GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

MZe: Produkce vína loni vzrostla na rekordních 840.000 hl

 

Tuzemští vinaři vyrobili v uplynulé sezoně rekordních 840.000 hektolitrů vína, o 20.000 více než o rok dříve, vyplývá ze situační zprávy ministerstva zemědělství. Z celkové produkce připadlo 530.00 hektolitrů na bílé a 310.000 hl na červené víno. Vzhledem k nižší sklizni hroznů v roce 2009 očekává ministerstvo v aktuálním vinařském roce třetinový pokles výroby vína.

 

ilustrační foto


    Podle Antonína Králíčka z MZe je růst produkce způsoben tím, že začaly optimálně plodit vinice vysázené před vstupem země do EU. Zatímco v roce 2000 zaujímaly plodné vinice plochu 11.317 hektarů, nyní jejich rozloha díky podpoře státu přesahuje 16.000 hektarů.


    Ministerstvo odhaduje, že roční spotřeba vína loni vzrostla na 19,1 litru na osobu. V budoucnu lze prý očekávat její další růst, stejně tak konzumace stolních hroznů. Spotřeba vína v ČR roste dlouhodobě. Ještě v roce 1993 činila jen 12 litrů. Přesto Česko nadále zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů na osobu a rok.

    Vývoz vín vzrostl meziročně o 36 procent na 209.000 hl za půl miliardy korun. Dovoz vín do ČR se zvýšil oproti vinařskému roku 2007/2008 o třetinu na celkových 2,04 milionu hektolitrů vína v ceně přesahující pět miliard korun.


reklama:

    Podle odborníků se kvalita tuzemských vín v posledních letech výrazně zvýšila a dále roste. Mezinárodních kvalit dlouhodobě dosahují zejména moravská bílá vína. Velký potenciál vidí vinaři v růžových vínech, pro jejichž produkci jsou prý v zemi výborné podmínky a jejich výroba rok od roku roste.


    V roce 2009 vinaři sklidili 68.737 tun hroznů při průměrném hektarovém výnosu 4,27 tuny, v roce 2008 přitom přesáhla sklizeň 98.000 tun, průměrný výnos byl tehdy vyšší než šest tun na hektar.


    Loňská sklizeň byla nižší přesto, že příchod jara byl loni o týden dřívější než činí dlouhodobý průměr. "Ranější rašení a kvetení zpomalila perioda vlhkého počasí, která v řadě lokalit způsobila sprchnutí květenství, což způsobilo výraznou redukci sklizně," stojí ve zprávě MZe. Mnoho vinic pak poškodily letní lokální bouřky a krupobití. Nejvíce jimi byly poškozeny vinice na Znojemsku, 25 hektarů vinic zde bylo zničeno úplně.


    Přestože sklizeň má být nižší, kvalita vyrobených vín bude podle producentů nadprůměrná. Teplotně nadprůměrný srpen a září totiž zapříčinily vysokou cukernatost hroznů, důležitý předpoklad pro kvalitní produkci.

 

 

 

reklama:

 

Hlavní strana   Články od nejnovějšího   Aktuálně   Alkoholické nápoje   Pivo   Víno   Nealkoholické nápoje

 

Káva/Čaj  

Potraviny/Kuchyně  

Technologie/Zařízení   

Hotel/Wellness/Spa  

Restaurace/Inspirace  

Podnikání/Užitečné 

 

 

Akční nabídky

Nové výrobky

Publikace •

Recepty

Kalendář akcí

Inzerce •

Databáze dodavatelů Nápoják

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: ČTK
14.04.2010 - 20:55:35



Diskuze k článku
Jméno*
Text*
Kontrola*: 2 plus 1 je
 

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.