Cuvée 1614 je víno krásné rubínové barvy s poměrně bohatou ovocnou vůní připomínající divoké třešně, v pozadí jemně kořenité s nádechem dřeva. Chuť je středně plná, harmonická s dobře zapracovaným taninem a příjemnou kyselinkou, příjemná, dlouhá dochuť pěkně dokresluje ovocně kořenitý charakter tohoto vína. Cuvée 1614 je servírováno k výraznějším úpravám vepřového masa, jemné úpravě zvěřiny či skopového, vynikající v kombinaci se sýry s ušlechtilou bílou plísní na povrchu.
Cena Jindřicha Ševčíka byla tomuto vínu udělena pro jeho mimořádné postavení mezi červnými víny původem z České republiky. Cenu uděluje skupina odborných žurnalistů nejlépe hodnocenému tuzemskému vínu, vybranému z kandidátů, které navrhují jednotlivý respondenti. Význam „Ceny stejného jména" tkví především v každoročním ocenění poctivé práce tuzemských vinařů a oživení vzpomínky na báječného člověka.
Jindřich Ševčík byl zapálený vinař, vnímavý šlechtitel révy se zajímavými výsledky a dlouholetý pracovník ÚKZUSu ve Znojmě. Především ale vzácný člověk, úžasný kamarád a veselý společník, který se uměl radovat ze života.
Cena vznikla rok po Jindřichově tragickém odchodu. Tehdy bylo nejlépe umístěné víno tuzemské provenience v soutěži Cena odborného tisku při veletrhu Víno & Destiláty dedikováno jeho památce. Později byla udělována nejlepšímu domácímu vínu, které prošlo sloupkem rubriky víno v týdeníku EURO. Od roku 2008 je samostatnou aktivitou skupiny odborných žurnalistů.
Výtvarné ztvárnění ceny - keramickou plastiku „veselého života vinařského" pořídil a pořadatelům ceny nezištně poskytl Ševčíkův přítel, akademický sochař a keramik Alexander Walter.
30.01.2012 - 13:49:31
NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...