GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Svatomartinská vína okouzlila i vinaře

 

 


Svatomartinska vina okouzlila i vinare O čtvrtinu stoupl počet vinařů, kteří mají zájem připojit se k možnosti používat značku Svatomartinské. Zatímco loni se o značku Svatomartinské ucházelo 100 vinařů s 238 víny, letos už to bylo 125 vinařů a vinařských firem s 435 víny. Po hodnocení dostalo právo používat značku Svatomartinské 365 vín.


V úterý 1. listopadu proběhlo v odborném pracovišti Národního vinařského centra ve Valticích druhé, závěrečné kolo hodnocení Svatomartinských vín ročníku 2011.


„Enormní poptávka po Svatomartinských vínech ze strany spotřebitelů vyvolala mimořádný zájem vinařů o možnost spojit svou produkci se zavedenou a populární značkou Svatomartinské. Oproti počátkům obnovené tradice Svatomartinského v roce 2005 je jich letos čtyřikrát tolik. Nárůst zájmu vinařů s sebou nese také plus pro spotřebitele v podobě mnohem rozmanitější nabídky," komentoval nárůst počtu vinařů Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra, který hodnocení technicky zajišťoval.


V letošní nabídce bílých Svatomartinských vín je nejvíce zastoupená odrůda Müller Thurgau s 96 druhy vín. U dalších bílých odrůd Veltlínského červeného raného je to 23 a u Muškátu moravského 43 druhů. Svatovavřinecké vévodí růžovým vínům s 80 víny, zatímco u červených Svatovavřineckých budeme vybírat z 37. Modrý Portugal naopak dominuje mezi červenými s 62 víny a nabídku doplňuje Modrý Portugal rosé se 17 víny a 7 vín bude cuvée, neboli směs více odrůd.


Od 11. listopadu tak můžeme na trhu očekávat cca 2 000 000 lahví Svatomartinských vín.


Víno je společenský nápoj, proto není divu, že s vyrobenými lahvemi přibývá také nejrůznějších svatomartinských akcí pro veřejnost. Desítky akcí proběhnou ve velkých městech i menších obcích na náměstích a speciální nabídky budou nabízet i restaurace.

Sám Vinařský fond pořádá tradiční Svatomartinský košt v Brně, kde se 11. 11. od 11 hodin otevřou lahve prvních letošních Svatomartinských vín. Návštěvníci budou mít příležitost ochutnat 100 vzorků vín za doprovodu hudby a dalšího programu na pódiu. Vybraná vína si zde budou moci od vinařů také nakoupit. Na Svatomartinský košt navíc naváží Svatomartinské hody, během nichž si budou lidé moci za zvýhodněnou cenu vychutnávat ve vybraných restauracích v Brně speciality připravené ke Svatomartinským vínům. 11. a 12. listopadu pak budou svatomartinské chuťovky k dostání také přímo na náměstí Svobody, společně s bohatým kulturním programem.


V Praze Svatomartinská vína ovládnou náměstí Jiřího z Poděbrad stylově na Vinohradech ve spojitosti s tradiční pečenou husou. Na 15 českých a moravských vinařů předvede svá mladá vína, ale i svojí nejlepší klasickou produkci. Slavnostní přípitek zde proběhne přesně v 11:11:11. Nebude chybět ani pečená svatomartinská husa, tradiční moravská cimbálovka nebo swing.


Od 11. do 20. listopadu také proběhne v atriu Paláce Kinských v Praze na Staroměstském náměstí Festival Svatomartinských vín. Pro milovníky vína bude připravena nejširší nabídka Svatomartinských vín v Praze - 100 druhů.

 

Tipy na vinařské akce - Svatomartinské 2011

 


11. listopadu
Město/obec: Brno
Místo: Náměstí Svobody


Již tradičně na sv. Martina proběhne Košt Svatomartinského vína na brněnském náměstí Svobody. K degustaci bude 100 vzorků Svatomartinských vín. Slavnostní otevření první láhve proběhne v 11 hodin.
www.svatomartinskevino.cz

 


11. listopadu
Město/obec: Bratislava
Místo:Stará tržnice


11.11.2011 od 11 hodin proběhne Svätomartinský košt také u našich východních sousedů, a to v Bratislavě. Místem konání je Stará tržnice, kde návštěvníci za vstupné 4€ ochutnají na 50 vzorků Svatomartinských vín. Ochutnávat při muzice se bude až cca do 18 hodin.
www.svatomartinskevino.cz

 

 

11. až 20. listopadu
Město/obec: Praha
Místo: Palác Kinských


Ve dnech 11. - 20.11.2011 se uskuteční Festival Svatomartinských vín v atriu Paláce Kinských v Praze na Staroměstském náměstí. Pro milovníky vína je připravena nejširší nabídka Svatomartinských vín v Praze - 100 druhů. Nebudou chybět tradiční svatomartinské pokrmy. Základní degustační balíček bude obsahovat originální degustační skleničku a degustační tolary na celkem sedm vzorků svatomartinských vín. Cena degustačního balíčku je 200,-Kč.

 

11. až 17. listopadu
Město/obec: Brno


Brno bude znovu patřit milovníkům kvalitního vína a dobrého jídla. Stejně jako v loňském roce, i letos se zde v rámci oslav svátku svatého Martina uskuteční nejen Svatomartinský košt, ale také Svatomartinské hody. Během nich si budou lidé moci vychutnávat ve vybraných restauracích i přímo na náměstí Svobody speciality připravené ke Svatomartinským vínům. Akce potrvá celý týden.
www.svatomartinskehody.cz

 

 

11. listopadu
Město/obec: Praha - Vinohrady
Místo: náměstí Jiřího z Poděbrad


V pátek 11. listopadu 2011 můžete oslavit výjimečnou událost: Svatomartinské víno a pečenou husu 2011 a to vše na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze na Vinohradech. Na 15 českých a moravských vinařů předvede svá mladá vína, ale i svojí nejlepší klasickou produkci. Slavnostní přípitek zde proběhne přesně v 11:11:11. Téhož dne v 17:00 požehná mladému vínu za přítomnosti vedení žižkovské radnice Ing. Zdeněk Wasserbauer, Th.D., farář kostela Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Nebude chybět ani pečená svatomartinská husa, tradiční moravská cimbálovka nebo swing. Mimořádné Svatomartinské tržiště na Jiřáku doplní chuťovky k vínu - sýry, suché salámy, nakládané delikatesy, ale také občerstvení tradiční české a slovácké kuchyně. Trh se návštěvníkům otevře v devět hodin dopoledne a potrvá až do dvacáté hodiny večerní, kulturní program pak bude probíhat od 14 do 20 hodin. Hlavní programem slavností je však ochutnávání a degustace vína, doplněná příjemným pohoštěním. Za 100 Kč je možné zakoupit degustační skleničku s nosičkou na krk a s katalogem. Pokud chcete degustovat, musíte si degustační set zakoupit, protože jen do degustační skleničky jsou vinaři oprávněni nalévat degustační dávky.Jedna degustační dávka Svatomartinského bude stát 10,- Kč. Přívlastková vína budou mírně dražší. Vinaři byli vybírání s pečlivou opatrností, zohledňující hlavně jejich kvalitu a jedinečnost. Jelikož se předpokládá již chladnější počasí, nebudou chybět vyhřívané stany, které bude možné využít k degustaci vína a dalšího občerstvení pro všechny návštěvníky slavnosti. Atmosféru zase doplní živá hudba.
www.farmarsketrziste.cz

 

 

11. a 12. listopadu
Město/obec: Bzenec
Místo: Náměstí, prostor u zámku, Sklepení pod Sokolovnou


Ochutnávka ročníkových vín se uskuteční 11. a 12. listopadu během Bzeneckých Svatomartinských slavností. Bude spojena s ochutnávkou dobrého jídla, které symbolizuje např. svatomartinská husa. Bohatý program začne ve 14 hodin u zámku.
www.bzenec.cz

 

 

11. listopadu
Město/obec: Karlštejn
Místo: sál restaurace U Janů


Slavnost Svatomartinských vín se koná 11. listopadu na Karlštejně. K dispozici budou mladá vína, která můžete ochutnat za doprovodu cimbálové muziky.

 

11. listopadu
Město/obec: Brno
Místo: Moravská Vinotéka, Mojmírovo nám. 26, Brno-Královo pole


Dne 11. listopadu proběhne akce Košt Svatomartinských vín v Moravské vinotéce v Brně.
www.moravska-vinoteka.cz

 

 

11. listopadu
Město/obec: Valtice
Místo: Valtické Podzemí, Vinařská 34, Valtice


Gastronomické moravské speciality a Svatomartinské víno ve Valtickém podzemí budou k ochutnání 11. listopadu ve Valticích od 11 hodin a 11 minut. Zpřístupněny budou chodby unikátního labyrintu historických sklepů. K poslechu zahraje folklórní muzika.

 

11. listopadu
Město/obec: Jablonec nad Nisou
Místo: Dům Vína CHATEAU LEDNICE, Komenského 23


Degustaci prvních letošních vín různých vinařů si můžete vychutnat také v Domě vína v Jablonci nad Nisou. První Svatomartinská vína se otevírají 11. 11. v 11 hodin a 11 minut.
www.dum-vina.cz

 

 

11. listopadu
Město/obec: Uherské Hradiště
Místo: Masarykovo náměstí


V pátek 11. listopadu před jedenáctou hodinou dopolední bude zahájen na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti slavnostní obřad Žehnání Svatomartinského vína. Ochutnávat Svatomartinská vína od renomovaných vinařů z jižní Moravy bude možno ve vinném stanu až do pozdních odpoledních hodin.
www.slovacko.cz

 

 

11. listopadu
Město/obec: Valtice
Místo: víceúčelová hala SVIŠ, ulice Střelecká


Ve víceúčelové hale ve Valticích proběhne 11. listopadu Svěcení vín. Nebude chybět folklórní hudba, občerstvení a ochutnávka. Začátek akce je v 11 hodin a 11 minut, konec akce ve 22 hod.
www.vinarivaltice.cz

 

 

11. listopadu
Město/obec: Mikulov
Místo: Mikulov - zámek - Gajdošův sál


Svěcení vína v Mikulově je tradiční akce pro všechny, kteří chtějí ochutnat první mladá vína ročníku 2011. Vína bude 11. listopadu světit jeho důstojnost Dr. Karel Janoušek. Zájemci si mohou dát svatomartinskou kachnu s knedlíkem a zelím. Vystoupí cimbálová muzika z Velkých Bílovic. Začátek akce v 16 hodin.
www.moravinmikulov.eu

 

 

11. listopadu
Město/obec: Hodonín (okres Hodonín)
Místo: Masarykovo náměstí


V pátek 11. listopadu se přesně v 11 hodin a 11 minut otevřou první láhve Svatomartinského vína na Masarykově náměstí v Hodoníně na druhém ročníku akce Svatomartinská vína Dolní Moravy.
www.vinadolnimoravy.cz

 

 

11. listopadu
Město/obec: Čejkovice (okr. Hodonín)
Místo: nádvoří Hotelu Zámek v Čejkovicích


Slavnostní zahájení prodeje mladých čejkovických Svatomartinských vín se koná 11. 11. v 11 hodin na nádvoří Hotelu Zámek Čejkovice. Po slavnostním požehnání mladých vín za účasti sv. Martina na koni a za doprovodu mužského pěveckého sboru Révokaz z Čejkovic mohou návštěvníci ochutnat všechna Svatomartinská vína a mladá vína, vyrobená vinaři z Čejkovic. Vstupné 150,- zahrnuje skleničku a neomezenou ochutnávku vín v době od 11:00 do 14:00 hodin.
www.vinozcejkovic.cz

 

 

11. listopadu
Město/obec: Praha
Místo: Kotviště Na Františku, loď Czechie


Mimořádná plavba Prahou po Vltavě lodí Czechie bude obohacena o řízenou ochutnávku vín vč. Svatomartinských a gastronomickými specialitami. Loď vyplouvá 11. 11. 2011. www.vranovagency.cz

 

 

11. listopadu
Město/obec: Český Krumlov
Místo: Vinotéka svatého Kryštofa


11. listopadu od 18 hod. pořádá Vinotéka svatého Kryštofa v Českém Krumlově degustaci Svatomartinských vín a husiček. Připraveno bude několik dozlatova upečených husiček, tři druhy knedlíků, dva druhy domácího zelí, maminčiny koláčky, ale hlavně nespočet svatomartinských vín z několika vinařství.
www.krumlovskainspirace.cz

 

 

11. listopadu
Město/obec: Zlín
Místo: Vinotéka Balkanexpres, Zarámí 5523


Košt svatomartinských vín od různých vinařství nabízí 11. listopadu Vinotéka Balkanexpres ve Zlíně.
www.balkanexpress.cz

 

 

11. listopadu
Město/obec: Praha 6
Místo: RED ROCK Pizza karaoke restaurant, Veleslavínská 45


11.11.2011 v 11 hodin začíná ochutnávka mladých a Svatomartinských vín od různých vinařství společně s gastronomickými pochutinami v RED ROCK Pizza karaoke restaurant na Praze 6.
www.redrock.cz

 

 

11. listopadu
Město/obec: Kyjov
Místo: Informační centrum


Již tradiční otevírání svatomartinských vín proběhne 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut v Informačním centru v Kyjově. Zdarma bude nabízeno k ochutnání přibližně 25 mladých vín asi od deseti regionálních vinařů.

 

11. listopadu
Město/obec: Svatobořice-Mistřín
Místo: Vinařství Josef Dufek, Svatoborský sklípek


Slavnosti otvírání Svatomartinských vín spojené se svatomartinskou husou a dalšími gastronomickými specialitami pořádá Vinařství Josef Dufek ve Svatoborském sklípku 11. listopadu od 15 hod.
www.vinarstvi-dufek.cz

 

 

11. listopadu
Město/obec: Znojmo
Místo: Vinotéka Antika - EIKA ZNOJMO, a.s. - Oblekovice 6


Svatomartinská ochutnávka ve vinotéce Antika ve Znojmě proběhne 11. listopadu.

 

11. listopadu
Město/obec: Most
Místo: Rozmarná vinotéka, Chomutovská 2229/28


Svatomartinská vína otevírá 11. listopadu od 11h Rozmarná vinotéka v Mostě. Na ochutnání čekají vína z Vinařství Jedlička & Novák, Vinařství Volařík, Vinařství Maděřič. Sváteční den doplní svatomartinské koláčky.
www.rozmarnavinoteka.cz

 

 

11. listopadu
Město/obec: Jihlava
Místo: Vinárna a vinotéka Vinové


Svatomartinské hody začínají tradičně 11. listopadu v 11:11 hod ve Vinárně a vinotéce Vinové v Jihlavě. V průběhu celého dne bude možnost ochutnat více než 20 druhů Svatomartinského vína a gurmáni jistě neodolají svatomartinské kačeně.
www.vinove.cz

 

 

11. listopadu
Město/obec: Mikulov
Místo: Mikulov - zámek - Gajdošův sál


Tradiční akci Svěcení vína ročníku 2011 pro všechny, kteří chtějí ochutnat první mladá vína ročníku 2011, nabízí Gajdošův sál Mikulovského zámku 11. listopadu. Vína posvětí jeho důstojnost Dr. Karel Janoušek. Pro zájemce bude podávána svatomartinská kachna s knedlíkem a zelím.
www.moravinmikulov.eu

 

 

11. - 13. listopadu
Město/obec: Bořetice
Místo: Hotel Kraví hora Bořetice


Tradiční Svatomartinské slavnosti proběhnou od 11. do 13. listopadu v hotelu Kraví hora v Bořeticích. Připraveny budou pečené husičky podle netradičních receptur spojené s ochutnávkou Svatomartinských vín a mladých vín ročníku 2011. V sobotu 12. listopadu pak Bořetice pořádají den otevřených sklepů s bohatou nabídkou modrohorských Svatomartinských vín.
www.boretice.cz, www.kravihora.cz

 

 

11. - 13. listopadu
Město/obec: Loučeň
Místo: Zámek Loučeň


Bohatý program, příjezd sv. Martina na bílém koni, ochutnávky vína, martinské husy, muzika a průvod se svatomartinskými světýlky. Spousta zábavy po celý víkend pro malé i velké nabízí 11. - 13. listopadu 5. ročník oblíbené akce Svatomartinské posvícení na Zámku Loučeň.
www.zamekloucen.cz/svatomartinske-posviceni-2011

 

 

11. - 13. listopadu
Město/obec: Bořetice
Místo: Hotel Kraví hora Bořetice


Během tradiční gastronomické akce hotelu Kraví hora v Bořeticích na návštěvníky čeká pečená husička podle netradičních receptur a ochutnávka Svatomartinských a mladých vín ročníku 2011. V sobotu pak od 17 akci doprovodí cimbálová muzika Osičkových z Velkých Bílovic.
www.kravihora.cz

 

 


reklama:

reklama

 


 

 

11. - 13. listopadu
Město/obec: Blatná okr. Strakonice
Místo: KAPLANKA, Na Příkopech 213


11.listopadu v 11 hod. slavnostně přijede Martin na bílém koni i do Blatné na Strakonicku a tradičně otevře první letošní Svatomartinské víno.
www.vinozila.cz

 

 

11. - 13. listopadu
Město/obec: Roztoky
Místo: Roztocká Vinotéka


11.-13. listopadu se Roztocká Vinotéka promění ve svatomartinskou vinárničku se vším všudy, tedy i s možností všechna vína před nákupem ochutnat. Nebudou chybět typické speciality jako jsou husí jatýrka na sádle s mandlemi, husí škvarečky a svatomartinské koláčky.

 

11. - 13. listopadu
Město/obec: Praha 9 - Kbely
Místo: Vinotéka U soudku


Svatomartinský víkend proběhne 11. - 13. listopadu ve Vinotéce U Soudku v pražských Kbelích. O tomto víkendu budete moci ochutnat a zakoupit vybraná vína z kompletní nabídky Svatomartinských a mladých vín od šesti moravských vinařství.
www.usoudku.cz

 

 

12. listopadu
Město/obec: Velké Němčice
Místo: Kulturní dům


Ve Velkých Němčicích se v sobotu 12. listopadu uskuteční Svatomartinské svěcení vín s následnou degustací. Zahraje cimbálová muzika.
www.vystavavin.cz

 

 

12. listopadu
Město/obec: Čejč
Místo: Vinný sklep U hroznu


Ochutnávka Svatomartinských mladých vín vinařů z Čejče začíná 12. listopadu ve 14 hodin. Pečená husa a další občerstvení bude zajištěno.
www.cejc.cz

 

 

12. a 13. listopadu
Město/obec: Praha 7 - Letná
Místo: Národní zemědělské muzeum Praha


Tradiční slavnost Národního zemědělského muzea Letenská husa a Košt Svatomartinského vína proběhne 12. a 13. listopadu v Praze na Letné. Jedná se o košt Svatomartinských vín spojený s ochutnáváním husích pokrmů.

 

12. listopadu
Město/obec: Zbiroh
Místo: zámek Zbiroh


Degustace nejlepších Svatomartinských vín z Moravy a z Čech se koná v sobotu 12. listopadu od 11 do 18 hod. už na čtvrtém Svatomartinském posvícení ve Zbirohu. Vína doplní ochutnávka sýrů a v Zámecké krčmě se budou podávat Svatomartinské pochoutky. Po celý den bude zajištěn doprovodný program - ukázky řemesel, příjezd svatého Martina na bílém koni, prohlídky zámecké výstavy a další.
www.zbiroh.com

 

 

12. listopadu
Město/obec: Velké Pavlovice
Místo: Velké Pavlovice


Svatomartinské otevřené sklepy ve Velkých Pavlovicích nabídnou 12. listopadu vynikající velkopavlovická vína a nová vína ročníku 2011. Před radnicí města bude připraveno občerstvení v podobě Svatomartinské husy a dalších specialit, jež pro vás uvaří místní restaurace. Hrát bude cimbálová muzika a folklórní soubor.
www.vinozvelkychpavlovic.cz
www.velke-pavlovice.cz

 

 

12. listopadu
Město/obec: Nový Šaldorf-Sedlešovice
Místo: Obecní sál Nový Šaldorf


Na oslavu vína s ochutnávkou mladých vín místních vinařů se můžeme těšit 12. listopadu u příležitosti Slavnosti svatého Martina v Modrých sklepech v Novém Šaldorfu. Akci doprovodí kulturní program. Od 16 do 18 hodin navštivte ochutnávku mladých vín v Novém Šaldorfu. Budete moci ochutnat mladá vína místních vinařů a pochutnat si na pečené kachně a koláčcích. Před začátkem se uskuteční krátký kulturní program u lisu mezi sklepy.
www.modre-sklepy.cz
www.cvns.cz

 

 

12. listopadu
Město/obec: Šardice
Místo: Augustiníánská Rezidence


Ochutnávku Svatomartinských a mladých vín ročníku 2011 a svěcení mladých vín navštivte v Šardicích. K dobré náladě hraje cimbálová muzika, jako občerstvení budou husí a kachní speciality.
www.vinozesardic.cz

 

 

12. listopadu
Město/obec: Milotice
Místo: Šidleny, obec Milotice a obec Svatobořice-Mistřín


Martinské Šidleny je akce konaná v rámci otevřených sklepů ve vinařské obci Milotice. Uskuteční se 12.11.2011 od 10:00 a pro návštěvníky bude připravených minimálně 15 sklepů mezi kterými budou jak velké vinařství, tak malý hobby vinaři. Účastníci akce se dostanou do míst, kde místní vinaři obvykle pouštějí jen své dobré známé. Navštívíte vinné sklepy různého stylu a stáří. Porovnáte jednotlivé odrůdy a vinaři se s Vámi podělí o své bohaté zkušenosti. První ročník otevřených sklepů v Miloticích nese název podle zdejší vinařské oblasti, které se již po staletí říká Šidleny. První ročník otevřených sklepů se uskuteční den po svátku sv. Martina, akce by měla být oslavou mladého vína a proto název akce Martinské Šidleny.
www.milotice.cz

 

 

12. listopadu
Město/obec: Hustopeče
Místo: Dukelské náměstí


12. listopadu proběhne na Dukelském náměstí v Hustopečích Oslava svatomartinských vín a husí. Slavnostní fanfáry z oken radnice, sv. Martin na bílém koni, slavnostní uvítání čestných hostí, stan na náměstí se svatomartinskými víny, na to vše se můžete těšit od 10.00 hod.
www.hustopece-city.cz

 

 

12. listopadu
Město/obec: Pavlov
Místo: Hotel Pavlov, Klentnická 174


12. listopadu od 17h zve Hotel Pavlov v Pavlově na akci Svatomartinská husa I. Součástí bohatého programu je i degustace mladých bílých a červených vín 2011.
www.hotelpavlov.cz

 

 

12. listopadu
Město/obec: Velké Bílovice
Místo: sklepní trať Púrynky, nám. Sv, Martina


Svatomartinská slavnost na Púrynkách se koná 12. listopadu na náměstí Sv. Martina ve Velkých Bílovicích. Akce je vnímána jako oslava vinařovy práce ve vinici a jeho úrody, neboť nové víno je vždy očekáváno s velkým napětím a radostí vinařů. Bylo zvykem, že novým a často ještě kalným vínem se nesmělo připíjet dříve než právě ve svátek sv. Martina. Chcete-li uniknout shonu moderní doby, dopřát si procházku v klidné sklepní trati, vychutnat skleničku znamenitého vína vyrobeného zdejšími vinaři, či jen se tak projít mezi sklepy navštivte sklepní trať Púrynky. V tomto starobylém názvu se nám ozývá slovní spojení „půl rýnský". Kdo ví, zda to byla cena pozemku, vinice nebo třeba sudu s vínem, někdy tady zaplacená...

 

12. listopadu
Město/obec: Lobeč 1
Místo: okres Mělník


12. listopadu v obci Lobeč 1 na Mělnicku proběhne tradiční Svatomartinské posvícení.
www.vinonazamku.cz

 

 

19. listopadu
Město/obec: Němčičky (okres Břeclav)
Místo: Kulturní dům


Přijďte ochutnat 19. listopadu svatomartinskou husičku od místních babiček, nejlepší martinská vína místních vinařů, zatancovat si a pobavit se do Modrých Hor. Začátek v 17:30 hod.
www.slovackysklep.cz

 

 

19. listopadu
Město/obec: Pavlov
Místo: Hotel Pavlov, Klentnická 174


19. listopadu od 17h zve Hotel Pavlov v Pavlově na akci Svatomartinská husa II. Součástí bohatého programu je i degustace mladých bílých a červených vín 2011.
www.hotelpavlov.cz

 

 

Více o Svatomartinských vínech a akcích na www.svatomartinskevino.cz

 

 

Svatý Martin z Tours - život a legendy

 


Svatých jménem Martin je v liturgickém kalendáři několik, ovšem ten, jehož svátek slavíme 11. listopadu a který je spojen se svatomartinským posvícením, je sv. Martin z Tours.


Narodil se kolem roku 316 v panonské Sabarii (dnešním Szombathely v Maďarsku) jako syn důstojníka armády Římské říše, který jej v 15 letech nasměroval k vojenské kariéře. V 18 letech složil Martin přísahu věrnosti římskému impériu, ovšem později z armády odešel. Dal se pokřtít a rozhodl se žít v ústraní jako egyptští poustevníci. S pomocí biskupa Hilaria založil kolem r. 361 v Ligugé klášter (8 km jině od Poitiers), stal se knězem a spolu se svými žáky šířil po okolních vesnicích slovem i skutky křesťanství. Po smrti biskupa Hilaria se stal jeho nástupcem v Tours a pokračoval v pastorační činnosti ve své diecézi. Zakládal také farnosti a kláštery, mimo jiné i klášter poblíž Marmoutier nedaleko Tours, z něhož se později stalo důležité kulturní středisko. Biskup Martin zemřel při jedné z pastoračních cest v Candes ve věku 81 let, a to 8. listopadu roku 397. Pohřben byl o 3 dny později, proto se jeho svátek slaví 11. listopadu.


O významu sv. Martina z Tours svědčí i to, že jeho jméno se vyskytuje v názvu 4 603 kostelů a kaplí po celém světě (jen v České republice je jich 145).

 

Legendy spjaté se sv. Martinem


Sv. Martin a žebrák
Nejznámější, nejdojemnější a v umění nejzobrazovanější příběh o Martinovi se váže k jeho působení v armádě. Jednoho mrazivého zimního večera jel Martin na koni do vojenského tábora v Amiens v Gálii (území dnešní Francie). U městské brány ho oslovil nuzně oděný žebrák (některé verze praví, že byl nahý), který prosil o almužnu. Martin u sebe neměl nic, čím by ho obdaroval, a tak rozdělil mečem svůj důstojnický plášť a polovinu dal chudákovi, který se třásl zimou. Podle pověsti pak v noci ve snu spatřil Ježíše Krista, oděného polovinou Martinova pláště. Upomíná to na jedno z hlavních Kristových přikázání v Matoušově evangeliu v Bibli: „Cokoli jste učinili jednomu z mých nepatrných bratří, mně jste učinili."


Sv. Martin a husy
Osobním atributem sv. Martina je husa, která je i nedílnou součástí svatomartinských hostin. Podle pověsti se prý Martin zdráhal přijmout biskupský úřad, a proto se schoval do hejna hus. Ovšem ty ho svým kejháním prozradily, a tak musel poctu přijmout.


Sv. Martin na bílém koni
Česká lidová pranostika říká, že Martin přijíždí na bílém koni. Značí to, že na svátek sv. Martina často napadl přes noc sníh. Odpozorovaný klimatický jev si lid spojil se světcem, často zobrazovaným na koni, a vznikla tak tato poetická představa.

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

02.11.2011 - 15:16:31

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.