GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 21.05.2018, svátek má Monika
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Veltlínské zelené na výsluní. Jako novinku ho zařazují prestižní restaurace od USA po Japonsko

 

 

U nás je veltlínské tak trochu podceňované, ve světě se ale dere na výsluní a dokazuje, že nezaostává ani za proslulým Chardonnay. Prestižní restaurace oceňují, jak skvěle se kombinuje s jídlem, a "zmlsaným" zákazníkům přináší něco nového. Z původně především rakouské odrůdy révy se stává superstar.

 

 

ilustracni foto

 

 

 

Veltlín, Veltliner, Veltlínské zelené, Grüner Veltliner, GrüVe... tak se s ním setkáte nejčastěji. Dříve to mohl být ale také Grüner Muskateller, Muškatel nebo, velmi poeticky podle ochmýření výhonků, Bělošpičák.


Jméno prý pochází z italské oblasti Valtellina, se kterou ale odrůda nejspíše nemá nic společného. Vzešla spíše z Rakouska, od jihovýchodního výběžku rakouské části České vysočiny jménem Manhartsberg.


Veltlín byl po staletí zásadní odrůdou Dolního Rakouska a dnes je v podstatě hlavní tváří celé země, kde tvoří třetinu výsadeb. Rakouský skandál z 80. let (nález dietylenglykolu ve vínech) je již dávno zapomenut
a novou identitou země je ráj veltlínu, z odrůdy se stává nová světová vinná superstar.


Skvěle sedí k jídlům


Možná to není na první pohled patrné z chladniček zákazníků mimo Rakousko, ale prestižní světové restaurace od Evropy přes USA až po Japonsko zařazují do své nabídky veltlíny čím dál častěji. Důvod je nasnadě. Skvěle totiž sedí k jídlům, dokáží nabídnout podobně zážitků jako proslulé Chardonnay, Riesling či Sauvignon, ale nejsou tak "profláklé" a zmlsaným zákazníkům nabízejí něco nového.


Kvalita vín, společně s propracovaným rakouským marketingem, slaví jasné a zasloužené úspěchy. Je smutné, že odlesk slávy úspěšného souseda nebyl na Moravě využit a mezi mnohými našimi vinaři nepobírá veltlín dostatečného respektu, je trochu v pozadí zájmu a častěji využíván jen jako základní víno.

 

Typický projev veltlínu se liší dle místa původu, půdních podmínek a voleb vinohradníka a vinaře. Barva je spíše světlejší žlutá, zelenožlutá. Jedná se o odrůdu aromatickou, s širokou škálou květinových vůní, citrusovými tóny, náznaky hořkých mandlí a tabáku, se svěží kyselinou.


S veltlínem je nerozlučně spojena efektní kořenitost připomínající čerstvě namletý pepř, jíž dosahuje hlavně na sprašových půdách. Při vyšších výnosech nebo na méně zajímavých polohách nabídne lehká, jednodušší a snadno pitelná vína, příjemná na jarní a letní popíjení venku a rozlévání z karafy k jídlu, vhodná k vypití jako mladá. Na polohách lepších a při pečlivější péči lze čekat vína výraznější, často s výraznou mineralitou, schopná dlouho vyzrávat.


Jedny z nejlepších veltlínů pocházejí z rakouské oblasti Wachau, z vinic na svazích při Dunaji. Nejvyšší zdejší kategorie, Smaragd, nabízí nekompromisní bohatá extraktivní minerální vína, která ve slepých degustacích poráží špičková Chardonnay.


Ale v pozadí nezůstávají ani jemnější Kremstal a Kamptal, výtečné veltlíny nabízí i Wagram. První z rakouských apelací jsou právě veltlínové, najdete je jako Weinviertel DAC a Traisental DAC.
Weinviertel sousedí se znojemskou a mikulovskou vinnou podoblastí. I naše první vína originální certifikace, VOC Znojmo, pracují jako s jednou z hlavních odrůd s Veltlínským zeleným, na Znojemsku je nejobvyklejší odrůdou.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Jan Čeřovský
23.04.2012 - 08:46:59

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

11.05.2018 - Naši vinaři přivážejí 57 medailí z New Yorku

Moravští a čeští vinaři uspěli na mezinárodní soutěži Great American ...

11.05.2018 - Japonský pivní hit jde na trh v Česku

Když před třemi desítkami let japonská společnost Asahi uvedla na ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.