GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Všechny tváře pinotu gris



Odrůda vznikla pupenovou mutací odrůdy Pinot noir a za svůj název vděčí obchodníkovi s vínem panu J. S. Rulandovi, který ji rozšiřoval ve Falci. Nicméně odrůda jako taková je známa velmi dlouho. Na naše území byla dovezena už v době Karla IV. spolu s dalšími odrůdami z Burgundska. Proto se můžeme někdy ještě setkat s jejím původním českým jménem Burgundské šedé nebo také Roučí šedé. Pěstuje ve všech našich vinařských oblastech a mezi konzumenty je velmi oblíbená. Není příliš náročná na půdu, ale je dobré její hrozny nechat dobře vyzrát.

ilustrační foto



Čas sklizně pinotu gris obvykle přichází někdy kolem poloviny měsíce října, kdy cukernatost hroznů dosahuje vyšších přívlastkových stupňů, protože jedině při dobré zralosti ze sebe dokáže nabídnout to nejlepší.



Vína jsou zpravidla plnější s vyšším obsahem alkoholu, někdy až trochu olejovité struktury. V chuti pak bývají příjemně ovocná, plná a hebká s nepříliš agresivní kyselinkou. Velmi dobře se hodí k archivaci a lahvové zralosti dosahují obvykle v rozmezí dvou až tří let, ale samozřejmě najdeme i vína na delší uskladnění.



Italové s lehkostí



Italové na tuto odrůdu, kterou nazývají Pinot Grigio, nahlíží poněkud jinak a zvolili i jinou cestu k dobrým vínům. Zejména v severní části země se produkují velmi příjemná, svěží lehká vína, která jsou určena pro rychlou spotřebu. Vína jsou odlišná, protože produkce hroznů z hektaru vinice je v Itálii nižší než u nás. Díky tomu nedosáhne Pinot Grigio takové plnosti a také alkoholičnosti.


Archivace italských vín se obvykle příliš nedoporučuje, protože časem rychle ztratí svou mladost, hravost a příjemnou kyselinku, kterou jsou tato vína tak typická. Italové je obvykle pijí k zeleninovým salátům a lehkým předkrmům například z mořských plodů.

 

Ve francouzském styluilustrační foto



V souvislosti s rulandským šedým nelze opomenout ani kolébku vína - Francii, protože na severu v Alsasku je pod názvem Pinot Gris jednou z hlavních pěstovaných odrůd. Roste tu na příkrých svazích a terasovitých vinicích s kořeny hluboko zapuštěnými do železité a minerální půdy. Vína se obvykle zpracovávají ve velkých sudech, které se používají několik let nebo dokonce generací. Samozřejmě je nutné dřevo ošetřovat a opravovat. Minerální půdy v kombinaci se zráním v sudu pak dávají vínům nezaměnitelný charakter a chuťový projev.



Ve vůni najdeme sušené tropické ovoce, karamel, vanilku, broskvový kompot a celou řadu dalších ovocných tónů. V chuti bývají obvykle vína hladká, příjemná s poněkud plnějším tělem a olejovitou strukturou. Pokud se v dobrých ročnících zadaří, pak se na hroznech rozvine ušlechtilá plíseň botrytis cinerea, která vysušuje hrozny a umožňuje vyšší koncentraci cukrů. Vína z těchto hroznů jsou pak sladší, plnější a hodí se k delší archivaci.


V zemích na východ od nás jako například v Gruzii, Moldávii a na Ukrajině se používá pinot gris k výrobě šumivých vín. Dokonce i někteří naši vinaři produkují šumivá vína z této odrůdy. Sekty jsou pak s příjemně svěžím projevem a šťavnatou kyselinkou.



Pinot gris pronikl v menší míře i za moře až do slunné Kalifornie, kde se úspěšně pěstuje a vyrábí se z něj vína spíše lehká, ovocná a svěží, povětšinou zpracována pouze v nerezových tancích bez doteku dřeva. Díky tomuto se zachovává čistá chuť odrůdy a také šťavnatost kyselin.


reklama:



S rybou i s dezerty



Pinot gris je tedy odrůdou, která je schopná nabídnout velmi rozdílná vína, a tak je potřeba k ní přistupovat i v gastronomii. Lehká, ovocná a svěží vína bude příjemné zkusit k letním zeleninovým salátům nebo studeným úpravám sladkovodních ryb. Dobře vychlazené "rulandské" se hodí i jako příjemný aperitiv. Ze sýrů lze doporučit spíše nepříliš výrazné tvrdší sýry.



Pokud pinot gris dozraje do své plné síly, pak budou jeho vhodným doprovodem kořeněnější úpravy drůbežího masa nebo tučnějších těstovin. Sýry kombinujte tvrdší s výraznější aromatickou chutí, například gruyere nebo zralé comté.



Jestliže jste zakoupili rulandské šedé ve sladké podobě, pak určitě vyzkoušejte kombinaci se sýry s modrou plísní nebo nějaký sladký krémový dezert, zejména s tropickým ovocem.



Tip autora
Aleš Pokorný
hlavní Someliér restaurace Monarch, řádný člen asociace someliérů ČR



Vinařství Černý
Rulandské šedé pozdní sběr 2008



Pro víno je charakteristická svěží vůně broskví a zahradního ovoce, v chuti je hravé s příjemnou kyselinkou.
Gastronomie: saláty, jemné úpravy drůbežího masa



Cena: 175 Kč

Vinařství Hrabal
Pinot Gris 2006, Coteaux Peluic



Víno se vyznačuje vůní sušeného tropického ovoce a vanilky, v chuti je plné, mohutné a hřejivé s krásnou medovou koncovkou.
Gastronomie: kořeněná drůbež, vyzrálé sýry



Cena: 485 Kč



Domaine Hering
Pinot Gris AOC 2007



Ve vůni ucítíte kandovaného ovoce, v chuti je víno olejovité, plné s projevem manga a cukrového melounu.
Gastronomie: tučnější drůbež, masové ­těstoviny, sýry s modrou plísní



Cena: 395 Kč

Vinselekt Michlovský
Rulandské šedé pozdní sběr 2006



Ve vůni vína jsou cítit meruňky a bílé broskve, v chuti je kulaté, ovocné, v koncovce sušené mango.
Gastronomie: drůbež, jemnější tvrdé sýry



Cena: 285 Kč


 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

                 

 

 

        

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Aleš Pokorný
10.02.2010 - 08:12:02



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 2 plus 7 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.