GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vinaři představili sto nejlepších moravských a českých vín pro rok 2012

 

 

Vinari predstavili sto nejlepsich moravskych a ceskych vin pro rok 2012Zástupci Národního vinařského centra a Svazu vinařů České republiky představili výsledky Salonu vín ČR - Národní soutěže vín 2012, nejvyšší soutěže vín v České republice. Kromě absolutního Šampiona byla zveřejněna také vítězná vína v jednotlivých kategoriích, nejlepší kolekce soutěže a složení degustační expozice sta nejlépe hodnocených vín - Salon vín České republiky.

 


Absolutním Šampionem soutěže pro rok 2012 a zároveň vítězem kategorie bílých suchých a polosuchých vín se stal v konkurenci 1258 přihlášených vín Ryzlink vlašský 2009, výběr z hroznů z Vinných sklepů Valtice a.s. s původem ve vinařské obci Dolní Dunajovice a viniční trati Kraví hora.


Mezi červenými víny byl nejlépe hodnocen Cabernet Sauvignon barrique 2006, pozdní sběr rovněž společnosti Vinné sklepy Valtice a.s.


V kategorii bílých polosladkých vín se porota shodla na Chardonnay 2010, pozdní sběr z Vinařství Mikrosvín Mikulov a.s.


Jako nejlepší v kategorii sladkých vín zvítězilo slámové víno Chardonnay 2004 vinaře Oldřicha Drápala.


Z vín rosé a klaretů porota vybrala Rulandské modré rosé 2010, pozdní sběr z Vinařství Plešingr, s.r.o.


V kategorii jakostních šumivých vín zvítězil Bohemia Sekt Prestige demi sec 2009 od společnosti Bohemia Sekt, s.r.o.


Cenu za nejlepší kolekci vín si odnesla společnost ZNOVÍN ZNOJMO a.s.


„Letošní Salon vín je výjimečný v tom, jak dokonale splňuje jednu z nejoceňovanějších charakteristik moravských a českých vín, a to jejich rozmanitost. Potkávají se v něm totiž rovným dílem vína ze zcela odlišných ročníků 2009 a 2010, vína naprosto nezaměnitelná, rozdílná, jak jen mohou být, ale přitom splňující ty nejpřísnější požadavky na špičkovou kvalitu," shrnul své dojmy z letošní kolekce sta nejlepších moravských a českých vín předseda hodnocení doc. Ing. Josef Balík, Ph.D.

 

O vínech v Salonu vín


V poměrovém zastoupení bylo do kolekce vybráno 62 vín bílých, 34 vín červených, 2 růžová vína a 2 vína šumivá. Odrůdová skladba čítá 25 odrůd révy vinné a 2 vína cuvée. Nejúspěšnějšími odrůdami letošního ročníku se staly Rulandské šedé s 11 zastoupeními, dále Ryzlink rýnský a Sauvignon s 8 zastoupeními, Veltlínské zelené, Chardonnay a Cabernet Sauvignon se 7 zastoupeními a Tramín červený a Rulandské bílé s 6 zastoupeními. Dle jakostního zařazení je 54 vín v pozdním sběru, 20 vín ve výběru z hroznů, 9 vín jakostních a 3 vína ledová, slámová, zemská a VOC; 2 výběry z bobulí, 1 víno likérové a kabinetní.

Nejzastoupenějším ročníkem je ročník 2009 s 44 víny a ročník 2010 s 40 víny. Nejstarší víno je z roku 2004. Největšího počtu vzorků v Salonu vín dosáhla mikulovská vinařská podoblast s 29, dále slovácká a velkopavlovická s 23, podoblast znojemská s 20 a mělnická s 2 víny.
V letošním roce byly nejúspěšnější tyto firmy: ZNOVÍN ZNOJMO a.s. a Zámecké vinařství Bzenec, s.r.o. s 10 víny; Vinařství MIKROSVÍN a.s. a Habánské sklepy, spol. s r.o. s 6 víny, Vinné sklepy Valtice a.s. s 5 víny, dále Vinum Moravicum a.s., Vinselekt Michlovský a.s., Štěpán Maňák a PATRIA Kobylí a.s. se 4 víny. Celkem dodá vína do expozice Salonu vín 41 vinařských firem.

 

Novinky letošního ročníku


Novinkou letošního roku jsou aromatické profily a profily mohutnosti a struktury vína, které doplňují slovní hodnocení vín a jsou umístěny na popisných tabulích jednotlivých vín v degustační expozici.
„Snažíme se tímto krokem zpřístupnit nespočetné nuance v chutích, vůních a dalších projevech vína co nejširšímu počtu spotřebitelů a návštěvníků degustační expozice Salonu vín. Vnímáme znatelný posun v jejich zájmu o hlubší poznávání vín, tedy o více informací o vystavených a ochutnávaných vínech, ale zároveň usilujeme o srozumitelnou formu dobře přijatelnou i pro úplné laiky," vysvětluje důvody rozšíření informací o vystavených vínech ředitel Národního vinařského centra, Ing. Pavel Krška.


Letos budou v Salonu vín probíhat také krátkodobé prezentační akce zaměřené v jarních měsících na růžová vína, vína vyráběná tradičními technologiemi a v létě na mladá vína oceněná na našich i zahraničních soutěžích.

 

O soutěži a Salonu vín ČR


V úvodních kolech soutěže hodnotících vína ve vinařských podoblastech velkopavlovické, mikulovské, slovácké a znojemské a z vinařské oblasti Čechy bylo z 1258 vzorků vybráno 464 nejlepších vín 85 vinařských firem, která postoupila do prvního celostátního kola soutěže. Nejlepších 200 se následně probojovalo do 2. kola, z kterého vzešlo 100 nejlepších vín oceněných titulem Salon vín České republiky, absolutní Šampion, vítězové jednotlivých kategorií a titul pro nejlepší kolekci celé soutěže.


Nový ročník celoroční degustační expozice Salonu vín ČR bude veřejnosti otevřen 25. února 2012 tradičně na zámku ve Valticích.

 

Výběr degustátorů a systém hodnocení


„V komisích soutěže každý rok zasedají naši nejlepší degustátoři, kteří jsou spolu s nejmodernějším počítačovým systémem, vícekolovým hodnocením a standardy OIV* zárukou objektivity a výběru skutečně nejlepších vín z Moravy a Čech," popsal vysokou odbornou úroveň naší nejvyšší soutěže vín hlavní sommelier Národního vinařského centra ing. Marek Babisz. „Salon vín ČR má už takovou tradici, že se účast v hodnoticí komisi stala prestižní událostí i v očích našich nejlepších degustátorů. Díky tomu lze garantovat, že nejlepší moravská a česká vína hodnotí také nejlepší moravští a čeští degustátoři," dodal.


* Mezinárodní organizace pro révu a víno se sídlem v Paříži


Důležitým a zcela zásadním atributem soutěže je požadavek na předchozí nalahvování přihlašované partie vína a odběr a zapečetění vzorků přímo u výrobce vína organizátorem soutěže, který má právo na výběr libovolných 6 lahví z přihlašované partie.


Záštita
Záštitu nad Salonem vín - Národní soutěží vín 2012 převzal, stejně jako loni, prezident České republiky, Václav Klaus, který také úspěšné vinaře v průběhu února přijme a předá jim prestižní poháry. „Velmi si vážíme podpory pana prezidenta, který svou záštitou symbolicky ocenil vynikající výsledky práce moravských a českých vinařů," komentoval ředitel Národního vinařského centra ing. Pavel Krška. V loňském roce se dokonce otevírání nové expozice Salonu vín ve Valticích osobně zúčastnila manželka prezidenta republiky, paní Livia Klausová.

 

Partneři Salonu vín
Hlavní partneři: UniCredit Bank, Hobra Školník, Karlovarské min. vody - Mattoni, REDA, Makro Cash & Carry, Syner VHS Vysočina


Partneři:
Maincor s.r.o., Bohemia Sekt, s.r.o., Ribbon,s.r.o., Vinné sklepy Valtice, a.s., Znovín Znojmo, a.s., BS vinařské potřeby, s.r.o., Veletrhy Brno, a.s., TECHNOMA, a.s., TWP Glass (Stölzle), Etiflex / Tisk Pálka, ByTheGlass, Sahm gastro


Mediální partneři:
Barathea, Le Cigare & Vin, Sommelier - Gastro Press, Víno Revue, Vinařský obzor, Brno Business, Listy jižní Moravy (CCB), Český rozhlas Brno, Lidovky.cz, Lidové noviny, IN magazín HN, Rádio Dyje, Travel Profi, Wine & Degustation

 

 

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
14.02.2012 - 12:49:34

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.