GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 24.04.2024, svátek má Jiří
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Nejlepším vínem v Čechách je Ryzlink rýnský z Mělníka 

 

 

Nejlepsim vinem v Cechach je Ryzlink rynsky z MelnikaNejlepším vínem, tedy Šampionem, vinařské oblasti Čechy se v Národní soutěži vín, nejvyšší soutěži vín v České republice, stal Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2007 ze Školního statku Mělník. Nejlepším červeným vínem zvolila porota Neronet, české zemské víno 2011 od Lubomíra Bilíka z Prahy. Národní soutěž vín probíhá pod garancí Svazu vinařů ČR, za organizačního zajištění Národním vinařským centrem a za finanční podpory Vinařského fondu. Za vinařskou oblast Čechy soutěž organizoval Cech českých vinařů.


Kromě kategorie bílých suchých a polosuchých vín a červených vín vybírala porota z celkových 57 přihlášených vzorků také nejlepší růžové víno, kterým se stal Modrý Portugal rosé, jakostní víno 2011 z Lobkowiczkého zámeckého vinařství z Roudnice nad Labem. Rulandské šedé, výběr z hroznů 2010 z Vinařství u sv. Tomáše Malé Žernoseky získalo ocenění za nejlepší bílé polosladké víno a Svatovavřinecké, slámové víno 2011 společnosti Vinné sklepy Kutná Hora, s. r. o. zaujalo porotu nejvíce mezi sladkými víny. Školní statek Mělník si kromě titulu Šampiona vysloužil také cenu za nejlepší kolekci přihlášených vín.


„Tak jako loni v Litoměřicích, se i letos sešla v Kutné Hoře velmi zajímavá a pestrá sestava kvalitních vín s původem ve vinařských Čechách. Porota tak mohla vedle titulu Šampiona a pěti vítězů kategorií udělit také 11 zlatých a 4 stříbrné medaile. Jsme rádi, že ve vinařské oblasti Čechy vznikají jedinečná a kvalitní vína na světové úrovni," řekl za pořadatele Stanislav Rudolfský, tajemník Cechu českých vinařů a ředitel Vinných sklepů Kutná Hora.


Hodnocením vín vinařské oblasti Čechy byl ukončen seriál pěti nominačních kol hodnocení Národní soutěže vín. Do dalšího už celostátního kola postupuje z vinařských Čech 16 vín, která se budou v prosinci v konkurenci 165 vín ze znojemské, 277 vín z mikulovské, 261 vín ze slovácké a 331 vín z velkopavlovické vinařské podoblasti ucházet o titul absolutního Šampiona České republiky a titul a umístění v Salonu vín ČR, stovky nejlepších vín pro daný rok vystavené ve státním zámku ve Valticích.


Výstava pro veřejnost
Veřejnost bude mít jedinečnou příležitost seznámit se s nejlepšími víny z vinařské oblasti Čechy na vlastní chuťové pohárky už 29. září od 14.00 do 18.00 hodin se v Klášteře sv. Voršily v Kutné Hoře během Svatováclavských slavností. Koštovat se bude přes 100 vzorků vín z Vinařské oblasti Čechy a vín z partnerských měst Kutné Hory. Půjde o tak největší výstavu českých vín letošního roku.

 

Šampion a vítězové kategorií:


Kategorie A - bílá vína suchá a polosuchá
• Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2007 ze Školního statku Mělník
Kategorie B - bílá polosladká vína
• Rulandské šedé, výběr z hroznů 2010 z Vinařství u sv. Tomáše Malé Žernoseky
Kategorie C - sladká vína
• Svatovavřinecké, slámové víno 2011 společnosti Vinné sklepy Kutná Hora, s. r. o.
Kategorie D - růžová vína
• Modrý Portugal rosé, jakostní víno 2011 od Lobkowiczkého zámeckého vinařství, Roudnice nad Labem
Kategorie E - červená vína
• Neronet, české zemské víno 2011 od Lubomíra Bilíka z Prahy


Nejlepší kolekce: Školní statek Mělník

 

Národní soutěž vín je ucelený systém hodnocení vín, který má za cíl vícekolově hodnotit vína z České republiky a těm nejlepším umožnit další postup až po závěrečné hodnocení. Celostátní kolo Národní soutěže vín určí absolutního Šampiona, vítěze kategorií, nejlepší kolekci a dle podoblastního principu vybere stovku nejlepších vín České republiky pro daný rok. Těchto sto nejlépe hodnocených vín bude následně umístěno v Salonu vín, celoroční degustační expozici ve sklepení státního zámku ve Valticích.


Vinařská oblast Čechy nabízí díky svému rozptýlení na velkém území na svých 630ti hektarech vinic mimořádně rozmanité spektrum půdních a klimatických podmínek, a tedy i množství velmi zajímavých a nezaměnitelných vín. Vinice jsou po Čechách roztroušeny od malebných vinic na mnoha místech Prahy, přes Beroun, Kutnou Horu, Litoměřice a podél Labe od Mělníka až po Ústí nad Labem. Nejvíce se zde daří odrůdám Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a bílé a z červených vyniká Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Rulandské modré.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

21.09.2012 - 08:36:23

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.