GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Svatomartinská vína zaplní obchody i restaurace už za měsíc

 

 

Svatomartinska vina zaplni obchody i restaurace...Svatomartinská vína se za šest let své novodobé existence stala doslova celonárodním fenoménem. Jejich obliba a s ní ruku v ruce také spotřeba rok od roku roste a dělá radost vinařům i jejich zákazníkům. Po loňském více než miliónu a půl lahví letos velmi pravděpodobně padne už dvoumiliónová hranice prodaných lahví Svatomartinských vín. Dosavadní průběh sklizně napovídá, že vína ročníku 2011 budou díky mimořádně vydařenému září excelentní.

 

 

Již posedmé se budou letos 11. listopadu pod patronací Vinařského fondu slavnostně otevírat lahve Svatomartinských vín, tento rok navíc v ještě o něco magičtější kombinaci jedniček - 11. 11. 2011 v 11 hodin 11 minut. Každým rokem obliba Svatomartinských vín stoupá a s ní roste i jejich výroba a množství vinařů a vinařských firem, které mají zájem vyrábět a prodávat vína pod značkou Svatomartinské.


„Víno je bezesporu kulturním nápojem, a když se tato jeho povznášející vlastnost spojí se svěžestí v podobě mladých Svatomartinských vín, je na úspěch zaděláno. Přes Svatomartinská vína si lidé nacházejí cestu ke kvalitní české gastronomii. Během desítek, ne-li stovek, svatomartinských akcí plní tato vína i společenskou roli, když pomáhají účastníky sbližovat. A v neposlední řadě umí Svatomartinská vína také zaujmout a vtáhnout spotřebitele do kouzelného světa nespočtu vůní a chutí všech moravských a českých vín," říká ke Svatomartinským vínům ředitel Vinařského fondu ing. Jaroslav Machovec.


Když Vinařský fond značku Svatomartinské v roce 2005 poprvé uváděl na trh, přihlásilo se 36 vinařství. Od té doby každý rok počet přihlášených vinařů a vín dramaticky narůstá. V loňském roce to bylo už 90 vinařů a vinařských firem a na trh se dostalo přes 1 600 000 lahví. Ambicí vinařů je překonat letos hranici 2 000 000. O možnost používat logo „Svatomartinské" se letos už uchází 115 vinařů a vinařských a firem.


Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter.


Značku „Svatomartinské" mohou nést vína vyráběná z těchto odrůd:


• bílé víno - odrůdy: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský
typová charakteristika: příjemné, vyrovnané, svěží ovocité suché víno
• růžové víno - odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
typová charakteristika: příjemné, dobře pitelné ovocité suché víno
• červené víno - odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
typová charakteristika: hladké sametové suché víno, odbourané kyseliny


Tyto odrůdy byly pro značku Svatomartinského vybrány proto, že v našich podmínkách dozrávají dříve, a nabízejí tak včas potřebnou vysokou kvalitu hroznů. Mezi Svatomartinskými víny je možné nalézt jak vína z jediné odrůdy, tak i cuvée, což je víno vyrobené z více odrůd.


„V loňském roce se do rodiny Svatomartinských vín přidala odrůda Muškát moravský, který si velmi rychle získal oblibu pro svou bohatou aromatičnost. Kolekce odrůd Svatomartinských vín tak má ucelenou podobu a nabízí vše, co od mladých vín spotřebitelé očekávají," komentuje výběr odrůd Svatomartinských vín ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra, které spolu s Vinařským fondem spolupracuje na koordinaci uvedení mladých Svatomartinských vín na domácí trh.


Svatomartinské víno ale zdaleka není každé víno, které dokáží vinaři vyrobit před 11. listopadem a odpovídá daným odrůdám. Svatomartinská vína totiž nejprve procházejí kontrolou nezávislé komise, která zhodnotí, zda senzorické parametry vína odpovídají požadované charakteristice. Označení Svatomartinské tak mohou nést pouze moravská a česká vína, která splní všechna požadovaná kritéria. Letos bude komise zasedat ve dnech 25. října a 1. listopadu a už cca 2. listopadu by měla být oficiálně známa všechna vína, která se budou moci honosit logem Svatomartinské víno 2011.


Hlavní sklizeň hroznů révy vinné byla díky výbornému počasí započata už v prvním zářijovém týdnu. V současné době je sklizeno asi 50 % z celkového množství hroznů.


„Předběžně očekáváme výbornou sklizeň co do kvality i množství hroznů. Podle prvních odhadů můžeme konstatovat, že sklizeň by mohla být na úrovni 6 t/ha (asi 750 tis. hl), což je jednou tolik co v loňském roce a také více jak desetiletý průměr v ČR. Podle dosavadních signálů má ročník 2011 potenciál stát se ročníkem, na který se bude dlouho vzpomínat," přibližuje očekávání vinařů ing. Martin Půček, tajemník Svazu vinařů České republiky.


První otevírání láhví nového „Svatomartinského" proběhne jako každý rok na Martina 11. listopadu v 11 hod. na slavnostních akcích v Čechách a na Moravě, ve vinotékách a restauracích po celé zemi a čím dál častěji také v domácnostech.


Značka „Svatomartinské" byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již pošesté společně s Národním vinařským centrem organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Značku „Svatomartinské" mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří splní všechna náročná kritéria.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
12.10.2011 - 07:10:58

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.