dlouhým závěrem. Ve vůni disponuje rustikálními a animálními tóny s dotykem vyzrálého ovoce a pepře, má tmavou inkoustovou neprůhlednou barvu.

Složení: 90 % Sangiovese, 10 % Cabernet Sauvignon. Použity jsou nejlepší hrozny z regionů Santa Cristina, Péppoli a Badia a Passignano. Po ukončení fermentace se vína z různých oblastí smíchají a dále zrají 14 měsíců v sudech a dalších 12 měsíců v lahvi.

Villa Antionori Bianco

Villa Antinori Bianco je celosvětově známé a velmi oblíbené a rozšířené gastronomické víno značky Antinori. Jedná se o středně plné víno s příjemnou kyselinou, která umocňuje pevnou kostru. Je to universální víno k italské kuchyni, hlavně k salátům a předkrmům. Má světlou barvu s nazelenalými odlesky, vůně je svěží s dotykem mandlí.
Složení: 80 % Trebbiano a Malvasia, 20 % Chardonnay.

Tignanelo

Vůbec nejznámější víno od Antinoriho, často přezdívané „supertoskánské". Má nádhernou, lesklou, tmavou barvu a velmi elegantní, ovocnou a komplexní vůni. Víno má harmonické třísloviny, výraznou a pevnou kostru. Disponuje tělnatými, komplexními a bohatými chutěmě s výjimečnou strukturou a dlouhým závěrem. Tignanelo má velmi dlouhý potenciál archivace. Toto víno zraje 14 měsíců v „barikových" sudech a 12 měsíců v láhvi.

Složení: 85 % Sangiovese, 10 % Cabernet Sauvignon a 5 % Cabernet Franc.

 

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

22.03.2010 - 13:38:18



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 4 plus 9 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.