GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

V rosé vínech můžeme být špička střední Evropy, tvrdí šéf degustátorů Salonu vín

 

 

V rose vinech muzeme byt spicka stredni Evropy, tvrdi sef degustatoru Salonu vinV letošním Salonu vín se potkávají vína ze zcela odlišných ročníků 2009 a 2010. Jsou sice naprosto rozdílná, ale přitom splňují ty nejpřísnější požadavky na špičkovou kvalitu, tvrdí předseda hodnotitelské komise Josef Balík z Mendelovy univerzity v Brně.

 

Počasí v roce 2010 vínům příliš nepřálo, přesto se ale zrodila zajímavá vína, která zdatně konkurovala ročníku 2009.


Podle šéfa hodnotitelské komise Salonu vín Josefa Balíka není možné, aby se do Salonu dostalo průměrné nebo špatné víno. Všechny vzorky budete moci ochutnat od března v podzemí zámku ve Valticích. 

 

HN: Jak byste zhodnotil úroveň vín na letošním Salonu a jak byste je srovnal s posledními roky?


Úroveň vín vždy určují ročníky, které se právě hodnotí, a na Salonu vín se vždy hodnotí minimálně o rok pozadu. Toto je jeden z nejvydařenějších Salonů. Stoupající kvalita našich vín je ale obecný trend a příští rok věřím, že to bude ještě lepší.


HN: Na šampionu letošního Salonu (Ryzlink vlašský 2009, Vinné sklepy Valtice) se porota shodla snadno, nebo to bylo těsné vítězství?


Vybrali jsme překrásných sto vín. Výběr šampiona je vždy trošičku o štěstí. Zvítězit ale může jen víno, které má dva parametry: je opravdu vynikající a mělo to štěstí.


HN: Pozorujete v průběhu let v Salonu nějaké trendy, třeba změnu odrůd a podobně?


Směry určuje statut, který se v posledních dvou letech trošku změnil. Tím se změnilo i zastoupení vín v Salonu. Začalo se daleko důsledněji dbát na to, aby se do Salonu dostávalo více suchých a polosuchých vín, to je jednoznačný trend. Pak je tu ještě druhý trend: hodně se dbá na to, aby byly správně poměrně zastoupeny všechny naše vinařské podoblasti zejména podle toho, jak jsou velké.


HN: I když se mluví o vzrůstající popularitě rosé, ve výběru byla jen dvě. Jak si to vysvětlujete?


To je dáno statutem, který nepovoluje více těchto vín. Je pravda, že kvalita rosé vín u nás stoupá a že se v několika letech možná staneme ve střední Evropě špičkou. Salon má ale vůči rosé poněkud nevýhodné načasování.


Rosé jsou nejlepší, když jsou mladá. Ne všechna rosé, ani ta nejkrásnější, vydrží delší dobu zrání. Salon hodnotí vína o rok pozadu a výběr rosé je pak menší, většina je prodána a už jsme si ho užili. Pokud by došlo k posunu termínů, určitě by počet těchto vín narostl.


HN: Překvapilo vás něco při letošním hodnocení?


Jednoznačně mě překvapil ročník 2010. Neočekával jsem, že se stane takovým velkým soupeřem bílých vín ročníku 2009. Vína a hrozny ročníku 2010 byly kyselé. Když jsme je popíjeli a hodnotili, tak jsme si uvědomili, že právě to je typické pro Čechy a Moravu. Předtím jsme na to trochu zapomněli, protože byly teplejší ročníky. Ale když si vezmete ročník 2010, tak mají vlastně bílá vína vypadat.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Milan Rokos
20.02.2012 - 08:57:47

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.