Tuzemští vinaři vyrobili v uplynulé sezoně rekordních 840.000 hektolitrů vína, o 20.000 více než o rok dříve, vyplývá ze situační zprávy ministerstva zemědělství. Z celkové produkce připadlo 530.00 hektolitrů na bílé a 310.000 hl na červené víno. Vzhledem k nižší sklizni hroznů v roce 2009 očekává ministerstvo v aktuálním vinařském roce třetinový pokles výroby vína.
Podle Antonína Králíčka z MZe je růst produkce způsoben tím, že začaly optimálně plodit vinice vysázené před vstupem země do EU. Zatímco v roce 2000 zaujímaly plodné vinice plochu 11.317 hektarů, nyní jejich rozloha díky podpoře státu přesahuje 16.000 hektarů.
Ministerstvo odhaduje, že roční spotřeba vína loni vzrostla na 19,1 litru na osobu. V budoucnu lze prý očekávat její další růst, stejně tak konzumace stolních hroznů. Spotřeba vína v ČR roste dlouhodobě. Ještě v roce 1993 činila jen 12 litrů. Přesto Česko nadále zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů na osobu a rok.
Vývoz vín vzrostl meziročně o 36 procent na 209.000 hl za půl miliardy korun. Dovoz vín do ČR se zvýšil oproti vinařskému roku 2007/2008 o třetinu na celkových 2,04 milionu hektolitrů vína v ceně přesahující pět miliard korun.
Podle odborníků se kvalita tuzemských vín v posledních letech výrazně zvýšila a dále roste. Mezinárodních kvalit dlouhodobě dosahují zejména moravská bílá vína. Velký potenciál vidí vinaři v růžových vínech, pro jejichž produkci jsou prý v zemi výborné podmínky a jejich výroba rok od roku roste.
V roce 2009 vinaři sklidili 68.737 tun hroznů při průměrném hektarovém výnosu 4,27 tuny, v roce 2008 přitom přesáhla sklizeň 98.000 tun, průměrný výnos byl tehdy vyšší než šest tun na hektar.
Loňská sklizeň byla nižší přesto, že příchod jara byl loni o týden dřívější než činí dlouhodobý průměr. "Ranější rašení a kvetení zpomalila perioda vlhkého počasí, která v řadě lokalit způsobila sprchnutí květenství, což způsobilo výraznou redukci sklizně," stojí ve zprávě MZe. Mnoho vinic pak poškodily letní lokální bouřky a krupobití. Nejvíce jimi byly poškozeny vinice na Znojemsku, 25 hektarů vinic zde bylo zničeno úplně.
Přestože sklizeň má být nižší, kvalita vyrobených vín bude podle producentů nadprůměrná. Teplotně nadprůměrný srpen a září totiž zapříčinily vysokou cukernatost hroznů, důležitý předpoklad pro kvalitní produkci.
Hlavní strana | Články od nejnovějšího | Aktuálně | Alkoholické nápoje | Pivo | Víno | Nealkoholické nápoje |
Potraviny/Kuchyně | Hotel/Wellness/Spa |
Nové výrobky • | Recepty • |
Inzerce • |
Databáze dodavatelů • | Nápoják • |
Autor: ČTK
14.04.2010 - 20:55:35
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...