GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Moravská a česká růžová vína jsou stále populárnější

 

 

Moravska a ceska ruzova vina jsou stale popularnejsiRůžová vína s původem na Moravě a v Čechách mají stále silnější zvuk jak mezi vinaři, tak mezi spotřebiteli. Jejich výrobou se zabývají už dvě třetiny vinařů, a celková produkce moravských a českých růžových vín tak meziročně vzrostla o 40 procent.



Spotřeba růžových vín jde pak s rostoucí produkcí ruku v ruce. V roce 2011 (týká se hlavně vín ročníku 2010) vzrostla spotřeba meziročně téměř o čtvrtinu. V letošním roce lze očekávat další pokračování tohoto trendu.


V posledních letech lze tedy s úspěchem hovořit o nástupu fenoménu moravských a českých růžových vín. Česká republika vyniká skvělou geografickou polohou pro výrobu kvalitního rosé, které je zde jedinečné a dosahuje úrovně srovnatelné s nejlepšími polohami vyhlášených vinařských velmocí. Díky dnes již čtyřleté podpoře moravských a českých růžových vín ze strany Vinařského fondu vznikl kvalitní domácí produkt, který si na českém trhu rychle našel své místo.


„Moravská a česká růžová vína mají vynikající kvalitu a to se odráží na stále větší popularitě u spotřebitelů. Naši vinaři vycházejí poptávce trhu vstříc a odvádějí opravdu vynikající práci, což můžeme sledovat například na domácích a hlavně mezinárodních soutěžích, odkud vozí stále více medailí. Naše podpora stále trvá a já věřím, že se růžovým vínům bude dařit nadále minimálně stejně dobře jako doposud," říká ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR.


Růžová vína u nás zažívají dva sezonní vrcholy. První začíná v květnu a přetrvává do letních měsíců, kdy růžová vína naplňují dokonale svou roli lehkého nápoje pro slunečné dny, skvěle ladí v míchaných nápojích a k posezení s přáteli na zahradě nebo u grilu. Druhým vrcholem sezóny moravských a českých růžových vín je listopad a období Svatomartinských vín, kdy spotřebitelé ochutnávají nový ročník a seznamují se s růžovými víny, na která se v plné síle mohou těšit následující jaro a léto.


Příznivci růžových vín by si také neměli nechat ujít Svátek růžového vína ve Ville Richter na Pražském hradě 1. května, který je určen široké veřejnosti. A pokud by chtěl někdo v poznávání růžových vín pokračovat, může 12. května navštívit Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde se bude konat ochutnávka moravských a českých růžových vín.

 

Další informace naleznete na webu: www.ruzove.cz


Co je to rosé?


Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů - od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové nebo dokonce téměř fialové odstíny, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
23.04.2012 - 08:52:26

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.