GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Moravští vinaři opět promluvili do výsledků největší mezinárodní soutěže vín v Německu

 

 

degustace_v_saalbauMoravská a česká vína se letos už po páté ucházela o medaile na největší mezinárodní soutěži vín v Německu MUNDUS vini. Z jedenácti medailí pro naše vína si hned tři odvezly Vinné sklepy Valtice, a.s. Zlatou medaili získalo jejich Veltlínské zelené, pozdní sběr 2009 a stříbrnými medailemi porota ocenila Sylvánské zelené, výběr z hroznů 2009 a Rulandské šedé, výběr z hroznů 2010. Účast vín z České republiky opět finančně podpořil Vinařský fond a organizačně ji zajistilo Národní vinařské centrum.


 

11. ročník soutěže MUNDUS vini potvrdil své místo mezi několika málo nejprestižnějšími a také nejpřísněji hodnocenými soutěžemi na světě. Výborné jméno soutěže bylo důvodem, že i přes ekonomickou krizi ve světě a nízkou loňskou úrodu ve velké části Evropy se i letos zúčastnilo více vín než v předcházejících ročnících. Hodnocení bylo navíc letos velmi přísné.

 

 

„Pořadatelé se letos rozhodli pro nové nastavení bodových limitů na velmi vysokých 85 bodů pro zisk stříbrné medaile, 90 pro zlaté a 95 pro velké zlaté medaile. Překonat hranici 85 bodů se dařilo opravdu jen výjimečným, svébytným, expresivním vínům," komentoval hodnocení letošního ročníku český zástupce v komisi Dr. Luboš Bárta.

 

 

Prosadit se tak v silné konkurenci 6 028 vín z 42 zemí světa je dalším vyznamenáním pro moravská vína a jejich výrobce. O tom, že rozhodně nejde jen o náhodu, svědčí i fakt, že se moravským vinařům letos v Neustadtu podařilo navázat na loňské úspěšné účinkování a např. společnost Vinselekt Michlovský a.s. zde obhájila zlatou medaili, tentokrát však za svůj polosladký Ryzlink vlašský, výběr z bobulí 2009.

 

 

„Měl jsem možnost v letošním roce hodnotit na Selection Mondiales des Vins v Quebecu a už jen dle společných rozhovorů s degustátory celého světa je značka a kvalita soutěže MUNDUS vini naprosto zřetelná. Určitě jde o jednu ze tří nejprestižnějších soutěží vín světa. Proto nás obhajoba zlaté medaile těší dvojnásob," komentoval další zlato pro Vinselekt Michlovský Miroslav Majer, obchodní a marketingový ředitel společnosti.

 

Třetí zlatou pro Moravu si z MUNDUS vini veze vinařství Reisten s.r.o. z Pavlova. Vína Znovínu Znojmo, a.s. byla oceněna dvěma stříbrnými medailemi.

 

 

Mezi zajímavosti letošního ročníku patřila také jedna zlatá medaile pro víno z Thajska, asi nejexotičtější takto vysoko oceněné víno v mezinárodních soutěžích.

 

 

 


Tipy na vinařské akce - 39. týden

 

 

 

28. září

Město/obec: Hradec Králové

Místo: Městská hudební síň a Severní terasy, Zieglerova ulice

 

 

Součástí 4. ročníku oblíbené slavnosti vína a burčáku Hradecký koštýř konané 28. září v Hradci Králové budou ochutnávky burčáků a vín, živá cimbálová muzika, další kulturní program, bohaté občerstvení.

www.ic-hk.cz

 

 

 

28. až 30. září

Město/obec: Valtice

Místo: učebna Vinařské akademie Valtice, Nám. Svobody 2

 

Účastníci Vinařské akademie I - Kadet získají základní informace o víně během kurzu v hlavním městě vína, ve Valticích. Kurzu je určen všem milovníkům tohoto ušlechtilého nápoje, zejména začátečníkům a mírně pokročilým.

www.vinarska-akademie.cz

 

 

 

29. září až 1. října

Město/obec: Hustopeče

Místo: Dukelské náměstí

 

 

Burčákové slavnosti s doprovodným programem probíhají na náměstí a v přilehlých ulicích v Hustopečích. Ve čtvrtek 29. vystoupí děti a hudební skupiny, v pátek 30. od 17 hodin budou slavnosti oficiálně zahájeny. Těšit se můžete na divadelní představení a slavnostní otevírání vinařských mázhausů perkmistrem města, Horenskou radou, Burčákovou policií a jejich doprovodem. K dobré náladě budou hrát cimbálové, country a další kapely. V sobotu 1.10. od 9 hodin otvírá středověký jarmark - historické tržiště s celodenním programem, ukázkami tradičních řemesel, dobovým ležením, zvěřincem, chutnými pokrmy a nápoji. Děti si užijí pohádky pohádky. Od 13 hodin povede historický průvod městem

www.hustopece-city.cz

 

 

 

1. října

Město/obec: Valtice

Místo: valtické náměstí

 

 

1. října proběhne na náměstí ve Valticích tradiční vinařská slavnost Valtické vinobraní 2011 s bohatým kulturním programem, krojovaný průvodem městem, prodejem vína a burčáku, jarmarkem a večerní taneční zábavou v zámecké jízdárně. Oslava vinobraní je prastarý vinařský zvyk. Dříve si oslavy pořádali sami vinaři. Ve Valticích tuto tradici udržovala Vinařská škola. V poslední době se k ní přidalo Město Valtice a spojenými silami se daří připravit zajímavý a pestrý program, který svým významem již překročil hranice města i regionu. V žádném případě však Valtické vinobraní nechce konkurovat vinobraní mikulovskému nebo snad znojemskému. Ponechává si svůj komorní charakter a programový model pokud možno nemění.

www.valtice.eu

 

 

1. října

Město/obec: Uherské Hradiště

Místo: Masarykovo náměstí

 

 

Pátý ročník celodenní akce pro jednotlivce i skupiny Na kole vinohrady pořádá 1. října městské informační centrum v Uherském Hradišti. Akce začíná 9:00 registrací účastníků a o hodinu později odstartují jednotlivé cyklotrasy. Pro cyklisty i širokou veřejnost bude odpoledne připraven bohatý kulturní program. Akcí se budou symbolicky uzavírat tři ověřené vinařské stezky (Stezka Blatnického roháče, Muškátu moravského a Rulandského bílého), rodinná velehradská a nová severovýchodní trasa.

www.slovacko.cz

 

 

 

2. října

Město/obec: Buchlovice

Místo: Náměstí městyse

 

Tradiční podzimní setkání přátel lidového zpěvu a vína Zpívání o víně proběhne 2. října na náměstí v Buchlovicích. Součástí programu je i soutěžení ve vinařských dovednostech.

 

Program:

14,00 přivítání - společná píseň, 
14,30 presování, 
15,00 žehnání moštu p. farářem, 
15,30 soutěže ve vinařských dovednostech

www.fsbuchlovice.cz

 

 

 

Více vinařských akcí na www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz

 

 

 

Svatováclavské slavnosti v Kutné Hoře

 


svatovaclavske_slavnosti_-_kutna_hora

Termín: 24. září

www: www.kutnahora.cz;

www.vinokutnahora.cz

 

 

Již tradiční kutnohorská kulturní akce nabízí každoročně poslední sobotu v měsíci září místním a návštěvníkům města zajímavý současný program pro děti i dospělé. Svatováclavské slavnosti, ač název zní historicky, historickou akcí nejsou. V překrásných exteriérech Palackého náměstí se střídá hudba s divadlem, míchají se styly a žánry, staročeský trh nabízí zajímavé výrobky, a to vše s jediným cílem - pobavit přítomné, navodit dobrou náladu a pohodu babího léta. Jedním z vrcholů slavností bude i Přehlídka českých vín ve Vinných sklepech v klášteře sv. Voršily, která na více než 150ti vzorcích vín ukáže, jak skvělá vína dělají vinaři v Čechách. Zářijové slavnosti v Kutné Hoře se nesou převážně ve znamení vína a jeho sklizně jako slavnostní události a vyvrcholení práce na vinohradu.

 

 


Program:

Kaple Vlašského dvora

8:30 Svatováclavská mše

 

Palackého náměstí

13:00 Zahájení slavností a Den zdraví s VZP

13:05 - 13:35 Tamburašský orchestr (SLO)

13:45 - 14:15 Ukázka školní akademie

14:30 - 15:00 Trampoty (folk, Kutná Hora)

15:00 Porcování pečeného býka

15:30 - 16:30 Beňa & Ptaszek (blues, CZ/SVK)

16:30 - 17:00 Miss Princess of The World - představení finalistek mezinárodní soutěže krásy

17:00 - 17:45 Formace (rock, Kutná Hora)

18:15 - 19:00 L.O.S. (grunge, Kutná Hora)

19:30 - 20:30 Ivan Hlas Trio (folkrock, blues)

21:00 - 22:00 Roman Vojtek & Fantastic 80s (revival)

 

 

Vinné sklepy v klášteře sv. Voršily

14:00 - 18.00 Degustace vín, odborný program, vinobraní

 

 

Vinice pod sv. Barborou

10:00 - 18:00 Výstava „Vinspirace" umělce Andre Nemetha

12:30 Požehnání sklizni vinné révy

12:45 Start průvodu sv. Václava s cílem na Palackého náměstí

 

Jezuitská kolej

Výstava vinných etiket (sbírka Ing. Jiřího Pešáka)

11:00 Vystoupení Vidláckých filharmoniků

 

 

Park U Tří pávů

14:30 - 17:00 Dětský program

 

 

Moderují Michal Trnka a Veronika Lebedová

 

 

V rámci akce se můžete těšit na farmářské a řemeslné trhy, občerstvení a stánky s českými víny

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

21.09.2011 - 11:34:57

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.