GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Vinaři odmítají financovat propad trhu s lihovinami

 

 

Vinari odmitaji financovat propad trhu s lihovinamiSvaz vinařů ČR se ohrazuje proti nepravdivým a manipulativním tvrzením Petra Pavlíka, prezidenta Unie výrobců a dovozců lihovin a ředitele Likérky Stock Plzeň Božkov (27.8. ČT1, ČT24) a Vladimíra Steinera, výkonného ředitele Unie vývozců a dovozců lihovin (27.8. ČRo 1 Radiožurnál), kteří shodně tvrdí, že trh s lihovinami klesá, zatímco trh s víny roste. Toto tvrzení není pravdivé a jeho použití jako argumentace podporující snahy zavést spotřební daň na tichá vína je krajně nekorektní.


Podle průzkumu společnosti Nielsen, zabývající se průzkumy trhu a spotřebitelského chování, klesá trh s tichým vínem stejně jako trh s pivem a lihovinami. Meziročně klesl množstevně o 12,6 % a v tržbách o 6,5 %.


Podle on-trade auditu společnosti DataServis poklesla spotřeba tichých vín v českém gastronomickém sektoru mezi roky 2011 a 2010 o 1,4 % a mezi roky 2010 a 2009 dokonce o 8,5 %. Spotřeba tichých vín v české gastronomii poklesla při porovnání prvního pololetí roku 2012 a prvního pololetí roku 2011 o 4%


Tento pokles byl způsoben jednak změnou spotřebitelského chování a orientací spotřebitelů na jiné druhy nápojů (širší sortiment), ale hlavně za ním stojí nejistá ekonomická situace zákazníků a všeobecný pokles spotřeby. Tyto efekty dopadají jak na tichá vína, tak na destiláty a pivo.


Zavedení spotřební daně na tichá vína by mělo za následek zanedbatelný výběr daně, ale způsobilo by dramatický propad spotřeby moravských a českých tichých vín.


Svaz vinařů České republiky zásadně odmítá vládou navrhované zavedení spotřební daně na tichá vína a nehodlá obětovat své odvětví snahám pomoci lihovarnickému průmyslu k vyšším ziskům či sanaci ztrát. Svaz vinařů připravuje vypracování nezávislé studie dopadů zavedení spotřební daně na tichá vína, protože ministerstvo financí svůj návrh žádnou studií podložený nemá.

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
18.09.2012 - 06:54:12

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.