GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Soutěž o Zlatý pohár Víno a Delikatesy zná své vítěze

 

 

 

 

Soutez o Zlaty pohar Vino a Delikatesy zna sve viteze

Ve dnech 3. a 4. 4. zasedly, tradičně pod vedením Branko Černého, odborné komise a zhodnotily předložená vína. Velkou novinkou bylo hodnocení na počítačovém systému Národního vinařského centra. Použitím tohoto systému se soutěž zařadila mezi velké domácí soutěže, které ho také využívají. Nasazením systému ELWIS pořadatel získá nejen velmi účinný nástroj k hodnocení vín bez chyb, ale také přehled o kvalitě hodnocení jednotlivých degustátorů. Pro příští ročníky tak může eliminovat hodnotitele, jejichž kvalita je nízká či kolísavá.

 

 

Do soutěže bylo přihlášeno celkem 504 vín. Vína pocházela z České republiky a řady míst světa –Rakouska, Bulharska, Španělska, Francie, Makedonie, Maďarska, Itálie, Chile a Portugalska. Hodnocení vín proběhlo v saloncích pražského Parkhotelu. V celkem 12 komisích zasedli samí zkušení a ověření hodnotitelé, v komisích byli paritně zastoupeni vinaři a technologové, inspektoři SZPI a sommelieři.



Statut rozděluje vína do několika kategorií: vína domácího původu na bílá a červená a dále vždy na vína do 4 g zbytkového cukru a od 4 do 45 g zbytkového cukru. Stejné čtyři kategorie tvoří i vína zahraniční. Růžová vína, šumivá vína, sladká vína a likérová vína soutěží ve svých kategoriích již bez rozdělení původu. Nově byly zařazeny nápoje vyráběné podobnou technologií jako víno, ale nikoliv z hroznů révy vinné. Víno s absolutně nejvyšším bodovým hodnocením bez ohledu na kategorii získalo titul Champion - Cena premiéra ČR. Víno domácího původu s nejvyšším počtem bodů, mimo kategorii, ze které pochází Champion, získalo Cenu ministra zemědělství ČR. Víno zahraničního původu s nejvyšším počtem bodů, resp. druhé v pořadí za Championem, získalo Cenu primátora hl. města Prahy.



Pohár premiéra ČR a titul Champion získalo víno:
Justinos Madeira Colheita 1996 Fine Rich se ziskem 91bodů.


Pohár ministra zemědělství ČR získalo víno:
Rulandské šedé 2011 výběr z hroznů z WINBERG Mikulov se ziskem 90,25 bodu



Pohár primátora hl. města Prahy získalo víno:
Trenatre Rosso 2012 Angello ROCCA & Figli, se ziskem 88 bodů

 

 

Zlaté poháry získali:



Vinařství Volařík za Veltlínské zelené 2012 pozdní sběr
Jaroslav Drmola za Cuvée Klárka 2010 pozdní sběr
Vinné sklepy Skalák za Ryzlink rýnský 2011 výběr z bobulí
Pavlovín za Frankovku 2011 výběr z hroznů
PATRIA Kobylí za Cabernet Sauvignon 2011 výběr z hroznů
Weingut Neustifter zaWeinviertel DAC Reserve 2011
Finet za Debröi Hárslevelű 2009 polosladké
Bodegas Briego za Briego Adalid Reserva 2005
Angello ROCCA & Figli za ZiLumari 2011 IGT
Tanzberg Mikulov za Merlot rosé 2012 výběr z hroznů
Tanzberg Mikulov za sekt Chardonnay & Ryzlink rýnský 2008
Vinné sklepy Lechovice za Cabernet Sauvignon 2007 ledové víno
Víno J. Stávek za Lokus červený 2011 likérové víno


Výsledky jsou zatím předběžné, konečné výsledky budou vyhlášeny na Veletrhu Víno&Destiláty 24. dubna v Praze, na holešovickém Výstavišti.



Vína hodnotili na postech předsedů komisí: Bc. Jaroslav Suský, Ing. Kateřina Černá, Ing. Marek Babisz, Ing. Pavel Chrást a Ing. Jan Stávek, Ph.D. Na postech členů komisí hodnotili: Aleš Sokolík, Dušan Vasileski, Eduard Prát, Filip Mlýnek, Ing. Lenka Kmentová, Ing. Vojtěch Masařík, JUDr. Eva Capoušková, Marcel Lanžhotský, Ing. Martin Busta, Martin Šmíd, Ing. Josef Hron, Ing. Lubomír Varga, Vladimír Hrbek, Vladimír Smutný, Zbyněk Kopeček, Zlatuše Zechmeisterová, Jiří Dunovský, Ing. Roman Polák, Stanislav Krejčí, Miloš Lanžhotský, Libor Jestřáb, Ing. Pavla Burešová, Pavel Klejna, Ing. Michal Kumšta, Pavel Hub, Petr Hůrka, Jan Podrábský a Roman Novotný

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

08.04.2013 - 14:36:53

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.