Mantrou mnohých vinařů a větou, kterou uslyšíte velmi často, je: "Víno vzniká na vinici." Vinařství je ale zemědělským směrem, který je ve své obvyklé podobě velmi náročný na agrochemické produkty. Například Francie ročně použije 65 tisíc tun pesticidů, z tohoto množství je ale pětina určena pro vinice, a to i navzdory tomu, že pokrývají pouze pět procent obdělávané půdy!
Samozřejmě to ale jde i jinak, a možná také proto je stále častěji slyšet pojmy jako integrovaná produkce, bio, organické nebo dokonce biodynamické víno. Snad žádný jiný trend v produkci vína nezažívá v posledních letech takový rozmach a zaslouženou pozornost, jako je návrat k přírodě, omezení syntetických přísad, technologických zásahů a snaha o co nejpřirozenější procesy.
O jakýsi mezistupeň mezi možností výrazněji používat chemické prostředky a certifikací ekologické produkce se stará integrovaná produkce hroznů a vína (IP). Snahou je minimalizovat či úplně vyloučit použití hnojiv
a chemických pesticidů, na jejichž použití jsou stanoveny jasné limity.
Na vinicích zařazených do IP uvidíte zatravněné minimálně každé druhé meziřadí (zatravnění podporuje omezení eroze půdy, vyšší rozmanitost fauny a flóry, k ničení plevelů u kmínků révy je ovšem povoleno použít některé herbicidy), je omezen počet ošetření proti houbovým chorobám a pro likvidaci škůdců je preferováno nasazení dravých roztočů. Obecně by vinice vedené v IP měly směřovat k vyšší pestrosti životního prostředí a trvale udržitelnému rozvoji.
Je potěšitelné, že IP je v ČR nejrozšířenějším způsobem pěstování révy a je v ní vedeno přes 65 procent celkové plochy vinic.
Ani biovína už u nás nejsou ničím neobvyklým a plocha vinic vedených v režimu ekologického zemědělství v Česku překračuje 650 ha. Označení biovína na lahvi zaručuje, že celý proces výroby byl kontrolován jednou z certifikačních organizací. Existuje ale také mnoho malých necertifikovaných ekologicky a přirozeně hospodařících vinařů, jejichž produkty splňují všechny podmínky, byť to oficiálně potvrzeno nemáte. Certifikován může být jen podnik, který minimálně tři roky hospodaří ekologicky v tzv. přechodném období, za které by se měla příroda alespoň částečně zbavit dříve užívaných chemických prostředků. Bioprodukce ve vinicích kompletně zapovídá používání insekticidů, herbicidů a systémových fungicidů na syntetické bázi. Nepoužívají se rozpustná minerální hnojiva a geneticky modifikované organismy. Boj proti škůdcům je veden pomocí feromonových lapačů na samečky obalečů či nasazením roztočů a dalšího dravého hmyzu.
Bioregulace ve vinicích jsou poměrně přísné, způsoby zpracování ve sklepě ale mnohem volnější. Na celoevropské úrovni je sváděn lítý boj, co vše za přípravky a postupy lze ještě pro vína s nálepkou bio/organic použít. K lítosti mnohých biovinařů jsou spíše patrné tlaky na větší uvolnění pravidel ve sklepních technologiích než na jejich zpřísnění. U současného biovína tedy mluvíme spíše o víně připraveném z ekologicky pěstovaných hroznů; míra přírodnosti postupů ve sklepě je na vinaři.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Jan Čeřovský
02.11.2011 - 09:43:18
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...