GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Svatomartinské 2011 je tady!

 

 

Svatomartinske 2011 je tady!V pátek 11. listopadu v 11 hodin již posedmé nastává čas na otevírání prvních lahví vína nového ročníku - Svatomartinského. Letos na milovníky vína čekají v obchodech, restauracích a vinotékách po celé zemi rekordní cca 2 000 000 láhví bílého, růžového a červeného Svatomartinského vína.

 

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Vinaři doporučují, aby se mladá vína vypila do Velikonoc, do kdy si uchovávají svou příjemnou svěžest.


„Víno je bezesporu kulturním nápojem, a když se tato jeho povznášející vlastnost spojí se svěžestí v podobě mladých Svatomartinských vín, je na úspěch zaděláno. Přes Svatomartinská vína si lidé nacházejí cestu ke kvalitní české gastronomii. Během desítek, ne-li stovek svatomartinských akcí plní tato vína i společenskou roli, kdy pomáhají účastníky sbližovat. A v neposlední řadě umí Svatomartinská vína také zaujmout a vtáhnout spotřebitele do kouzelného světa nespočtu vůní a chutí všech moravských a českých vín," říká ke Svatomartinským vínům ředitel Vinařského fondu, Ing. Jaroslav Machovec.


Letos může na základě posouzení nezávislých komisí přijít na trh 365 Svatomartinských vín od 125 vinařských firem o celkovém objemu cca 2 000 000 láhví. V nabídce bílých Svatomartinských vín je nejvíce zastoupena odrůda Müller Thurgau s 96 druhy vín, dále Veltlínské červené rané (23) a Muškát moravský (43). Růžovým vínům vévodí Svatovavřinecké s 80 víny, zatímco u červených Svatovavřineckých budeme vybírat z 37 druhů. Modrý Portugal naopak vede mezi červenými víny (62), kdežto Modrý Portugal rosé nabídne 17 druhů vína. Nabídku doplňuje 7 vín cuvée, neboli směsí více odrůd.


Neklamným poznávacím znamením Svatomartinských vín je kromě loga Martina na koni na etiketě také jednotná záklopka na hrdle láhve. Výrobci záklopek mají povoleno vydat jednotlivým výrobcům Svatomartinských vín pouze tolik záklopek, kolik odpovídá množství vyrobeného Svatomartinského vína. Vinařský fond jako vlastník značky Svatomartinské víno tak má přehled, kdo, kolik a jakých Svatomartinských vín uvádí na trh.


Svatomartinské víno představuje na jedné straně propojení s historií a tradicemi v podobě svatomartinských hodů a gastronomie, ale na straně druhé znamená po všech stránkách moderní trend. Současný rozměr do pití nejen Svatomartinského vína přináší aplikace Sommelier pro chytré telefony iPhone. Aplikace je šikovný průvodce moravskými a českými víny a jejich optimálními kombinacemi s jídly. Uživatelé tak budou mít neustále po ruce rádce při výběru, servírování a volbě vína k jídlu a jídla k vínu, včetně detailních popisů odrůd pěstovaných na Moravě a v Čechách. Aplikace bude obsahovat také odkaz na všechna letošní Svatomartinská vína a bude stylově od 11. 11. zdarma ke stažení v Appstore.


První otevírání láhví nového Svatomartinského proběhne jako každý rok na Martina 11. listopadu v 11 hod. na slavnostních akcích v Čechách a na Moravě, ve vinotékách a restauracích po celé zemi a čím dál častěji také v domácnostech.


Největší ochutnávku Svatomartinských vín v republice a slavnostní přípitek letošními Svatomartinskými víny pořádá 11. 11. od 11 hod. Vinařský fond opět v Brně. Návštěvníci budou mít příležitost ochutnat 100 vín za doprovodu hudby a dalšího programu na pódiu. Vybraná vína si zde budou moci od vinařů také nakoupit. Na Svatomartinský košt navíc navážou Svatomartinské hody, během nichž si budou lidé moci za zvýhodněnou cenu vychutnávat ve vybraných restauracích v Brně speciality připravené ke Svatomartinským vínům. 11. a 12. listopadu pak budou svatomartinské chuťovky k dostání také přímo na náměstí Svobody, společně s bohatým kulturním programem.


V Praze Svatomartinská vína ovládnou 11. 11. náměstí Jiřího z Poděbrad stylově na Vinohradech ve spojitosti s tradiční pečenou husou. Od 11. do 20. listopadu také proběhne v atriu Paláce Kinských v Praze na Staroměstském náměstí Festival Svatomartinských vín. Pro milovníky vína bude připravena nejširší nabídka Svatomartinských vín v Praze - 100 druhů.


Značka „Svatomartinské" byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již posedmé společně s Národním vinařským centrem organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Značku „Svatomartinské" mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří splní náročná kritéria.

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
11.11.2011 - 16:36:33

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.