GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 15.11.2018, svátek má Leopold
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Famózní závěr roku v Izraeli

 

 

 

Famozni zaver roku v Izraeli Seriál nejvýznamnějších světových soutěží, jimž svůj patronát propůjčila Mezinárodní organizace pro víno a vinohradnictví (OIV) již tradičně končí soutěží Terravino v Izraeli. Letos se v Jeruzalémě prolínala se svátkem chanuka - a čes-kým a moravským vinařstvím přinesla opravdu požehnaně cenných ocenění!


V sedmileté historii soutěže se již počtvrté - a potřetí v jedné nepřetržité řadě - stalo víno z České republiky absolutním mezinárodním šampionem a nejvýše hodnoceným vínem soutěže! Po Vinselektu Michlovský, Štěpánu Maňákovi a Vinařství Čech převzali letos hlavní cenu soutěže za Ryzlink vlašský, ledové víno Mikrosvínu Mikulov na galavečeru v hotelu Crowne Plaza Jerusalem společně J.E. Tomáš Pojar, velvyslanec České republiky v Izraeli a Dr. Luboš Bárta, partner soutěže pro střední Evropu a jeden z hodnotitelů. „Skvělý úspěch vynikajícího vína z oblíbené země, osobní přítomnost velvyslance, který se ten den vrátil z Prahy, kam doprovázel ministerského předsedu Benjamina Netanyahu, a jeho krátký projev vyvolaly ovace ve stoje," komentoval atmosféru Luboš Bárta. „Soutěž podporuje nadaci Make a Wish (www.wish.org), plnící přání dětí v mezních životních situacích, a tak jsme vedle poděkování hostitelům nabídli z pódia jménem Mikrosvínu Mikulov šest láhví šampióna do dražby. Během okamžiku byly vydraženy v benefici za téměř 15000 korun!"


Účast České republiky na soutěži byla opravdu nepřehlédnutelná. Ve složité situaci, která ovlivnila i počet soutěžních vzorků na něco málo přes 500 z 21 zemí (v tom 434 vín, zbytek tvořily vložené soutěže destilátů a soutěž lokálních vín z hobby produkce), působila stovka našich vzorků opravdu dominantně. Účastnily se s podporou Vinařského fondu, odesílalo je Národní vinařské centrum ve Valticích, s propagací a akvizicí pomáhala redakce časopisu Sommelier. Čtyři hodnotitelé z České republiky - Iva Kováříková, Dr. Luboš Bárta a ing. Petr Čech z Tvrdonic jako absolutní vítěz loňského ročníku v soutěži vín, spolu s ing. Janou Janulíkovou, která zasedla k hodnocení destilátů, tvořili celou čtvrtinu mezinárodních degustátorů v okolnostmi zúžené mezinárodní jury. Slovensko (14 soutěžních vzorků) reprezentoval v komisi profesor Fedor Malík.


Domácí Izrael byl zastoupen 212 vzorky, Argentina 39, Austrálie 23, Španělsko 18 atd. Nižší počet vzorků rozhodně neznamenal nižší kvalitu - třicetiprocentní limit OIV pro udělení medailí se zastavil na hranici 87,2 bodu!


Česká republika získala čtyři ze třinácti udělených Velkých zlatých medailí (stejně jako Izrael a Španělsko). Všechny jsou za vysoce sladká výběrová vína - vedle již zmíněného mezinárodního šampióna a současně držitele ceny Národního šampiona České republiky (Best of Nation) a vítěze kategorie 105, ledového Ryzlinku vlašského z Mikrosvínu Mikulov (152,2 gramy zbytkového cukru), se jejich držiteli stávají Helena Glosová z Moravské Nové Vsi za Chardonnay Výběr z cibéb 2008 (217,5 gramů),


Vinařství Maláník-Osička, s.r.o. z Mikulčic za Veltlínské zelené 2008, ledové víno (145,8 gramu) a Vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic za Sauvignon 2011 slámové víno (235,7 gramů).


Vedle čtyř velkých zlatých medailí získala vína z České republiky 11 zlatých a 16 stříbrných medailí.

 

 

 

Vinarstvi Volařík

106

U Venuše - Pálava, Výběr z bobulí

Gold

Vinarstvi Volařík

108

Ryzlink Vlašský, Ledové víno 2010

Gold

Sonberk a.s. Popice

107

Sonberk Pálava, Výběr z hroznů 2011

Gold

Vinarstvi Cech s.r.o.

107

Čech Cabernet Sauvignon ledové 2011

Gold

Vinařství Štěpán Maňák

107

Pálava Výběr z bobulí 2011

Gold

Vinařství Líbal s.r.o.

104

Muškát moravský, pozdní sběr 2011

Gold

Vinne Sklepy Valtice, a.s.

105

Chateau Valtice Rulandské bílé, 2011 Výběr z cibéb

Gold

Vinselekt Michlovský a.s.

105

Michlovský Pálava, Výběr z hroznů 2009

Gold

Zamecke Vinarstvi Bzenec

103

Ryzlink Rynsky, Pozdni Sber 2011

Gold

Znovín Znojmo, a.s.

103

Znovin Tramin Cerveny, selection of berries batch 1073

Gold

Znovín Znojmo, a.s.

104

Znovin Tramin Cerveny 2010 Ice wine batch 0062

Gold

BM vinařství, s.r.o.

103

Rulandske Sede, Vyber Z Bobuli 2011

Silver

Bohemia Sekt, s.r.o.

104

Bohemia Sekt Prestige Demi Sec 2009

Silver

Gotberg, a.s.

106

Gotberg Tramín Červený - Výběr z hroznů

Silver

Vinarstvi Volařík

105

Orechova Hora - Ryzlink Vlassky, Pozdni Sber

Silver

Kolby a.s.

103

Sauvignon, Vyber Z Hroznu 2008

Silver

Livi s.r.o.

105

Sauvignon, Vyber Z Bobuli 2011

Silver

Sonberk a.s. Popice

107

Sonberk Pálava Pozdní Sběr 2011

Silver

Vinařství Mikrosvín Mikulov

103

Mikrosvin Mikulov Muskat Moravsky, Pozdni Sber 2011

Silver

Vinařství Štěpán Maňák

105

Palava, Výběr z hroznů 2011

Silver

Vinařství Líbal s.r.o.

104

Rulandske šedé, Výběr z hroznů 2011

Silver

Vinařství U Kapličky s.r.o.

106

Muškát Moravský, Pozdní Sběr 2011

Silver

Vinařství U Kapličky s.r.o.

106

Ryzlink Rýnský, Pozdní Sběr 2011

Silver

Vinné sklepy Lechovice, spol. s r.o.

103

Lechovice Cabernet Sauvignon Ice Wine 2007

Silver

Vinné sklepy Lechovice, spol. s r.o.

103

Lechovice Cabernet Sauvignon Ice Wine 2010

Silver

Vinne sklepy Valtice, a.s.

106

Chateau Valtice Frankovka 2009 Vyber Z Hroznu

Silver

Vinselekt Michlovský a.s.

104

Michlovský Aurelius ,Vyber Z Hroznu 200-9

Silver

 

 


Pořadatelé soutěže nám umožnili uspořádat pro členy mezinárodní jury večer vín z České republiky. Zahájili jsme jej přípitkem sektem Bohemia Sekt Prestige brut, pak ing. Petr Čech představil svá pozdněsběrová polosuchá vína Chardonnay a Sauvignon a uzavřela jej sladká Pálava z Gotbergu, na niž složil a přednesl báseň profesor Pascual García Herrera, ředitel Enologické výzkumné stanice oblasti Castilia a León ze Španělska. Vína doprovodila italsko-indická fusion kuchyně Irit a Sandra Pellegriniových.

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

11.12.2012 - 09:06:11

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

04.06.2010 - Jak začít se sushi

Přinášíme osm rad pro všechny kdo se chtějí naučit dělat ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.