GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 20.04.2024, svátek má Marcela
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Svatomartinská vína z vinařství Víno Mikulov již poosmé, Habánské sklepy nově!

 

 

 

Svatomartinska vina z vinarstvi Vino Mikulov jiz poosme, Habanske sklepy nove!V den sv. Martina, 11. 11. v 11 hodin, se v celé České republice představily Svatomartinská vína, první vína z nového ročníku, který slibuje výbornou kvalitu. S bohatou nabídkou Svatomartinských vín přichází i moravská vinařství Víno Mikulov a Habánské sklepy.

 

 

Víno Mikulov přináší Svatomartinská vína již od samého vzniku značky Svatomartinské, tedy již po osmé, letos v počtu 70 000 lahví v odrůdách Müller Thurgau, Svatovavřinecké rosé a Svatovavřinecké.

 

 

Novinkou mezi Svatomartinskými víny budou lahve s etiketou Habánské sklepy. „Vnímáme Svatomartinská vína také jako příležitost prvního ochutnání nového ročníku, který je příslibem kvality letošních vín a proto rozšiřujeme značku Habánské sklepy právě o mladá Svatomartinská vína" řekl Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy.

 

 

Na trhu se pod značkou Habánské sklepy představí Muškát moravský, červené cuvée z odrůd Svatovavřinecké a Modrý Portugal a růžové cuvée z odrůd Svatovavřinecké a Modrý Portugal v celkovém počtu 80 000 lahví.

 

 

O tom, která vinařství pro svá vína získala letos známku Svatomartinské, rozhodla nezávislá odborná komise Národního vinařského centra ve Valticích.

 

 

Mladá Svatomartinská vína zrála pouze několik týdnů, ale získala už svůj osobitý charakter. Vypít by se měla do Velikonoc, aby si zachovala příjemnou svěžest.

 

 

Vinaře letos potrápily jarní mráz i následné sucho, ovšem dlouhé a slunečné léto vše vynahradilo a hrozny mají výbornou cukernatost. „Očekáváme, že letošní ročník bude patřit k těm výjimečným a můžeme se těšit na krásná vína. Výtěžnost byla nižší, ale kvalitou hroznů bude ročník 2012 patřit k nejlepším v historii za poslední léta," uvedl František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov.

 

 

Označení Svatomartinské víno ve spojitosti s koštem nového vína se začalo užívat již na dvoře císaře Josefa II., kdy začátkem listopadu některá vína bývala už tou dobou ve sklepě „vyčištěna" a proto bylo zvykem ochutnávat novou úrodu. V novodobé historii značku Svatomartinské propůjčil Vinařský fond vinařům poprvé v roce 2005 a od té doby zájem o Svatomartinská vína permanentně roste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

12.11.2012 - 13:27:34

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.