U nás je veltlínské tak trochu podceňované, ve světě se ale dere na výsluní a dokazuje, že nezaostává ani za proslulým Chardonnay. Prestižní restaurace oceňují, jak skvěle se kombinuje s jídlem, a "zmlsaným" zákazníkům přináší něco nového. Z původně především rakouské odrůdy révy se stává superstar.
Veltlín, Veltliner, Veltlínské zelené, Grüner Veltliner, GrüVe... tak se s ním setkáte nejčastěji. Dříve to mohl být ale také Grüner Muskateller, Muškatel nebo, velmi poeticky podle ochmýření výhonků, Bělošpičák.
Jméno prý pochází z italské oblasti Valtellina, se kterou ale odrůda nejspíše nemá nic společného. Vzešla spíše z Rakouska, od jihovýchodního výběžku rakouské části České vysočiny jménem Manhartsberg.
Veltlín byl po staletí zásadní odrůdou Dolního Rakouska a dnes je v podstatě hlavní tváří celé země, kde tvoří třetinu výsadeb. Rakouský skandál z 80. let (nález dietylenglykolu ve vínech) je již dávno zapomenut
a novou identitou země je ráj veltlínu, z odrůdy se stává nová světová vinná superstar.
Možná to není na první pohled patrné z chladniček zákazníků mimo Rakousko, ale prestižní světové restaurace od Evropy přes USA až po Japonsko zařazují do své nabídky veltlíny čím dál častěji. Důvod je nasnadě. Skvěle totiž sedí k jídlům, dokáží nabídnout podobně zážitků jako proslulé Chardonnay, Riesling či Sauvignon, ale nejsou tak "profláklé" a zmlsaným zákazníkům nabízejí něco nového.
Kvalita vín, společně s propracovaným rakouským marketingem, slaví jasné a zasloužené úspěchy. Je smutné, že odlesk slávy úspěšného souseda nebyl na Moravě využit a mezi mnohými našimi vinaři nepobírá veltlín dostatečného respektu, je trochu v pozadí zájmu a častěji využíván jen jako základní víno.
Typický projev veltlínu se liší dle místa původu, půdních podmínek a voleb vinohradníka a vinaře. Barva je spíše světlejší žlutá, zelenožlutá. Jedná se o odrůdu aromatickou, s širokou škálou květinových vůní, citrusovými tóny, náznaky hořkých mandlí a tabáku, se svěží kyselinou.
S veltlínem je nerozlučně spojena efektní kořenitost připomínající čerstvě namletý pepř, jíž dosahuje hlavně na sprašových půdách. Při vyšších výnosech nebo na méně zajímavých polohách nabídne lehká, jednodušší a snadno pitelná vína, příjemná na jarní a letní popíjení venku a rozlévání z karafy k jídlu, vhodná k vypití jako mladá. Na polohách lepších a při pečlivější péči lze čekat vína výraznější, často s výraznou mineralitou, schopná dlouho vyzrávat.
Jedny z nejlepších veltlínů pocházejí z rakouské oblasti Wachau, z vinic na svazích při Dunaji. Nejvyšší zdejší kategorie, Smaragd, nabízí nekompromisní bohatá extraktivní minerální vína, která ve slepých degustacích poráží špičková Chardonnay.
Ale v pozadí nezůstávají ani jemnější Kremstal a Kamptal, výtečné veltlíny nabízí i Wagram. První z rakouských apelací jsou právě veltlínové, najdete je jako Weinviertel DAC a Traisental DAC.
Weinviertel sousedí se znojemskou a mikulovskou vinnou podoblastí. I naše první vína originální certifikace, VOC Znojmo, pracují jako s jednou z hlavních odrůd s Veltlínským zeleným, na Znojemsku je nejobvyklejší odrůdou.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Jan Čeřovský
23.04.2012 - 08:46:59
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...