GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Růžová vína z České republiky dobývají Evropu

 

 

Ruzova vina z Ceske republiky dobyvaji EvropuMoravští a čeští vinaři opět bodují na poli mezinárodní konkurence. Tentokrát se vinaři zúčastnili soutěže Le Mondial du Rosé, která se konala v Paříži ve dnech 27. - 29. dubna 2012 a byla zaměřena pouze na růžová vína. Celkem 31 vzorků z 10 vinařství bylo na soutěž zasláno za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra. Vyhlášení výsledků, které proběhlo 2. května 2012, přineslo našim vinařům dvě zlaté medaile a osm stříbrných.



Dvě zlaté medaile v Paříži získalo Zámecké vinařství Bzenec. Hodnotící komise ocenila nejvyšší medailí jejich André rosé, pozdní sběr 2011 a Frankovku rosé, pozdní sběr 2011. Hned tři stříbrné medaile si odvezlo Vinařství Hort, dále bodovali Vinné sklepy Lechovice, Vinařství Mikrosvín Mikulov, Vinařství U Kapličky, Vinařství Volařík Mikulov a Znovín Znojmo.


Soutěž Le Mondial du Rosé akcentuje růžová vína zejména vzhledem k jejich nastávající sezoně, ale také pro lehkost a dobrou pitelnost, kterou vynikají. Vzhledem k nárůstu produkce našich růžových vín se daly úspěchy očekávat. „Moravská a česká růžová vína jsou v posledních letech na vzestupu v mnoha oblastech. Díky stoupající kvalitě, roste i jejich produkce a samozřejmě prodej. Spotřebitelé si letní „růžové" pití oblíbili také pro jejich nespornou originalitu, neboť naše rosé jsou díky výborným klimatickým podmínkám dobře odlišitelná od zahraniční konkurence", řekl Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, který na soutěži koordinoval účast našich vín.


Moravská a česká růžová vína se umístila na nejvyšších pozicích již na mnoha zahraničních soutěžích v posledních letech. Minulý rok například získaly Vinné sklepy Lechovice stříbrnou medaili na Concours Mondial. Zámecké vinařství Bzenec a Vinařství Mikrosvín Mikulov zase obsadila stříbrnou a bronzovou pozici na soutěži Decanter 2011.

 

Co je to rosé?

 

Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů - od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové nebo dokonce téměř fialové odstíny, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.


Více o růžových vínech na www.ruzove.cz

 


Kompletní výsledky oceněných vín z ČR:

 

Zlato Zámecké vinařství Bzenec, André rosé, pozdní sběr 2011
Zlato Zámecké vinařství Bzenec, Frankovka rosé, pozdní sběr 2011
Stříbro Vinné sklepy Lechovice, Brut sekt Lechovice 2010
Stříbro Vinařství Hort, Franceska, pozdní sběr 2011
Stříbro Vinařství Hort, Pinot Noir, pozdní sběr 2011
Stříbro Vinařství Hort, Zweigeltrebe kabinet 2011
Stříbro Vinařstvi Mikrosvín Mikulov, Rulandské modré, pozdní sběr 2011
Stříbro Vinařství U Kapličky, Frankovka klaret, pozdní sběr 2011
Stříbro Vinařství Volařík Mikulov, Frankovka, pozdní sběr 2011
Stříbro Znovín Znojmo, Cabernet Sauvignon, polosuché 2011

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
04.05.2012 - 06:25:33

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.