GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 28.03.2024, svátek má Soňa
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Jarovín Rosé 2012 zná své vítěze 

 

 

Jarovin Rose 2012 zna sve vitezeJiří Hort potvrdil roli nekorunovaného krále růžových vín ziskem 3 zlatých medailí, Championa získalo Vinařství Volařík. Poslední zlatou medaili získalo Vinařství Vajbar. IX ročník mezinárodní soutěže růžových vín je letos nejen v novém, ale také rekordní. Pořadatelé ho spojili s úspěšnou přehlídkou růžových vína a gastronomie Den v růžovém.



Pilná práce v komunikaci s vinaři, široká forma prezentace vín, jasná pravidla a mnohem více služeb, než v minulosti, přinesla své ovoce. Jarovín Rosé 2012 je jednoznačně rekordní. Do soutěže se přihlásilo 185 soutěžních vzorků z 10 zemí - České republiky, Slovenska, Rakouska, Chile, Itálie, USA, Austrálie, Francie, Řecka a Argentiny.


Čtyři komise měly skutečně těžkou práci, aby mezi předloženými vzorky našly ty nejlepší. Na jednu stranu jim práci ulehčoval počítačový systém Národního vinařského centra, na druhou stranu hodnotitelé vytvářeli mohutností a aromatické profily u každého vína a navíc ještě zkoumali barvu dle předložené vzorkovnice. Každá komise vybrala v hlavní kategorii svého držitele zlaté, stříbrné a bronzové medaile - v případě bodové shody medaili získala dvě vína. Z medailových vín vybrala superkomise složená z předsedů komisí a vedoucího hodnocení championa. Ten je ve výsledkové listině uváděn bez bodového zisku. Kategorie sektů i sladkých vín pak získaly své vlastní medailisty. Všechna velmi dobře hodnocená vína, která získala 84 a více bodů a na která v tomto velmi přísném systému nezbyla medaile, získávají označení "růžový tip".


Nejlepší kolekci získalo Víno Hort z Dobšic, na druhém místě skončil Jan Stávek z Němčiček a na třetím Střední škola vinařská z Valtic.


Championem se stalo Vinařství Volařík - Cabernet Moravia pozdní sběr 2011. Zlaté medaile získalo Víno Hort za Svatovavřinecké kabinetní víno 2011, Franceska pozdní sběr 2011 a Zweigeltrebe kabinetní víno 2011, Vajbar Bronislav za Cabernet Moravia pozdní sběr 2011, Weingut Langmann za Langmann Schilcher sekt a Ing. Jan Stávek, Ph.D. za Lokus rosé likérové víno 2008.

 

Jarovín Rosé patří integrálně ke Znojmu, resp. Dobšicím. I v letošním roce se hodnocení vín u kulatých stolů odehrálo za účasti předních degustátorů - specialistů na růžová vína - 12 v Dobšické sokolovně. První prezentace soutěžních vín proběhne, také tradičně, již 7. května v historické části Znojma. Návštěvníci tu mohou očekávat 180 vynikajících růžových vín a klaretů z celého světa ve spojení s gastronomií hotelů Happy Star a Savannah. A nejen to, Znojmo je v těchto dnech plné akcí a návštěvníků - probíhá majáles, prezentace partnerských měst i velká degustace vín VOC Znojmo.


Druhá část prezentace se odehraje 11. května v ostravském hotelu Clarion Congress. Na severomoravské milovníky vína tu bude čekat nejen velký košt růžových vín, ale také speciální gastronomie k těmto vínům z kuchyně Branko Černého a šéfkuchaře hotelu Davida Lukasze. Navíc se během prezentačních show naučíte tyto pokrmy i připravovat. Připraveno je i slosování vstupenek - vyhrát můžete předplatné časopisu Víno&Styl, víkend v Clarion Congress Hotelu Ostrava, výborná vína i další věcné ceny.


Nad akcemi převzali záštitu hejtmani Jihomoravského kraje a Moravskoslezského kraje - JUDr. Michal Hašek a Ing. Jaroslav Palas.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
16.04.2012 - 08:18:10

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.