GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Šampionem na Znojemsku se stal Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2011 z vinařství Vinné sklepy Valtice, a.

 

 

Sampionem na Znojemsku se stal Ryzlink rynsky, pozdni sber 2011 z vinarstvi Vinne sklepy Valtice, a.Šampionem, tedy nejlepším vínem znojemské vinařské podoblasti Národní soutěže vín 2012 se stal Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2011 z vinařské obce Hrádek, viniční trať Pustina vinařství Vinné sklepy Valtice, a. s. Rozhodla o tom odborná komise Národní soutěže vín, která ve Znojmě v uplynulých dnech vína hodnotila. Národní soutěž vín, nejvyšší a největší soutěž vín v České republice, probíhá pod garancí Svazu vinařů ČR, za organizačního zajištění Národním vinařským centrem a za finanční podpory Vinařského fondu. Za znojemskou vinařskou podoblast soutěž organizovalo Vinařství LAHOFER.


Do soutěže vinaři přihlásili 250 především bílých vín, kterými je znojemská podoblast vyhlášená.


„Toto jedinečné víno z vynikajícího ročníku 2011 bylo vyrobeno z hroznů z vinařské obce Hrádek, viniční trať Pustina. Je to zajímavá viniční trať se štěrkovou půdou na sprašovém podložím ve svahu, který je orientován jihovýchodním směrem. Jedná se o 11letou vinici s již dostatečně rozvinutým kořenovým systémem, který umožňuje, aby se minerály ze štěrkových půd dostaly až do hroznů. Víno má krásné aroma čerstvého exotického ovoce, v chuti je pak velmi svěží, ovocité a s nádhernou elegantní mineralitou", popsal svého Šampiona David Šťastný z Vinných sklepů Valtice, a. s.


Kromě Šampiona byli vyhlášeni také vítězové jednotlivých kategorií. Vítězem kategorie polosladkých vín se stalo Chardonnay, výběr z hroznů 2011 z Vinařství Waldberg Vrbovec, s. r. o. Mezi sladkými víny nejvíce porotu zaujalo Rulandské šedé, ledové víno 2009 ze ZNOVÍNu ZNOJMO, a. s. Zweigeltrebe ROSÉ, pozdní sběr 2011 vinařství AMPELOS, ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ ZNOJMO, a.s., bylo vyhlášeno nejlepším růžovým vínem a z červených vín komise jako nejlepší vybrala Svatovavřinecké, pozdní sběr 2009 z vinařské obce Pravlov, viniční trať V dlouhých Vinařství Hulata. Cenu za nejlepší přihlášenou kolekci získala AMPELOS, ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ ZNOJMO, a. s.


Komise udělila vedle titulu Šampiona, vítězů kategorií a ceny pro nejlepší kolekci také 56 zlatých a 16 stříbrných medailí a 165 nejlepších vín dále postoupilo do celostátních kol soutěže, kde se utkají o prestižní místo v Salonu vín ČR a titul absolutního Šampiona.


Stále silněji promlouvají do soutěže také vína VOC Znojmo, tedy vína značená podle místa původu a kvalitativních a senzorických parametrů. Letos se jich zúčastnilo už 15, z nichž 8 získalo zlatou medaili, jedno stříbrnou a až na jedno byla všechna nominována do dalšího kola hodnocení o prestižní titul Salon vín a umístění v degustační expozici na zámku ve Valticích.


V prosinci proběhne 1. celostátní kolo Salonu vín - Národní soutěže vín a v lednu pak druhé, finálové kolo. V únoru 2013 budou vyhlášeny konečné výsledky soutěže, a veřejnost se tak dozví, kdo získal titul absolutního Šampiona, vítězství v jednotlivých kategoriích, medaile, cenu za nejlepší kolekci a složení Salonu vín pro rok 2013. Koncem února bude slavnostně otevřen nový ročník degustační expozice Salonu vín.


Výstava Národní soutěže vín - znojemské podoblasti proběhne v sobotu 13. 10. ve Znojmě, kde budou mít návštěvníci příležitost ochutnat soutěžní vína a posoudit jejich kvalitu ve světle hodnocení odborné poroty.


Šampion a vítězové kategorií:


Kategorie A - bílá vína suchá a polosuchá
• Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2011 - Vinné sklepy Valtice, a. s.


Kategorie B - bílá polosladká
• Chardonnay, výběr z hroznů 2011 - Vinařství Waldberg Vrbovec


Kategorie C - sladká vína
• Rulandské šedé, ledové víno 2009 - ZNOVÍN ZNOJMO, a. s.


Kategorie D - růžová vína
• Zweigeltrebe ROSÉ, pozdní sběr 2011 - AMPELOS, ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ ZNOJMO, a. s.


Kategorie E - červená vína
• Svatovavřinecké pozdní sběr 2009 Vinařství Hulata


Kategorie F - sekty s.o.
• Znovín de Lux Demi sec, jakostní šumivé víno s.o. 2009 - ZNOVÍN ZNOJMO, a. s.


Nejlepší kolekce: AMPELOS, ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ ZNOJMO, a. s.

 

Znojemská vinařská podoblast vděčí za svá chuťově plná a svěží aromatická bílá vína ideálním přírodním a klimatickým podmínkám. Studené větry z nedaleké vrchoviny spolu s termoregulačním vlivem řek dávají znojemským vínům nezaměnitelnou kořenitou chuť. Díky střídání slunečných dnů a chladnějších nocí hrozny sice zrají pomaleji, ale zato si uchovávají aromatické látky a dosahují vysoké jakosti. Nejlepších výsledků zde vinaři tradičně dosahují s Veltlínských zeleným, Ryzlinkem rýnským, Müllerem Thurgau a Sauvignonem. Červené barvy hájí zejména Svatovavřinecké a Frankovka.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
13.09.2012 - 10:45:27

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.