GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Mezinárodní soutěž vín Sauvignon Forum

 

 

foto: Pavel KrskaVe čtvrtek 27. ledna ráno byl v hotelu Galant v Mikulově zahájen již V. ročník mezinárodní soutěže vín Sauvignon Forum Česká republika. Po nedávné Národní soutěži se jedná o další z vrcholů vinařské scény letošního roku.

 

 

Poprvé v historii soutěží v České republice se soutěže zúčastní pozorovatel Mezinárodní organizace pro víno a vinohradnictví se sídlem v Paříži. Bude dohlížet na dodržování striktních pravidel O.I.V. pro pořádání mezinárodních soutěží - například složení komisí, v nichž musí zasednout nadpoloviční většina mezinárodních expertů, systém přípravy a řazení vzorků v sériích, teploty degustovaných vín podle stanovených tabulek a podobně. Mezi osmadvaceti profesionálními degustátory hlavní poroty, vedené mezinárodním degustátorem Dr. Lubošem Bártou, zasednou například Fernando Gurucharri, prezident Španělské unie degustátorů, Javier Carmona, profesor senzorické analýzy vína z Univerzity Alicante, Franjo Francem, prezident Svazu enologů Chorvatska, z francouzského Margaux přijede slavný držitel titulu Master of Wine John Salvi s manželkou Petronellou, známou degustátorkou poptávanou v celém světě, z Lucemburska Alexandre Wagner, headsommeliér Grand Jury Européen, z Rakouska Helmut Gangl, profesor enologie, vědecký pracovník a slavný výrobce sladkých vín, konzultant vinařství v USA, Slovinsku a Chorvatsku. Z Itálie přijal pozvání vinař Eugenio Sartori, z Izraele mezinárodní ředitel soutěže O.I.V. Terravino Moises Spak, z Ruska aspirantka enologických věd Asiya Khafizova a sommeliér Viktor Ťuťunov a řada dalších ze Slovenska a Maďarska. Mezinárodní organizaci pro víno a vinohradnictví reprezentuje paní Ingrid Adamiker. Z České republiky zasednou v porotě přední vinaři ing. František Mádl, ing. Pavel Vajčner, mgr. ing. Marek Šťastný, ing. Vilém Kraus ml., čtyři přední sommelieři - Ivo Dvořák, Jakub Král, Libor Nazarčuk a Klára Kollárová a další experti z praxe i výzkumu.


Do soutěže je přihlášeno bezmála 250 vzorků z celého světa. Soutěžit mohou ve svých kategoriích tichá bílá, růžová a červená vína z odrůd Sauvignon (Sauvignon blanc) a Cabernet Sauvignon a jejich cuvée, pokud obsahují alespoň 40% některé z těchto odrůd (velká vína z Bordeaux jsou například zpravidla kupážovaná z odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot, slavné španělské Verdejo je často kupáží Verdeja a Sauvignonu blanc).


Mezinárodní Sauvignon Forum Česká Republika 2011 pořádá společnost Vinselekt Michlovský a.s. ve spolupráci se Svazem vinařů, Národním vinařským centrem, Vinařským fondem a časopisem SOMMELIER. „Kdo sleduje Sauvignon Forum od jeho vzniku v roce 1998, dobře ví, že se tu vždy potkávala nejlepší tuzemská vína s mezinárodní elitou," říká ředitel soutěže docent ing. Miloš Michlovský, DrSc . „Tak tomu bude i letos - slavné novozélanské sauvignony či vzorky z Francie budeme moci porovnat s typickým projevem našich moravských sauvignonů, naše červené cabernety z dobrých ročníků se poměří s velkými víny z Nového Světa, Izraele, Španělska, Itálie či Balkánu. Novou kvalitu dává soutěži účast opravdu špičkových mezinárodních degustátorů z řady zemí světa, kteří se pravidelně zúčasťňují nejvyšších soutěží, jako jsou Vinalies Internationales v Paříži, MUNDUS vini v Německu, Bacchus v Madridu nebo Sélections Internationales du Vin v Québecu a zejména pečlivá příprava všech detailů soutěže podle regulí O.I.V."


Hodnotitelé budou soutěžní vína hodnotit prostřednictvím původního programu Národního vinařského centra do netbooků, zapojených v bezdrátové sítí podobně, jak se děje na předních zahraničních soutěžích.


Soutěž vyvrcholí v sobotu 29. ledna 2011 galavečerem s vyhlášením šampionů a vítězů kategorií, úplné výsledky budou moci být podle pravidel O.I.V. zveřejněny až týden po soutěži.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
31.01.2011 - 13:19:09

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.