GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 17.11.2018, svátek má Mahulena
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Čechy krásné, vinorodé

 

 

Pokud zavedete rozhovor na česká vína, pak si spousta lidí představí vína z České republiky, a tím pádem její nejznámější vinorodé části, Moravy. A neuvědomí si přitom, že řeč je o vínech z Čech. Toto označení přísluší jedněm z nejsevernějších vinic v Evropě vůbec, těm okolo Mělníka, Litoměřic, Roudnice, Mostu, ale i Kutné Hory či dokonce přímo Prahy.

 

 

 

ilustracni foto

 

 

 

Dnes bohužel hrají okrajovou roli a často jsou, především z neznalosti, považována za méně hodnotná než vína moravská. Počet pěstitelů hroznů je v Čechách oproti Moravě stonásobně menší, osázených vinic jen zhruba 640 hektarů, a tedy na úrovni některých jednotlivých moravských obcí. Historicky však hrálo vinařství v Čechách roli mnohem významnější.

 

Povinnost založit vinici


O první výsadby v Čechách, v okolí Mělníka, se dle legendy zasloužil kníže Bořivoj a jeho žena Ludmila už v 9. století. Průkazné je však rozšíření vinic v 11. století za knížete Spytihněva II. Dalším milníkem byl rok 1358 - na výročí 650 let od této události si vzpomněla i Česká národní banka s pamětní mincí, kdy Karel IV. vydává nařízení o zakládání vinic.


Každý, kdo vlastnil stráň do vzdálenosti tří mil v okruhu Prahy, měl povinnost založit vinici. Všichni vinaři pak byli na dobu 12 let osvobozeni od daní. Sazenice pro výsadbu pocházely často z Burgundska a Porýní, i dnes se tamní tradiční odrůdy, Rulandské modré (Pinot Noir) a Ryzlink rýnský, s úspěchem v Čechách pěstují a jejich kvalita se může s Moravou snadno měřit, v mnoha ohledech ji spíše překonává.


Srdce patriota plesá při pohledu na to, jak významnou roli ještě před sto lety hrála vína třeba z Mělníka a jak vysokých cen, i ve srovnání s prestižními víny Francie, dosahovala. Na tzv. mělničinu pějí ódy nejen historická díla domácí, ale i zahraniční. Bohatá historie, nádherné a geologicky velmi rozmanité viniční polohy, často v blízkosti řek či přímo na jejich svazích, s potenciálem dávat z révy špičkové hrozny, jsou hlavní devízou Čech.

 

Zadumanější než moravská


Nejčastěji se zde setkáte s odrůdami Ryzlink rýnský, Müller-Thurgau, Rulandské šedé a bílé, Tramín, ale také s Muškátem moravským, Kernerem a Hibernalem. Dřív oblíbené Sylvánské zelené už prakticky vymizelo a drží se v několika málo baštách, například Roudnici nad Labem. Z modrých odrůd je to pak samozřejmě Rulandské modré, Modrý portugal, Svatovavřinecké a dnes též Zweigeltrebe.


Vzhledem k proměnlivému a chladnějšímu počasí nebývalo v Čechách výjimkou, že mnohý ročník se nezdařil a vína bylo málo či vůbec, což vinaře vedlo k tomu udržovat si zásoby v sudech. Ročníky 2010 a 2011 českým vinařům tuto minulost velmi výrazně připomněly. I dnes jsou z Čech k dostání vína starší a vyzrálejší, k jejich dobrému archivačnímu potenciálu jistě přispívají i výraznější kyseliny, kult mladých vín na rychlé vypití jako by zde nebyl tak výrazný.


Vína z Čech působí - nejen kvůli tak "severnímu" původu - často jakoby vážněji než jejich protějšky stejných odrůd z Moravy či okolních zemí. Občas se zdají zadumanější, nedominuje v nich dnes tak populární jásavá veselost a přímočaře ovocné tóny, díky vyšším kyselinám bývají tvrdší. I vzhled lahví a vinět bývá uměřenější, serióznější, výraznější barevnost a moderní design se prosazují jen pomalu a teprve v poslední době.


To, v kombinaci s určitou uzavřeností menších vinařství a nutností se po jejich produkci až trochu detektivně pídit, jistě přispívá k menší znalosti vín z Čech. Naštěstí se v poslední době daří, hlavně několika větším vinařstvím, dostávat se do širšího povědomí, objevovat se pravidelně na lístcích i poměrně prestižních restaurací a v nabídce prodejců po celé republice.


Tři a půl tisíce hektarů plodících vinic z doby Rudolfa II. se nejspíš nikdy nevrátí, stará cisterciácká sklepení jsou také spíš jen připomínkou dob dávno minulých. Přesto lze sledovat stopy naděje, jako by zájem o Čechy stoupal a zašlá sláva se častěji připomínala. Vznikají i nové vinařské projekty, naposledy velmi ambiciózní v obci Třebívlice mezi Lovosicemi a Mostem. České vinařství snad tedy čeká zajímavá budoucnost.

 

TIPY AUTORA

 

JAN ČEŘOVSKÝ
autor blogu www.jizni-svah.cz


Mělnické vinařství Kraus


CUVÉE KRAUS 12 BÍLÉ
Vytvořeno z Ryzlinku rýnského a burgundských odrůd. Mix květinových vůní, citrusů a hrušky, až lehce krémový tón. Suché, říznější kyselina, nekomplikované, ale pěkně pitelné. Výtečně udělané bílé na denní pití.


Kde koupíte: vinum-bonum.cz, cena 95 Kč


Školní statek Mělník


RYZLINK RÝNSKÝ 2007 POZDNÍ SBĚR
Krásná ukázka ryzlinku z Čech a encyklopedický představitel odrůdy. Květinový a bylinkový s náznakem petroleje, středně plný s výbornou kyselinou, delší. Skvělé, vyvážené víno stále plné sil.


Kde koupíte: vinobrani.eu, cena 226 Kč


Žernosecké vinařství


TRAMÍN POZDNÍ SBĚR 2009 POLOSUCHÉ
Z lovosické vinice Pod Lovošem. Těžší vůně, květiny a liči kompot. Hutnější, silnější v chuti, vyšší alkohol a dotyk cukru, uhlazenější, s méně výraznou kyselinou, seriózní aromatické víno.


Kde koupíte: vinobrani.eu, cena 300 Kč


Lobkowicz vinařství Mělník (B. Lobkowicz)


SVATOVAVŘINECKÉ 2006 BARRIQUE
Tmavé lesní ovoce, peckoviny a výraznější projev dřeva ve vůni. Silnější v chuti, šťavnatě ovocité, delší, pěkně postavené s linkou minerality, příjemně dlouhé a vyvážené.


Kde koupíte: vinobrani.eu,


cena 204 Kč

 

NOVINKY


ITÁLIE POD ŠROUBEM?


Apelační vína Itálie, ta označená DOC a vyšším DOCG jako například Chianti, Barbaresco či Soave, musela být uzavřena přírodním korkem, byť varianta lisovaných a lepených z přírodní korkové drti byla povolena. Nově došlo k uvolnění těchto pravidel a i prestižní apelační vína můžou teď být, pokud si lokální konsorcia nenastaví vlastní, přísnější pravidla, uzavřena plastovými špunty či šroubovým uzávěrem. Dobrá, nebo špatná zpráva? Nejlepší producenti se kvalitního korku nevzdají, ovšem i v rámci DOC(G) existuje záplava běžných spotřebních vín určených k okamžité spotřebě, u nichž alternativní uzávěry mají smysl. Snížení tlaku na počet vyrobených korkových zátek v posledních letech mělo za následek i vzestup kvality, počet vín s tzv. korkovou vadou významně klesl. Získat opravdu kvalitní korkovou zátku je snazší než kdy jindy.

 

 

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: Jan Čeřovský
07.11.2012 - 10:57:04

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.