Mezi nejslavnější odrůdy révy vinné bezesporu patří Chardonnay. Za ta nejlepší suchá bílá vína, můžeme-li soudit dle požadovaných cen, se po staletí považovala bílá burgundská, tedy právě čisté Chardonnay. Jako obecný termín pro suché bílé, nezávisle na jeho původu, se v USA zažil název vinařské oblasti Chablis, k velké nelibosti francouzských producentů. Zákazníky nekriticky milované i nenáviděné Chardonnay nyní pokrývá přibližně 160 tisíc hektarů vinic, a je tak i jednou z vůbec nejrozšířenějších odrůd. Právem.
Chardonnay, odrůda původem z Burgundska a podle poslední výzkumů DNA kříženec Pinot Noir a Gouais Blanc (Heunisch), je ve své podstatě projevem poměrně neutrální. Obrovský vliv na výsledná vína tak má terroir, místo původu a klimatické podmínky.
Podmínkám na vinici se dobře přizpůsobuje, není z nejnáročnějších na pěstování a za kvalitní práci ve vinohradu se umí odvděčit víny s nezaměnitelným charakterem. Snadno ovšem propadá i vysokým výnosům nezajímavých hroznů, při jejichž velké vyzrálosti pak poněkud postrádá kyseliny a vína se stávají plochými.
Ovšem i projev kvalitních hroznů je relativně jednoduché zakrýt technikami zpracování. Chardonnay snadno podléhá snahám o ohnutí projevu dle určité, právě populární šablony.
Není tomu tak dávno, co jednou z oblíbených odpovědí na otázku, jaké víno si dáte, bylo "ABC". Zkratka z anglického Anything but Chardonnay, cokoliv mimo Chardonnay, dobře vyjadřovala náladu pokročilejších milovníků vína. Trh s touto odrůdou explodoval, Chardonnay se ve velmi unifikované podobě, díky odbourané kyselině výrazně máslové a masivně ovoněné dubovým dřevem, valilo ze všech koutů světa.
Tato podoba s tisíci vín zaměnitelných navzájem mezi sebou a s jen těžko odhadnutelným místem původu je však jen jednou z mnoha možných. Klasickým projevem jsou křupavě minerální, svěží vína z Chablis. Spíše v menší míře zpracovávaná v dubových sudech a jen výjimečně nových, křehčí, dokonalá do gastronomie.
Za etalon kvality a měřítko dokonalého terroirového vyjádření Chardonnay bylo a stále je považováno burgundské Côte dOr. Především pak okolí Montrachetu vstoupilo do legend a milovníci velkých bílých burgundských dokážou strávit mnoho času debatováním o rozdílech mezi jednotlivými částmi jednoho svahu. Dělit se na obdivovatele spíše částí spadajících pod Puligny-Montrachet versus těch patřících už k Chassagne-Montrachet, vždy nad sklenkou ovocitých, minerálních, komplexních vín s páteří kyseliny a větším či menším vlivem dubových sudů.
Chardonnay je také nedílnou součástí velkých šumivých vín ze Champagne, a to jak ve spojení s dalšími odrůdami, tak i samostatně. Na tamních vápencových půdách se mu velmi daří a některá z nejslavnějších Champagne jsou tzv. Blanc de blancs, čisté Chardonnay, uchvacující svou elegantní aromatikou, relativní lehkostí a osvěžujícím stylem.
Obrovské výsadby, zhruba čtvrtinu celosvětových, najdete v Kalifornii. Rozptyl stylů kalifornských Chardonnay je velmi široký, od svěžích citrusových po typičtější vína opulentní, těžší. Trend lehčích stylů je však silně patrný, a to v celém světě. Velmi podobné je to tak vlastně i v Austrálii, Jižní Africe, Chile a mnoha dalších zemích, ze kterých najdete v regálech jak miliony lahví nudné průmyslové produkce, tak špičková vína ve spoustě odlišných projevů.
I na Moravě je Chardonnay populární, ale konzistentně (a to je důležité) špičkových výsledků světové úrovně zde dosahuje málokdo. Vína jsou směřována spíše jako primárně ovocitá, oproti zbytku světa mnohdy s ponechaným zbytkovým cukrem.
Pro své široké rozšíření je tak Chardonnay ideální odrůdou pro mezinárodní degustační souboje a srovnání vinařské produkce. Klasická vína z Burgundska můžete dát vedle Itálie, proti nim postavit populární moderní vína z nového světa, kvality vinic a vinaře konfrontovat díky vínům z Japonska, Mexika, Velké Británie, Holandska, Malty či Slovenska. 13. 10.
Zdroj: www.ihned.cz
Autor: Jan Čeřovský
10.10.2012 - 12:46:08
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...