GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 22.08.2018, svátek má Bohuslav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Když víno ročně vynese pět až sedm procent, je to úspěch

 

 

 

ilustracni fotoIvo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR


CENY TÁHNE ASIE. Řada vín v posledních letech silně zdražila. Souvisí to hlavně se zvýšeným zájmem Číňanů o kvalitní francouzská vína. Renomované značky vín ve větší míře nakupují také bohatí Indové a obyvatelé Jižní Koreje. Český trh je malý, investice do tuzemských vín připomíná spíše spekulaci.

 

Rozhovor


Lahev dobrého vína z Bordeaux někdy seženete už za 40 eur, kdo chce nejvyšší kvalitu, musí ale počítat, že za ni zaplatí několik set eur. Investovat do českých a moravských vín je naproti tomu složité. Většina těchto vín zraje rychle, trh je malý a nelze tak příliš hovořit o klasické investici. Vydělat se dá hlavně na rychlém nákupu a relativně rychlém prodeji oceněných vín z významných vinařských soutěží, říká viceprezident Asociace sommelierů ČR Ivo Dvořák.


HN: Ceny některých kvalitních vín v posledních letech výrazně vzrostly. Neodrazuje to část investorů?


Víno stále představuje velkou příležitost. Ceny řady vín díky enormnímu zájmu asijského trhu rostou a pro část investorů, zejména z Evropy, již jsou příliš vysoko. Nahrazují je ale ti asijští. Poměrně dobře vstřebávají vyšší ceny, hlavně u známých vín z Bordeaux, Burgund nebo Champagne. S kolegou Martinem Pastyříkem (prezident Asociace sommelierů, pozn. red.) jsme byli v Japonsku a tam prodávají ve velkých obchodech skvosty. V běžném hypermarketu jsme našli klimatizovanou vinotéku s víny, jaká u nás běžně nedostanete.


HN: Co všechno může ovlivnit cenu vína?


V prvé řadě ročník, tedy kvalita vína. Ceny vína téhož ročníku se mohou lišit o desítky, výjimečně o stovky procent. Francouzi tvrdí, že o kvalitě vína rozhoduje září. Roli samozřejmě hraje velikost úrody a kvalita hroznů. Důležitá je také oblast, odkud víno pochází. Vína z různých oblastí mají totiž rozdílnou dobu zrání, a tím i jinou návratnost peněz. Cenu vína mohou ovlivnit i zdánlivé maličkosti. Jeden ročník vína Chateau Mouton Rothschild se například prodával v Číně velmi draho, protože etiketu vyrobil čínský umělec Xu Lei. Přináší to ale i rizika. Počet padělků tohoto vína se odhaduje na milion a půl.


HN: Od jaké částky má smysl investovat do vína?


V systému en primeur (mladé víno, které zaplatíte, a než dozraje, zůstává v sudech u vinaře, třeba dva roky, pozn. red.) lze koupit velmi dobrá vína i za 40 či 45 eur. Nejdražší stojí několik set eur, lahev excelentního ročníku 500 až tisíc eur. Když máte vlastní sklep a odpadají náklady na uskladnění vína, lze do něj investovat od několika desítek tisíc korun. Investice největších hráčů ale činí milion eur nebo i více.


HN: Jak je to u českých a moravských vín?


Výběr našich vín je velmi omezený. Jejich cena tak může po získání prestižního ocenění, třeba ze soutěží Vinař roku a Král vín nebo Salon vín, vzrůst o desítky procent. Většina českých a moravských vín ale zraje kratší dobu než vína z Bordeaux. Podobná investice tak bývá jednorázová - když zjistíte, že víno vyhrálo soutěž, můžete vydělat na jeho rychlé koupi a relativně rychlém prodeji. U nás někdo nedávno koupil několik set lahví Ryzlinku vlašského od známého vinaře Miroslava Volaříka za několik set tisíc. Prakticky vykoupil trh a může si určovat cenu tohoto vína. Podle mých informací to ale nebyl spekulativní nákup. U velkých francouzských vín kupující několik let čeká, jak se mu díky jejich postupnému zrání peníze zhodnotí.


U nás vyrábí vína, která zrají déle, málo vinařů a jejich pořizovací cena bývá poměrně vysoká. Nedávno jsme s jedním z nich ochutnávali poslední lahve ročníku jeho vína 2004. A řekl nám, že toto víno začal prodávat za 800 korun. Nyní stojí 2400 korun. Šlo ale o unikátní víno a bylo možné investovat do malého počtu lahví, nikoliv, jak je běžné, do investičních bloků, tedy minimálně dvanáctikusových, výjimečně šestikusových boxů.


HN: Jak dlouhá je průměrná investice do vína?


Záleží na vínu, do něhož investujete. Bordeaux může zrát desítky let, sladké i sto let. Některá vína mají vrchol po patnácti letech. Podobná investice se tak zhodnocuje deset, nejvýše patnáct let. Často je lepší prodat víno dříve. Investor vydělá méně, nehrozí mu ale, že víno přestane zrát a jeho cena neporoste.


HN: Kde se s vínem obchoduje?


Buď formou en primeur v Bordeaux, nebo podobným způsobem v Burgundsku, kdy ochutnáváte vína, zaplatíte je a asi po dvou letech dostanete. Hotová vína, která již příliš nezrají, se draží na aukcích. V Belgii, ve Švýcarsku nebo v Německu kupují některé firmy vinné sklepy z konkurzů firem či jako dědictví a pak s těmito víny obchodují. Je tu ale riziko, že nebude znám původ a historie vína - zda bylo správně skladováno a uloženo. Jako soudní znalec v oblasti ekonomika a cena vína jsem nedávno klientce pomáhal určit cenu sbírky vín ročníků 1945 a 1947. Aukce vín jsou u nás výjimečné, nejspíše je tedy prodá tomu, kdo jí nabídne při osobním jednání nejvyšší cenu.


HN: Jak se dá nejlépe koupit a prodat víno?


Nejlepší je koupit víno en primeur, mladé víno ze sudu, jehož budoucí kvalita není jistá, i když se dá předpokládat. Když víno v sudu uzraje a ročník je popsán, určí se podle hodnocení expertů jeho cena. Jediné doporučení pro laika zní: vzít si poradce, který vínu rozumí. U nás obchoduje s vínem en primeur z Bordeaux několik firem a umí relativně dobře odhadnout vývoj jeho cen. Mohou pomoci i se správným uložením a prodejem vína. Pak je to poměrně bezpečná investice. Předpokládám, že pro toho, kdo investuje do vína, jde o další možnost, jak vydělat víc než v bance či na akciích. Tím, že zraje, hodnota vína roste. Kdyby přestalo zrát, lze ho vypít, což u akcií nejde.


HN: Často se uvádí, že zhodnocení investice do vína činí 10-15 procent ročně.


U největších zahraničních vinařství odhaduji výnos na desítky procent ročně či oněch 10 až 15 procent. Obvykle ale jen mírně překoná úrok v bance. Čistý roční výnos pět až sedm procent tak považuji za velmi dobrý. Existují však výjimky. Největší a nejznámější vinařství dosáhla i výnos 450 procent. U moravských vín je podle mého názoru vyšší zhodnocení ojedinělé.


HN: Jakou roli hraje při určování cen burza Liv-ex, další burzy či aukce vín?


Na burzách a aukcích se zpravidla obchoduje s víny, která jsou hotová a připravená k prodeji. Jiná věc je, jak vína hodnotí takový Robert Parker (velmi vlivný kritik vín, hlavně z Bordeaux, pozn. red.). Když dá nějakému vínu či ročníku přes 90 bodů, cena vyskočí o desítky procent. Velmi důležitou roli hrají aukční síně Christies nebo Sothebys, které významně ovlivňují celkovou úroveň cen vína. Silný růst ceny nějakého ročníku vína může ovlivnit i cenu mladšího ročníku.


HN: To vše působí dojmem, jako by se na investicích do vína nedalo prodělat...


To není pravda. Nákup en primeur je většinou ziskový, jsou ale i ročníky - včetně těch, které pamatuji, kdy počáteční cena klesla o několik procent. Týká se to levnějších vín, která stojí kolem 50 eur. Při dnešních úrocích v bance se ale obvykle investice do vína třeba z Bordeaux vyplatí. Hlavně díky velkému zájmu Číňanů nebo Indů a obyvatel Jižní Koreje. Rostou také investice z arabského světa. Korán alkohol zakazuje, největší tituly, třeba Romanée Conti, ale často končí u arabských šejků.


Velkým otazníkem jsou i některé poslední ročníky. Zhodnocení části vín je nižší, než se očekávalo, někdy jde o poměrně dramatické rozdíly. Čeká se ale na reakci příslušných institucí a obchodníků a na realizované ceny, až budou vína skutečně na trhu.


HN: Jaké je vaše oblíbené víno?


Záleží na příležitosti a na tom, co si dám k jídlu. Jedním z nejoblíbenějších regionů je pro mne Champagne, dále Burgundsko, mám samozřejmě rád vína z Bordeaux, nepohrdnu ani piemontskými či toskánskými. I u nás jsou dobrá vína. Těch oblíbených mám tedy hodně a nerad bych uváděl jen jedno z nich.


Ivo Dvořák, 42 let


Je viceprezident Asociace sommelierů ČR. Vystudoval obor ekonom obchodního provozu na Středním odborném učilišti společného stravování v Českých Budějovicích, má certifikát 3. úrovně pro pokročilé z WSET London Wine & Spirit School (londýnské školy vína a alkoholických nápojů). Působí jako sommelier. V této funkci pracoval v řadě firem, v letech 2006-2010 byl například hlavním sommelierem v Makro Cash & Carry ČR. Jedenáctkrát vyhrál v sommelierských soutěžích v ČR, vyhrál Mistrovství světa Habanosommelier Havana v roce 2004. Je soudní znalec v oboru víno a ostatní alkoholické nápoje, má degustátorské zkoušky České zemědělské a potravinářské inspekce (dnes Státní zemědělská a potravinářská inspekce) a mezinárodní degustátorské osvědčení OIV. S Liborem Ševčíkem napsal knihu Hledání pravdy o víně - sommelierství. Napsal také přes 290 odborných článků. K jeho koníčkům patří kromě sommelierství filmová hudba, cestování - turistika, potápění, rekreačně hraje volejbal a squash. Hovoří anglicky a německy.


ZÁJEM I PŘES ZÁKAZ
Korán alkohol zakazuje, ty nejšpičkovější tituly vín, například Romanée Conti, ale často končí u arabských šejků, říká Ivo Dvořák.

 

Zdroj: www.ihned.cz

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: František Mašek
05.02.2013 - 13:57:07

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

20.08.2010 - Jak se loni dařilo pražským hotelům

Společnost Labartt Hospitality ve spolupráci s ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

14.04.2014 - Barman Milan Červenka ovládl Bohemia Sekt Cocktail Competition

Prestižní soutěž v barmanském a baristickém umění Grand Prix ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.