GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Cokoli kromě Chardonnay?

 

 

Cokoli krome Chardonnay?CHARDONNAY


Mezi nejslavnější odrůdy révy vinné bezesporu patří Chardonnay. Za ta nejlepší suchá bílá vína, můžeme-li soudit dle požadovaných cen, se po staletí považovala bílá burgundská, tedy právě čisté Chardonnay. Jako obecný termín pro suché bílé, nezávisle na jeho původu, se v USA zažil název vinařské oblasti Chablis, k velké nelibosti francouzských producentů. Zákazníky nekriticky milované i nenáviděné Chardonnay nyní pokrývá přibližně 160 tisíc hektarů vinic, a je tak i jednou z vůbec nejrozšířenějších odrůd. Právem.


Jen ne unifikovaně


Chardonnay, odrůda původem z Burgundska a podle poslední výzkumů DNA kříženec Pinot Noir a Gouais Blanc (Heunisch), je ve své podstatě projevem poměrně neutrální. Obrovský vliv na výsledná vína tak má terroir, místo původu a klimatické podmínky.


Podmínkám na vinici se dobře přizpůsobuje, není z nejnáročnějších na pěstování a za kvalitní práci ve vinohradu se umí odvděčit víny s nezaměnitelným charakterem. Snadno ovšem propadá i vysokým výnosům nezajímavých hroznů, při jejichž velké vyzrálosti pak poněkud postrádá kyseliny a vína se stávají plochými.


Ovšem i projev kvalitních hroznů je relativně jednoduché zakrýt technikami zpracování. Chardonnay snadno podléhá snahám o ohnutí projevu dle určité, právě populární šablony.


Není tomu tak dávno, co jednou z oblíbených odpovědí na otázku, jaké víno si dáte, bylo "ABC". Zkratka z anglického Anything but Chardonnay, cokoliv mimo Chardonnay, dobře vyjadřovala náladu pokročilejších milovníků vína. Trh s touto odrůdou explodoval, Chardonnay se ve velmi unifikované podobě, díky odbourané kyselině výrazně máslové a masivně ovoněné dubovým dřevem, valilo ze všech koutů světa.


Tato podoba s tisíci vín zaměnitelných navzájem mezi sebou a s jen těžko odhadnutelným místem původu je však jen jednou z mnoha možných. Klasickým projevem jsou křupavě minerální, svěží vína z Chablis. Spíše v menší míře zpracovávaná v dubových sudech a jen výjimečně nových, křehčí, dokonalá do gastronomie.


Za etalon kvality a měřítko dokonalého terroirového vyjádření Chardonnay bylo a stále je považováno burgundské Côte dOr. Především pak okolí Montrachetu vstoupilo do legend a milovníci velkých bílých burgundských dokážou strávit mnoho času debatováním o rozdílech mezi jednotlivými částmi jednoho svahu. Dělit se na obdivovatele spíše částí spadajících pod Puligny-Montrachet versus těch patřících už k Chassagne-Montrachet, vždy nad sklenkou ovocitých, minerálních, komplexních vín s páteří kyseliny a větším či menším vlivem dubových sudů.


Vína na souboj


Chardonnay je také nedílnou součástí velkých šumivých vín ze Champagne, a to jak ve spojení s dalšími odrůdami, tak i samostatně. Na tamních vápencových půdách se mu velmi daří a některá z nejslavnějších Champagne jsou tzv. Blanc de blancs, čisté Chardonnay, uchvacující svou elegantní aromatikou, relativní lehkostí a osvěžujícím stylem.


Obrovské výsadby, zhruba čtvrtinu celosvětových, najdete v Kalifornii. Rozptyl stylů kalifornských Chardonnay je velmi široký, od svěžích citrusových po typičtější vína opulentní, těžší. Trend lehčích stylů je však silně patrný, a to v celém světě. Velmi podobné je to tak vlastně i v Austrálii, Jižní Africe, Chile a mnoha dalších zemích, ze kterých najdete v regálech jak miliony lahví nudné průmyslové produkce, tak špičková vína ve spoustě odlišných projevů.


I na Moravě je Chardonnay populární, ale konzistentně (a to je důležité) špičkových výsledků světové úrovně zde dosahuje málokdo. Vína jsou směřována spíše jako primárně ovocitá, oproti zbytku světa mnohdy s ponechaným zbytkovým cukrem.


Pro své široké rozšíření je tak Chardonnay ideální odrůdou pro mezinárodní degustační souboje a srovnání vinařské produkce. Klasická vína z Burgundska můžete dát vedle Itálie, proti nim postavit populární moderní vína z nového světa, kvality vinic a vinaře konfrontovat díky vínům z Japonska, Mexika, Velké Británie, Holandska, Malty či Slovenska. 13. 10.

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Jan Čeřovský
10.10.2012 - 12:46:08

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.