GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

První Svatomartinská vína míří před porotu

 

 

 

ilustracni fotoUž ve čtvrtek 25. října proběhne první kolo hodnocení Svatomartinských vín ročníku 2012. V odborném pracovišti Národního vinařského centra ve Valticích posoudí profesionální degustátoři prvních 279 vzorků 80 vinařských firem, aby spotřebitelé na pultech obchodů, vinoték, v restauracích a u vinařů pod značkou Svatomartinské nalezli vždy vína vysoké kvality a očekávaných charakteristických vlastností pro mladá vína daných odrůd.


Mezi přihlášenými vzorky zatím dominuje odrůda Müller Thurgau před Muškátem moravským a Veltlínským červeným raným. U růžových vín a klaretů zatím vinaři přihlásili nejvíce Svatovavřineckého před Modrým Portugalem u červených je tomu obráceně, tedy více Modrých Portugalů než Svatovavřineckých. Svou oblibu si postupně ale získávají také cuvée, tedy směsi více odrůd.


Slunečné léto a časnější vinobraní dopřálo letos vinařům ve srovnání s loňským rokem cca o dva týdny více času, a lze tedy očekávat, že všichni stihnou připravit svá vína dostatečně včas. Druhé a poslední kolo hodnocení proběhne už 1. listopadu, což je nejzazší termín, dokdy musí vinaři vína připravit. V druhém kole se bude hodnotit další cca 160 vzorků od 60 firem.


Vína se letos kvůli tuhým zimním a náhlým květnovým mrazům urodilo až o třetinu méně, než je dlouhodobý průměr, ale to se Svatomartinských netýká. Těch mají vinaři ambici dodat na trh opět více než v loňské roce a jejich celkový počet by mohl podle předběžných odhadů přesáhnout 2 200 000 lahví.


„Už po čtvrtečním prvním kole hodnocení si budeme moci udělat první obrázek, jaká budou letošní Svatomartinská vína. Slunce měly letos hrozny dostatek, zrání i sklizeň probíhaly optimálně, takže by letošní Svatomartinská měla být příjemně aromatická, svěží a s ideálním vyvážením cukrů a kyselinek," komentoval letošní očekávání ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra a organizátor hodnocení Svatomartinských vín.


Bílé a růžové víno od sklizně po úplné prokvašení potřebuje minimálně čtyři týdny, červené kvůli odlišnému způsobu výroby dokonce týdnů šest. Svatomartinská vína se tak pijí často i jen několik málo dní po jejich výrobě, a proto v nich mohou být ještě zbytky oxidu uhličitého v podobě mírného perlení. To však rozhodně není na škodu a jen zdůrazňuje mladickou rozdováděnost vín nového ročníku. Svatomartinská vína jsou tak mladá, jak jen mohou být, a to je jedno z těch kouzel, která jim zajišťují stále rostoucí oblibu.


Značka „Svatomartinské" byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již poosmé organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Značku „Svatomartinské" mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří splní všechna požadovaná kritéria.

 

 

  

V prvním kole bude hodnoceno:


V kategorii 1 Svatomartinské - bílé: 121
Müller Thurgau: 73
Muškát moravský: 30
Veltlínské červené rané / Malvasier: 16
Cuvée: 2


V kategorii 2 Svatomartinské - růžové a claret: 76
Svatovavřinecké / Saint Laurent: 56
Modrý Portugal / Blauer Portugieser: 16
Cuvée: 4


V kategorii 3 Svatomartinské - červené: 82
Modrý Portugal / Blauer Portugieser: 55
Svatovavřinecké / Saint Laurent: 24
Cuvée: 3

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

24.10.2012 - 07:14:03

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.