GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Lihovarníci volají po dani z vína. Alespoň 10 korun

 

 


ilustracni fotoTuzemští výrobci a dovozci lihovin se snaží prosadit zrušení nulové sazby spotřební daně z vína. V podrobné analýze, kterou na podporu svých argumentů zpracovali, tvrdí, že pokud by stát zavedl vinařům daň aspoň deset korun z litru, vydělala by státní kasa ročně dvě miliardy.


Vinaři podobné úvahy striktně odmítají, nulová sazba daně má podle nich podporovat domácí pěstitele, kteří by jinak v rostoucí konkurenci dovážených laciných vín těžko obstáli.


Unie výrobců a dovozců lihovin, která sdružuje největší firmy v tomto oboru u nás, se pustila do boje za zavedení vinařské daně jako ještě nikdo předtím. Zatímco ostatní alkoholické nápoje stát spotřební daní reguluje, víno ne.


Lihovarníci, jejichž už tak vysokou daň stát loni ještě zvýšil, zatímco spotřeba v Česku klesá (stejně tomu je u pivovarů), už od léta jednají s vinaři, pivovarníky, politiky a ministerstvem financí.


"Situace, kdy se už prodává víno s obsahem 11 procent alkoholu za cenu vody, není přece racionální. Státu by ty dvě miliardy, vybrané díky desetikorunové dani při současné spotřebě 200 milionů litrů, jistě pomohly," říká Petr Pavlík, prezident unie a generální ředitel největší likérky v Česku, božkovského Stocku. A likérky pod jeho vedením přidávají jeden argument za druhým.


Například že Česko je už skoro ze 70 procent závislé na dovozu - u lihových nápojů je to naopak - a jiné země s podobně menším podílem domácí produkce víno zdaňují. Také že výrazně narůstá podíl nejlacinějších a nejméně kvalitních vín - dovážená krabicová vína a vína v PET lahvích za cenu kolem deseti korun za litr už vytlačují nejlacinější kořalky. Navíc i Slovensko s dosud nulovou daní chystá její zavedení v rozmezí osmi až deseti korun.


Přesto ale výrobci lihovin velkou podporu nemají. Na ministerstvu financí se objevují podněty k zavedení daně z vína už od roku 2000, kdy stát zrušil do té doby platnou daň 2,50 koruny z litru. Přestože teď tlak sílí, nejsou podle ministra Miroslava Kalouska finanční efekty zavedení daně jednoznačné. "Daň z vína v tuhle chvíli není na pořadu dne," říká Kalousek.


Sami vinaři jednání lihovarníků přirovnávají ke rčení "když mně chcípla koza, tak ať chcípne i sousedovi". Oficiálně však volí mírnější tón. "Svým způsobem chápu, že tohle téma teď výrobci lihovin otevírají. V určité skupině konzumentů už víno konkuruje nejlacinějším lihovinám. Ale pro nás by daň byla zničující. Navíc - jak vidíme i na příkladu lihovin - zvýšení daně nevede automaticky k vyššímu inkasu státu," reaguje ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.


Nastavení nízké daně by podle něj ani nepokrylo státu náklady na administrativu a vysoká daň, třeba právě kolem deseti korun, by pohřbila nejvíc domácí producenty.


Dovoz nejlacinějšího vína by po jeho zdražení sice mírně klesl, ale Češi by podle Machovce začali o to víc nakupovat v levnějších sousedních zemích, které nulovou daň rušit nehodlají, tedy v Německu, Rakousku a Maďarsku.


Unii výrobců lihovin v tomto případě nepodpořili ani zástupci tradičního českého oboru - pivovarníci, které zvýšení spotřební daně také postihlo poklesem prodejů. Do boje s vinaři se jim nechce.


"Více než skutečnost, že víno má nulovou sazbu spotřební daně, mne trápí to, jak na úkor domácích vinařů masivně roste dovoz všelijakých nevídaně laciných vín. Nevadí mi vyšší cena od našich vinařů, ale to, když vidím v krámě třeba chilské krabicové víno za dvacet korun," říká výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

 

Víno a spotřební daň


200
milionů litrů je roční spotřeba vína v Česku. Na rozdíl od lihovin nebo piva spotřeba vína mírně roste.


70%
z prodejů vína v Česku připadá na dovoz, nejvíce z Itálie a Maďarska. Většinou jde o nejlacinější vína na trhu s dovozní cenou i pod 10 korun za litr.


0 Kč
Víno v Česku není zatíženo spotřební daní. Podle lihovarníků by měla být 10 korun z litru. Vadí jim hlavně konkurence laciných dovozových vín.

 

Spotřební daň na alkoholické nápoje v Česku
(v Kč za litr)


Víno 0
Pivo ("dvanáctka") 3,84
Lihoviny (35 % alkoholu) 99,75

 

Spotřební daň na vína v zemích EU
(v Kč za litr)


Finsko 69
Velká Británie 68
Švédsko 57
Nizozemsko 17
Lotyšsko 13
Belgie 12
Polsko 10
Francie 1
Španělsko 0
Bulharsko 0
Maďarsko 0
Německo 0
Itálie 0


Zdroj: Evropská komise

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Miroslav Petr
29.09.2011 - 12:16:03

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.