GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 23.09.2018, svátek má Berta
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Obliba moravských a českých růžových vín stále stoupá

 

 

 

 

 

Obliba moravskych a ceskych ruzovych vin stale stoupaMoravská a česká růžová vína jsou domácím produktem, jehož obliba u spotřebitelů rok od roku stoupá. V roce 2012 bylo pro výrobu růžového vína využito 25 % modrých hroznů, což v přepočtu znamená výrobu cirka 40 500 hl růžového vína původem z České republiky. Meziročně tak vzrostl podíl růžového vína na tuzemské produkci asi o třetinu.

 

 

V současné době se výrobou růžových vín zabývá 70 % vinařů. Výrobních kapacit je přitom stále dostatek, stejně jako i ploch osázených modrými odrůdami, které jsou základní surovinou pro výrobu růžového vína. Narůstá-li tedy zájem spotřebitelů, mohou vinaři velmi pružně reagovat a vyprodukovat dostatečné množství atraktivních rosé. „Je potěšitelné, že naši vinaři velmi rychle rozpoznali potenciál fenoménu růžového vína a díky dobrému zvládnutí technologie jeho výroby, vhodného výběru hroznů modrých odrůd i marketingové podpoře se i v tomto segmentu stali rovnocennými konkurenty importovaným vínům. Troufám si říct, že svěžestí, ovocitostí a lahodností je i předčí," řekl JUDr. Tibor Nyitray, předseda Svazu vinařů ČR.

 

 

Růžová vína jsou velmi zajímavým nápojem nejen pro jarní a letní sezonu. Jsou skvěle pitelná, lákají širokou škálou růžových barev a přitom jsou domácím produktem, který je v posledních letech více vyhledávaný tuzemskými spotřebiteli. Kvalitu zajišťuje zejména optimální geografická poloha a vysoká technologická úroveň našich vinařů. Vinařský fond se pak stará o dobrý marketing. „V dnešní době se kvalitní výrobek bez profesionálního marketingu na trhu neudrží. Růžové víno je bezesporu vynikajícím produktem, kterému chceme dát adekvátní marketingovou podporu, a myslím, že se nám to v posledních letech daří. Běžný spotřebitel stále více žádá moravská a česká vína a z toho máme samozřejmě radost," řekl ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR.

 

 

Nový vizuál

 

Vzhledem k velkému úspěchu loňského vizuálu, navazuje ten letošní právě na něj. Vizuál by měl evokovat stejné pocity jako růžové víno: svěžest, tajemnost, smyslnost a lákavost.

 

 

Růžové akce

 

Sezona růžových vín začíná každoročně v květnu, který je věnován mnoha „růžovým" akcím určeným zejména pro širokou veřejnost. Za zmínku jistě stojí každoročně oblíbený Svátek růžového vína ve Ville Richter na Pražském hradě, který se koná 1. května. Dále se pak růžová vína objeví 18. května na Farmářských trzích na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Přelom května a června pak tradičně patří Dnům růžových vín v Mikulově, které probíhají souběžně s Gourmet Festivalem. S podzimem pak přicházejí Svatomartinská růžová vína.

 

 

Další informace naleznete na webu: www.ruzove.cz

 

 

 

Co je to rosé?

 

 

Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů - od růžovošedé, přes jemně lososovou, sladce malinové tóny až po měděnou, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

03.05.2013 - 06:54:38

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

14.06.2010 - Léto svádí k mámení

I když to venku na léto moc nevypadá, podle kalendáře ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

08.04.2010 - Stát zakázal prodej lihovin ve více než šestilitrovém balení

Vlastní kolek musejí mít nyní také malé "placatice", které dosud ...

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.