GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 25.04.2024, svátek má Marek
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Jako nejlepší víno České republiky vybrala porota Chardonnay 2011 ze Zámeckého vinařství Bzenec

 

 

 

Jako nejlepsi vino Ceske republiky vybrala porota Chardonnay 2011 ze Zameckeho vinarstvi BzenecŠampionem, tedy nejlepším vínem České republiky pro rok 2013 se stalo Chardonnay, 2011, pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec. Hrozny pochází ze slovácké vinařské podoblasti, z obce Vracov, viniční tratě Klínky.  Zástupci Národního vinařského centra, Svazu vinařů České republiky a hodnotící komise vyhlásili 10. ledna v Mikulově absolutního Šampiona Salonu vín - národní soutěže vín 2013, nejvyšší soutěže vín v České republice.

 

Šampion Salonu vín - národní soutěže vín 2013 postoupil z nominačního kola Národní soutěže vín - slovácké vinařské podoblasti do prvního kola a dále do finálového kola Salonu vín - národní soutěže vín 2013, které proběhlo 10. ledna v Mikulově. Porota jej v konkurenci dvou set finalistů soutěže vyhodnotila jako absolutního vítěze. Šampion se stal zároveň vítězem kategorie bílých vín.

 

Vůně vína je velmi intenzivní a přitom jemná, s projevem čerstvého žlutého ovoci přecházející do medových tónů. Chuť je plná a velmi strukturovaná, se svěží kyselinou, s náznakem zralých citrusů.

 

„Jedná se unikátní menší šarži 4000 ks. Patří do řady Chateau Collection Reservé, která je určena převážně pro gastronomii. Hrozny pocházejí z vlastních vinic z Vracova, viniční trati Klínky, která je cca 13 let stará. Ocenění je pro nás velkým úspěchem i vzhledem k tomu, že titul Šampiona získala naše společnost již před dvěma lety," říká ing. Bořek Svoboda, generální ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.

 

Z 1622 vzorků přihlášených do Národní soutěže vín v jednotlivých vinařských podoblastech Moravy (velkopavlovické, mikulovské, slovácké, znojemské) a vinařské oblasti Čechy se na základě udělených nominací přihlásilo do prvního kola Salonu vín - národní soutěže vín 2013 692 vzorků, z nichž 200 postoupilo do 2. kola. V 2. kole hodnocení byla kromě titulu Šampiona, vítězů jednotlivých kategorií a nejlepší kolekce vybrána také stovka nejlepších moravských a českých vín pro rok 2013, oceněných titulem „Salon vín České republiky".

 

Konečné výsledky soutěže, a tedy i složení Salonu vín ČR pro rok 2013 budou představeny 12. února na tiskové konferenci v Praze. Nová expozice Salonu vín ČR bude otevřena 1. března na zámku ve Valticích. „Salon vín ČR je naší chloubou. Podařilo se nám vybudovat mimořádný vícekolový systém hodnocení a oceňování moravských a českých vín, který je navíc korunován prestižní celoroční degustační expozicí. Díky účasti těch nejlepších degustátorů mají pak spotřebitelé v Salonu vín jasnou a prověřenou záruku výjimečné kvality vín," řekl ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

 

Záštitu nad Salonem vín - národní soutěží vín 2013 převzal, stejně jako loni, prezident České republiky, Václav Klaus. „Záštita prezidenta republiky vyzdvihuje status soutěže jako nejvyšší soutěže vín v ČR," sdělil dále ing. Pavel Krška.

 

Systém Salonu vín - národní soutěže vín

Celý systém hodnocení vín se skládá z několika stupňů. Pět základních soutěží pod názvem Národní soutěž vín probíhá v jednotlivých vinařských podoblastech a mají možnost nominovat úspěšná vína do prvního, už celostátního kola soutěže. Jedná se o 5 soutěží: 4 soutěže ve vinařské oblasti Morava podle jednotlivých podoblastí (velkopavlovické, mikulovské, slovácké, znojemské) a soutěž vinařské podoblasti Čechy (57 vzorků). Byla také stanovena minimální bodová hranice pro postup do 1. kola soutěže na 78 bodů.

 

 

Podoblast

Národní soutěž vín

Postoupilo

Velkopavlovická

486

331

Mikulovská

438

277

Slovácká

388

261

Znojemská

253

165

Čechy

57

17

Celkem

1622

1051

 

 

 

 

 

 

 

 

Z jednotlivých nominačních kol všech čtyř vinařských podoblastí na Moravě a z oblasti Čechy se sestaví účastníci 1. kola soutěže, které přímo vede k titulu Salon vín, proto už také nese označení Salon vín - národní soutěž vín. Tato vína jsou hodnocena na přelomu listopadu a prosince a postupuje z nich do 2. kola 200 vín. Finálové 2. kolo, které probíhá v polovině ledna, rozhoduje o vítězi (Šampionu) celé soutěže, vítězích jednotlivých kategorií, nejlepší kolekci přihlášených vín a hlavně o složení Salonu vín ČR pro příslušný rok. Podmínkou zisku titulu Salon vín ČR je ocenění minimálně 80 body.

 

Vína v Salonu vín ČR

Skladba a počet vín v Salonu vín ČR vychází jednak z plochy vinic v příslušné vinařské podoblasti, jednak z kategorií hodnocených vín (bílá suchá a polosuchá vína, bílá polosladká vína, sladká vína, růžová vína, červená vína a jakostní šumivá vína).

 

  • 80 vín celkem v kategoriích A a E (bílá a červená vína 0-12 g/l zbytkové cukru - suchá a polosuchá)

-          3 nejvýše hodnocená vína z vinařské oblasti Čechy

-          14 nejvýše hodnocených vín z vinařské podoblasti znojemské

-          21 nejvýše hodnocených vín z vinařské podoblasti mikulovské

-          22 nejvýše hodnocených vín z vinařské podoblasti velkopavlovické

-          20 nejvýše hodnocených vín z vinařské podoblasti slovácké

  • 7 nejvýše hodnocených vín v kategoriích B a E (12-45 g/l zbytkového cukru - polosladká vína)
  • 9 nejvýše hodnocených vín v kategoriích C (nad 45 g/l zbytkového cukru - sladká vína)
  • 2 nejvýše hodnocená vína v kategorii D (růžová vína a klarety)
  • 2 nejvýše hodnocená vína v kategorii F (sekty s. o.)

 

Degustační expozice - Salon vín

Ve zrekonstruovaném sklepení státního zámku ve Valticích je pak Salon vín prezentován v podobě celoroční degustační expozice. Vína zde jsou k dispozici veřejnosti, která má možnost ochutnat kterékoliv ze zde uložených vín. Vína uložená v Salonu vín jsou určena výhradně ke vzdělávání návštěvníků o víně a propagaci a podpoře našeho vinařství tím, že široká veřejnost, včetně zahraničních návštěvníků, má možnost naše nejlepší vína ochutnat na jednom místě a v důstojných podmínkách a zároveň se dozvědět všechny podstatné informace o každém víně i výrobcích, jejichž vína budou v Salonu vín České republiky zastoupena. Vína je zde možno také zakoupit, ovšem pouze po jednotlivých láhvích a tento nákup není určen obchodníkům vínem za účelem dalšího obchodování. Součástí sklepních prostor Salonu vín je také naučná expozice o našem vinařství a vinařských oblastech a také prodejna dárkového balení na láhve, vinařské literatury, degustátorských skleniček, sommelierských potřeb atd.

 

Tradice a význam soutěže

Salon vín - národní soutěž vín ČR je nejvyšší soutěží vín v ČR. Pořádá ji Národní vinařské centrum, o.p.s., a jako jediná soutěž vín u nás má oficiální garanci profesní svazové organizace - Svazu vinařů ČR. Ročník 2013 bude již 13. ročníkem.

 

Výběr degustátorů a systém hodnocení

V komisích soutěže každý rok zasednou naši nejlepší degustátoři. Kromě požadavku na složení degustačních zkoušek dle evropských norem vybírá Národní vinařské centrum jako jediné u nás své degustátory vlastním systémem následného proškolování a vyhodnocování degustátorů. Po technické stránce mají při hodnocení k dispozici unikátní počítačový systém vyvinutý Národním vinařským centrem. Důležitým a zcela zásadním atributem soutěže je požadavek na předchozí nalahvování přihlašované partie vína a odběr a zapečetění vzorků přímo u výrobce vína organizátorem soutěže, který má právo na výběr libovolných 6 lahví z přihlašované partie. K hodnocení se používá stobodový systém OIV (Mezinárodní organizace pro révu a víno se sídlem v Paříži) podle standardu z roku 2009.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

15.01.2013 - 09:14:32

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

28.01.2009 - Život je krásný

Rialto není jen slavný most v Benátkách, ale i prvotřídní ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.