GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Moravské víno Jana Čecha absolutním vítězem Terravina v Izraeli!

 

 

ilustracni foto

Vinařství Čech z Tvrdonic se stalo nejúspěšnějším účastníkem letošní poslední světové soutěže vín, konané pod patronátem OIV (Mezinárodní organizace pro víno a vinohradnictví) v Jeruzalémě. Jejich ledové víno Sauvignon 2010 získalo absolutní vítězství, titul mezinárodního šampiona soutěže a šampiona kategorie. Tzv. Velkou zlatou medaili a titul šampiona v kategorii růžových vín získalo i rosé Cabernet Sauvignon 2010 ze stejného vinařství.

 

Ceny za vinařství Čech převzala na slavnostním ceremoniálu 22. prosince v Jeruzalémě Pavlína Šulcová z velvyslanectví České republiky v Tel Avivu. V krátkém projevu připomněla, že tvůrce vítězných vín Jan Čech podlehl letos v květnu zákeřné nemoci; skvělý úspěch je vzpruhou a posilou pro manželku a syny, kteří v jeho díle pokračují.

 

Další dvě Velké zlaté medaile patří LIVI Dubňany za  Ryzlink vlašský 2008 pozdní sběr a Vinařství Jiří Zámečník z Dolních Dunajovic za ledový Tramín 2010. Šampionem nejvyšší cenové kategorie v ceně nad 120 USD se stal se zlatou medailí Ryzlink vlašský Selection 2009 Vinselektu Michlovský.

 

Celkem získala Česká republiky 4 Velké zlaté medaile, 13 zlatých a 19 stříbrných medailí a stala se tak nejúspěšnější účastnickou zemí v této prestižní soutěži. Moravským vínům se tu již tradičně daří - v roce 2008 tu získal pro moravské víno historicky první titul mezinárodního šampiona na některé ze světových soutěží OIV Miloš Michlovský a vloni Štěpán Maňák. Ten zasedl spolu se svým sklepmistrem Karlem Novotným i v hodnoticí komisi letošního ročníku soutěže v historické budově YMCA v centru Jeruzaléma. Loňské vítězství sice neobhájil, ale tři zlaté medaile za slámová vína Merlot 2010 a Sauvignon 2010 a za bobulový Tramín 2009 jsou pozoruhodným výsledkem! Po dvou zlatých medailích si z Izraele odvážejí Vinné sklepy Valtice, Vinselekt Michlovský a Petr Bunža z Bzence.

 

Za pozornost jistě stojí i zlatá medaile ze země zaslíbené červeným vínům pro jediné z našich červených vín - cuvée Čertoraj 2010 Marka Štýbla z vinařství Vitis Moravia, složené z jakostního Svatovavřineckého a výběru z hroznů Cabernet Sauvignon, zrajících rok v barikových sudech.

 

Soutěže se se svými šumivými i tichými víny poprvé zúčastnila společnost Bohemia Sekt. Sekty Louis Girardot Brut 2008, Bohemia Sekt Prestige Brut 2009 i Bohemia Sekt Prestige Demi Sec 2009 získaly stříbrné medaile, Chardonnay Selection 2010 z Vinařství Pavlov bylo zlaté.

 

„Již třetí absolutní vítězství moravských vín na světové soutěži v Izraeli i vynikající výsledky ostatních vín způsobily nemalý rozruch a značnou publicitu," komentoval výsledky JUDr. Luboš Bárta, člen mezinárodní jury. „Za velmi cenné považuji, že nejcennější medaile získala letos malá i velká vinařství, tradiční i nové podniky, že oceněny byly nejen tradiční ultrasladké vysoké výběry, ale i krásná bílá a růžová přívlastková vína, pozdní sběry, vína „na pití". A dokonce i víno červené!"

 

„V doprovodném programu soutěže letos představovali veřejnosti svá ikonická vína Opus One a Vega Sicilia sklepmistři David Pearson a Begoña Jovellar, kteří zasedli i v degustačních komisích," doplnila další z degustátorů Ivana Kováříková. „Dave Pearson se rád přihlásil k době, kdy před 10 lety pomáhal nasměrovat Víno Mikulov na novou cestu! Mimořádný úspěch našich vín přiměl pořadatele k tomu, že pro další prezentaci „icon wines" v roce 2012 zvolili vína z České republiky!"

 

Úspěch moravských vín bude završen přijetím nejúspěšnějších vinařů velvyslancem státu Izrael v České republice, panem Jákovem Levym, počátkem příštího roku, kdy jim za přítomnosti ředitele soutěže slavnostně předá ceny a diplomy.

 

V soutěži bylo hodnoceno 651 vín a destilátů ze 20 zemí světa, v tom 71 z České republiky a 42 ze Slovenska. Účast našich vín na soutěži TERRAVINO v Izraeli organizovalo již tradičně Národní vinařské centrum a redakce časopisu SOMMELIER za finanční pomoci Vinařského fondu.

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

28.12.2011 - 15:18:47

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.