GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

František Mádl: V našich sudech bude zrát víno i za dvě stě let

 

 

V nasich sudech bude zrat vino... foto :www.vindemiapublica.czNejvětší vinařská soutěž v Česku zná svého vítěze. Zlatá plaketa s oceněním Vinařství roku putuje letos do vinařské obce Velké Bílovice rodinnému podniku Malý vinař, který provozují Hana a František Mádlovi. Titul si odvážejí ze sálu pražské Lucerny, kde včera proběhlo vyhlášení soutěže. Jejím mediální partnerem je vydavatelství Economia. Vinařům Mádlovým vyneslo prvenství nejen to, že je jejich víno ceněné a kvalitní, porotci ohodnotili i moderní postupy, které Malý vinař zavádí. Ne každá novinka ale zaručuje úspěch. Jak říká František Mádl, Morava musí být z vína cítit.


HN: Věřil jste, že v soutěži uspějete?


Kdybychom si nevěřili na vítězství, asi bychom sem ani nepřijeli. Ale soutěž Vinařství roku bereme spíše jako přehlídku a možnost se prezentovat. Není to tvrdý mač. Koneckonců ani jsme se sem nehlásili, ale nominovala nás odborná porota.


HN: Porotci této soutěže nehodnotí jen kvalitu vína, ale i vaše webové stránky, marketing nebo inovace ve výrobě vína. Podporujete moderní postupy?


Paradoxní je, že ty nejtechničtější novinky dělají víno globálním a stírají jeho charakter. My se proto vracíme k postupům, které byly kdysi osvědčené, ale upustilo se od nich. Podobné je to vlastně i v gastronomii, která se vrací k tradičním českým pokrmům vyrobeným podle původních receptur. V našem případě jsou to zejména dřevěné sudy. Od roku 1998 pořizujeme postupně malé barriqueové soudky a nyní nově i velké sudy, které vydrží dvě stě let, aby na nás pravnuci mohli vzpomínat.


HN: Kde se takový velký sud dá sehnat? V Česku už asi mnoho bednářů není?


Ještě jich pár je. Ale už ani oni nepoužívají původní postupy. Ke své práci potřebují laserové měření, digitální pily a další vyspělé technologie. Největší producenti velkých sudů jsou ale v Itálii a ve Francii. My jsme sudy nakoupili ve Francii, přímo v oblasti Bordeaux.


HN: Kolik dnes stojí sud na víno?


Záleží na objemu a vybavení sudu. Ten nejobyčejnější, který má jednu dírku nahoře a druhou dole, stojí v přepočtu sto korun na litr. Sudy jsou dnes ale uvnitř vybaveny různými technologiemi, jako je například ponořovací zařízení, které brání vysychání sudu. Potom stojí až 150 korun za litr. Sud na 100 hektolitrů tedy vyjde na 1,5 milionu korun, což je pro nás opravdu velká suma.


HN: Ministr financí vám chystá další finanční zátěž, a to desetikorunovou daň na každý litr neperlivého vína. Státní rozpočet by tím měl získat 1,3 miliardy ročně. Jak se k návrhu stavíte?


Jako vinařský cech zaujímáme jednoznačně negativní stanovisko. Já za sebe mám takový názor, že současná vláda, a vlastně i ty minulé, nedokázaly účinně vybírat daně. Teď hledají peníze pomalu u každé babičky pod postelí ve slamníku, jestli tam ještě nemá dvacku. My bychom to rozhodnutí ministra financí chápali, pokud bychom jen nebyli v roli těch, kteří mají lepit nějakou díru, kterou jsme nezpůsobili. Navíc vinaři v okolních zemích také neplatí spotřební daň. Nejsem z těch, který bude hned křičet, že taková věc je absolutní nesmysl. Ale vzhledem k tomu, že utíká spousta peněz jinudy, podepíšu petici, kterou vinaři chystají. Ale mezi námi - nevěřím tomu, že ten boj vyhrajeme.


HN: Nyní se na trh dostávají vína ze sklizně roku 2011. Na co se lidé mohou těšit, jaká ta vína budou?


My jsme ještě příliš vín neuvedli. Začali jsme s Müllerem a Veltlínským zeleným. Dá se říci, že ta vína jsou jemnější, protože nebylo tolik kyselin jako v roce 2010. Ale kdo má ještě i vína z toho roku, může být spokojený. Vína nyní dozrála do skvělé kvality. Jsou také plnější. Myslím, že budou opravdu lahodná. A vůbec to nemyslím jako pouhou proklamaci.


HN: Jak si stojí čeští vinaři v porovnání s Evropou? Mohli bychom konkurovat i červenými víny, která u nás nebývají tak kvalitní jako ve Francii či Itálii?


Myslím, že mohli. Potíž bývá v tom, že se na červená vína u nás často spěchá, aby byla rychle na trhu. Každý má představu, že Morava jsou jenom bílá vína, ale není to tak docela pravda. Červená vína určitě umíme, jen se o tom málo ví. Vždyť i okolní země jako Německo nebo Rakousko produkují kvalitní červená vína.

 

Soutěž


Vinařství roku


Soutěž pořádá Svaz vinařů České republiky. Je komplexní v tom, že nehodnotí pouze kvalitu vín, ale přihlíží i k tomu, jak vinaři hospodaří, jak úhledné mají vinohrady, jak se dokáží prezentovat nebo zda používají moderní technologie. Soutěž měla premiéru v roce 2010. Letošní novinkou je finanční prémie pro vítěze v hodnotě sto tisíc korun. Vyhlášení proběhlo včera večer v sále pražské Lucerny.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Petr Weikert
16.04.2012 - 07:55:43

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.