Základem dělení vín v ČR je jednak germánský systém dělení vín dle vyzrálosti hroznů v době sklizně, dané obsahem cukru v moštu a měřené ve stupních normalizovaného moštoměru (°NM), který udává obsah přirozeného cukru v kilogramech na 100 litrů moštu, ale také románský systém založený na dělení vín dle místa původu.
VÍNO BEZ PŮVODU (VÍNO)
Nejnižší kategorie vín z hroznů vyprodukovaných v kterékoliv zemi EU. V některých případech může nést označení odrůdy a ročníku.
VÍNO S PŮVODEM
Víno vyrobené pouze z tuzemských hroznů o cukernatosti minimálně 14 °NM z odrůd stanovených vyhláškou (např. Damascenka, Modrý Janek) nebo z odrůd povolených v některém ze států EU. Vyrábí se jako "moravské zemské víno" nebo "české zemské víno". Může být označeno ročníkem a odrůdou, ze které bylo vyrobeno.
Víno vyrobené z tuzemských hroznů s cukernatostí minimálně 15 °NM pocházejících z jedné vinařské oblasti. Výnos nesmí překročit 14 t/ha. Výroba musí proběhnout v té vinařské oblasti, kde byly hrozny sklizeny. Víno musí být zatříděno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Etiketa obsahuje název vinařské oblasti, název odrůdy/odrůd nebo známku. Může nést i název podoblasti, obce, trati a ročník. Jakostní víno lze opatřit dovětkem:
odrůdové - vyrobené z vinných hroznů nebo z hroznového moštu nejvýše tří odrůd uvedených ve Státní odrůdové knize
známkové - vyrobené smísením vinných hroznů, hroznového moštu či jakostních vín.
Hrozny musí splňovat všechny požadavky na výrobu jakostního vína a navíc musí pocházet z jedné vinařské podoblasti a hrozny musí být ověřeny SZPI. Mošt se nesmí doslazovat. Etiketa obsahuje název vinařské oblasti a podoblasti, může označovat odrůdu/-y, ročník, obec a trať. Lze jej označit dovětkem známkové.
Lehčí, suché, příjemně pitelné víno z hroznů, které dosáhly cukernatosti minimálně 19 °NM.
Pozdní sběr
Kvalitní suché či polosuché víno vyrobené z hroznů sklizených při minimální cukernatosti 21 °NM.
Plné extraktivní víno s vyšším obsahem alkoholu a někdy též s vyšším obsahem zbytkového cukru z hroznů, které vyzrály na nejméně 24 °NM.
Plné a extraktivní polosladké či sladké víno z hroznů, které dosáhly cukernatosti více
než 27 °NM.
Vzácné, velmi sladké víno vyrobené lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě maximálně -7 °C. Získaný mošt musí dosahovat nejméně 27 °NM. Hrozny při lisování nesmí rozmrznout.
Aromatické sladké víno z dobře vyzrálých hroznů, jež se nejméně tři měsíce po sklizni dosoušejí na podložkách ze slámy či rákosu nebo jsou zavěšeny v dobře větraném prostoru. Mošt musí mít nejméně 27 °NM.
Velmi extraktivní, sladké a vzácné víno vyrobené z hroznů, které vyzrály nejméně na 32 °NM. Bobule v těchto hroznech se díky extrémně dlouhé době zrání většinou mění na hrozinky - cibéby.
Kategorie vín vycházející z apelačního principu zavedená vinařským zákonem 321/2004 Sb. Vyrábí se z odrůd typických pro určitý region. Víno musí mít charakter daného regionu a odpovídat pravidlům VOC. O přidělení známky VOC rozhoduje sdružení vinařů. Prvním apelačním systémem u nás je od roku 2009 VOC Znojmo.
Autor: redakce HN
20.02.2013 - 08:42:18
Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...
Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...
Při jaké teplotě skladovat víno? Co je to fortifikované víno? ...
V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...