GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 29.03.2024, svátek má Taťána
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Moravská a česká vína mají letos na světových soutěžích co obhajovat

 

 


Moravska a ceska vina maji letos na svetovych soutezich co obhajovatS počátkem roku 2013 začala nová sezona mezinárodních vinařských soutěží, kterých se s pravidelnými úspěchy účastní také moravští a čeští vinaři. Za zahřívací kolo před nejprestižnějšími mezinárodními soutěžemi lze považovat také Chisinau Wine and Spirits Competition v moldavském Kišiněvě, odkud si minulý týden vinařství Znovín ZNOJMO přivezlo jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili a Vinařství Štěpán Maňák jednu stříbrnou.


V loňském roce se naši vinaři účastnili všech největších a nejprestižnějších mezinárodních soutěží, pravidelně se zde prosazovali v silné konkurenci a jejich přítomnost ve světové vinařské špičce už dnes nikoho nepřekvapuje. S blížící se novou sezonou vyvstává otázka, zda se podaří úspěchy obhájit a třeba přidat ještě další ocenění, kterými moravské a české vinařství potvrdí své místo mezi vinařskými velmocemi.


Jako první loni moravská a česká vína vyjela za finanční podpory Vinařského fondu a organizačního zajištění Národního vinařského centra do Paříže na soutěž Vinalies Internationales. Z kolébky evropského vinařství si naši vinaři přivezli 2 zlaté a 25 stříbrných medailí. Na soutěži zazářili Tomáš Krist se zlatou medailí za Ryzlink rýnský, výběr z hroznů 2011 a dalšími čtyřmi stříbrnými medailemi za Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2011, Tramín červený, výběr z hroznů 2011, Muškát moravský, pozdní sběr 2011 a Rulandské bílé, výběr z hroznů 2011, dále Vinařství Horák se zlatou medailí za Hibernal, výběr z hroznů 2011 a třemi stříbrnými medailemi za Rulandské modré, pozdní sběr 2011, Pálavu, výběr z bobulí 2011 a Tramín červený, výběr z hroznů 2011 a Vinařství u Kapličky, které získalo zlatou medaili za Chardonnay, pozdní sběr 2011. V Paříži oceněná vína se následně objevila v publikaci 1000 Vins du Monde, tedy průvodci těmi nejlepšími světovými víny.


V květnu získala Česká republika na soutěži Concours Mondial Bruxelles 8 zlatých a 15 stříbrných medailí. Zlaté medaile si odvezli: Vinařství Čech za Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2010 a Sauvignon, pozdní sběr 2010, Vinařství Baloun za Muškát moravský, pozdní sběr 2011, Habánské sklepy za Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2011, Tomáš Krist za Tramín červený, výběr z hroznů 2011, Znovín Znojmo za Ryzlink rýnský, ledové víno 2009, Zámecké vinařství Bzenec za Ryzlink rýnský, výběr z hroznů 2009, Vinařství Sonberk za Sauvignon, 2010. V odborné jury zasedli také čeští zástupci: Ing. Pavel Krška, JUDr. Luboš Bárta, MBA, Michal Šetka a Ing. Richard Stávek.


Seriál prestižních zahraničních soutěží pokračoval v květnu v Londýně na Decanter World Wine Awards. Šest stříbrných, 21 bronzových medailí a 30 diplomů si rozdělilo 22 našich vinařských firem. Nejúspěšnějším vinařstvím v Londýně byl Znovín Znojmo se ziskem tří stříbrných medailí, jedné bronzové a dvou diplomů. Dařilo se také Novému vinařství (1 stříbrná, 2 bronzové a 1 diplom) a Vinařství Josef Dufek (4 bronzové). Dobrá zpráva je, že v Londýně bodovalo mnoho vín, která získala ocenění také na předcházející soutěži Concours Mondial de Bruxelles. Našim vinařům se tak pomyslně podařilo obhájit tato skvělá hodnocení.


Soutěž Muvina 2011, která se konala v červnu na Slovensku v Prešově, udělila vínu Pálava, výběr z hroznů 2011 z Vinařství LAHOFER absolutně nejvyšší bodové hodnocení celé soutěže (92,67 bodu ze 100). Tituly Champion a cenné medaile zde získalo také Vinařství Krist, Josef Valihrach a další.


Na konci června se moravská a česká vína vydala na cestu za oceán do USA a tradičně se to vyplatilo. Dvojnásobek velkých zlatých medailí a obhajobu titulu za nejlepší víno konkrétní odrůdy si spolu s osmdesáti medailemi odvezli naši vinaři z mezinárodní soutěže San Francisco International Wine Competition. Velkou zlatou medaili a titul za nejlepší Tramín červený celé soutěže získalo Vinařství Líbal, které navíc na této soutěži zazářilo už loni stejným oceněním za svůj Sauvignon.


V červenci vyrazila tuzemská vína do Slovinska, které se letos stalo pořadatelskou zemí „putovní" soutěže Vinoforum, jež srovnává kvality vín středoevropské provenience se zbytkem světa. Josef Valihrach s víny Sauvignon šedý, 2009 a Rulandské šedé, 2007 získal v Mariboru dvě zlaté medaile - Champion.


Mezi nejprestižnější světové soutěže patří zejména díky velmi přísnému bodovému hodnocení bezesporu německá MUNDUS vini. Naši vinaři si z Neustadtu přivezli 18 medailí, 3 zlaté a 15 stříbrných. Zlatou medailí zde bylo oceněno Vinařství Čech za Rulandské šedé, pozdní sběr 2011, Vinselekt Michlovský za Pálavu, výběr z hroznů 2009 a Znovín Znojmo za Tramín červený, výběr z bobulí, mešní víno 2011.


Podzim přesunul soutěžní klání do Vídně na AWC Vienna, odkud si naši vinaři přivezli neuvěřitelných 347 ocenění (62 zlatých, 194 stříbrných medailí a 91 diplomů). Mezi nejúspěšnější vinařské firmy patří Vinařství LAHOFER, které získalo 4 zlaté, 4 stříbrné medaile a 2 diplomy. Podobný úspěch zaznamenalo Vinařství U Kapličky, s. r. o., které dovezlo 4 zlaté a 5 stříbrných medailí.


Konec roku patřil izraelské soutěži Terravino. V sedmileté historii soutěže se již počtvrté - a potřetí v řadě - stalo víno z České republiky absolutním mezinárodním šampionem a nejvýše hodnoceným vínem soutěže. Loni se slavnostních fanfár dočkal Ryzlink vlašský, ledové víno z vinařství Mikrosvín Mikulov.


Nejvyšších světových ocenění se dočkala řada špičkových vín a vinařství z České republiky, která spolu s úspěšnými víny z největší a nejvyšší tuzemské soutěže vín Salon vín - národní soutěží vín dokazují neustále se zvyšující kvalitu vín z Moravy a Čech a také jejich jedinečnost a rozpoznatelnost v široké konkurenci nejlepších světových značek.

 

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

26.02.2013 - 08:44:35

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

18.06.2010 - Španělský hotelový řetězec zbrojí v Česku na další expanzi

NH Hotels otevřel dva hotely v Praze a Olomouci, další ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

12.11.2008 - Čaj

V jedné čínské legendě, Shen Nung, legendární čínský císař seděl ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.