GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Česko zná jména nejlepších sommelierů roku 2011

 

 


Domácí šampionát sommelierů znovu potvrdil, že kvalita českého stolování rok od roku roste. Do hotelu Dorint Don Giovanni se sjeli nejlepší znalci vín, kteří změřili svoje síly na 14. ročníku TROPHÉE BOHEMIA SEKT, tedy oficiálním mistrovství České republiky sommelierů.

 

 

 

ilustracni foto

 


O prestižní titul MISTRA soutěžilo celkem 22 sommelierů reprezentujících restauranty, vinotéky, ale i specializované prodejce, importéry, výrobce i vzdělávací instituce. Letošní účastníky sice ozdobila jen jedna dívka, ta se ale dostala až do samotného finále a vybojovala skvělou bronzovou medaili.


Také letos čekala na soutěžící řada nástrah. Sommelieři museli zvládnout nejen znalostní test (v češtině a angličtině), ale také správně identifikovat vína při anonymní degustaci, a nakonec prokázat také praktické dovednosti při servisu vína a sektu. Hodnotilo se i vystupování před hostem a komunikace s ním.


Vítězem 14. ročníku TROPHÉE BOHEMIA SEKT- SOMMELIER ČR se stal Tomáš Brůha, hlavní sommelier BOHEMIA SEKTU, druhé místo obsadil Jakub Král ze společnosti Merlot Grands Vins a na třetí příčce se umístila Pavla Třasoňová z firmy PETIT CRU wine bar&shop.


Navíc Tomáš Brůha si získal také publikum, když vyhrál s výrazným náskokem diváckou cenu. „Přál jsem si sesadit „Krále" z jeho trůnu a to se mi podařilo. Jakuba Krále, který byl loni první, jsem tentokrát porazil a mám z toho nesmírnou radost. Jsem šťastný, že jsem získal vítězství v soutěži už celkem potřetí. " radoval se chvíli po vyhlášení výsledků Tomáš Brůha, který reprezentoval ČR na posledním mistrovství světa v Chile.


„Dnešní sommelierské klání opět ukázalo, jak narůstá profesionalita sommelierů v České republice. Těší mě, že jejich nová generace zvyšuje úroveň kultury stolování a servisu vína. Tím totiž roste spokojenost zákazníků," řekl během vyhlašování výsledků generální ředitel společnosti BOHEMIA SEKT, Ing. Josef Vozdecký a dodal, že vítězové domácího šampionátu vytvořili Prestižní klub MASTER SOMMELIER České republiky. „Jsou tak oprávněni užívat klubový symbol „tastewin", což je šperk s českým granátem," doplňuje Ing. Josef Vozdecký.


Tereza Maxová, tvář značky Bohemia Sekt, která se během 14. ročníku TROPHÉE BOHEMIA SEKT ukázala na veřejnosti poprvé po porodu svého syna Aidena, zářila štěstím, když blahopřála vítězům.


Prestižní akce se kromě špičkových expertů z oblasti sommelierství a gastronomie zúčastnil také herec Petr Rychlý a herečka Markéta Plánková, kteří si role hostů virtuální restaurace s radostí užili. Podpořit soutěžící přišly herečky Iva Janžurová, Ivana Jirešová a Sandra Nováková se svým přítelem producentem Janem Nejedlým. Slečny Barbora Zelená a Dominika Oplová, finalisky České Miss 2010 se na akci prezentovaly v rolích Bohemia Sekt sommelierek.


Mistrovství ČR sommelierů hodnotila porota složená z předních odborníků. V jejím čele zasedl Martin Pastyřík, prezident Asociace sommelierů ČR; dále Ing. Josef Vozdecký, generální ředitel společnosti BOHEMIA SEKT; Štefan Valovič, předseda dozorčí rady Asociace sommelierů SR; Ing. Karel Babka, profesor Hotelové školy Mariánské Lázně; David Beránek, Marketing & Sales manager Coloseum Restaurants; Radomír Smrčka, Director of F&B Intercontinental Praque; Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu; Libor Nazarčuk, viceprezident Asociace sommelierů ČR, Milan Nemrava, předseda krajské sekce Asociace hotelů a restaurací ČR a Daniel Köppl, šéfredaktor časopisu Marketing & Media.


Přítomné diváky a hlavně soutěžící vzrušujícím podvečerem, s lehkostí jemu vlastní, provedl Ivo Dvořák, víceprezident AS ČR. Odborným garantem soutěže byla Asociace sommelierů České republiky, partnerem Asociace hotelů a restaurací ČR. Finanční příspěvek poskytl Vinařský fond, mistrovství ČR organizovala společnost BOHEMIA SEKT. Mediálním partnerem letošního ročníku se stala Economia.

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

04.11.2011 - 07:46:29

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.