GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 21.06.2018, svátek má Alois
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Jarovín Rosé 2013

 

 

 

 

Jarovin Rose 2013187 vzorků rosé vín z 10 zemí se sešlo na stolech mezinárodně složené degustační jury ve štukovém sále Znojemské besedy v pondělí 29. dubna. Komise zvolila Championem soutěže Merlot 2012 pozdní sběr rosé Jiřího Horta. Nejlepší kolekci předložilo Vinařství Volařík. Nejlépe hodnoceným sladkým vínem soutěže byl Cabernet Sauvignon 2011 ledové víno Martina Pomfyho ze Slovenska a nejlepší sektem Langmann Schilcher sekt brut z rakouského vinařství Weingut Langmann.

 

 

Jarovín Rosé je, díky své specializaci na rosé vína, výjimečnou soutěží u nás a ojedinělou v Evropě.



Do soutěže vstoupila vína z České republiky, Rakouska, Slovenska, Maďarska, Chile, Francie, Itálie, Moldávie, Argentiny a Libanonu. V mezinárodně laděné porotě zasedli, vedle domácích hodnotitelů i hodnotitelé z Maďarska, Rakouska a Austrálie. Čtyři z hodnotitelů studují na Wein Akademie v Rustu. K hodnocení byl tradičně využit počítačový systém Národního vinařského centra ELWIS. Celkem se v komisi sešlo 18 odborníků, mezi nimiž byli paritně zastoupeni enologové, sommelieři, inspektoři SZPI i učitelé z vysokých škol vinařského zaměření. Řídícím hodnocení byl vinařský publicista a mezinárodní hodnotitel Branko Černý, na postech předsedů komisí zasedli vinař Jiří Hort, enolog Bc. Jaroslav Suský a Doc. Ing. Josef Balík, Ph.D., vedoucí Ústavu posklizňové technologie Zahradnické fakulty MENDELU v Brně.



Od pátku do neděle pracoval štáb soutěže naplno. Bylo třeba svézt vína ze všech sběrných míst, rozbalit kartony a téměř 1 200 lahví očíslovat, přebalit do kartonů s nápisy hodnocení, Znojmo, Ostrava. Velkou pomocí bylo tradiční zapojení BS Vinařské potřeby do řetězu sběrných mís i studentů SOU a SOŠ Znojmo do přípravy akce. V pondělí se komise i studenti sešli v krásně vyzdobeném štukovém sálu a společnými silami vína ohodnotili. Práce tím však nekončila. Ještě v podvečerních hodinách zasedla speciální komise odborníků, která nejlepších 50 vín soutěže senzoricky popsala pro časopis Wine&Life. Vína pak putovala do foto studia, aby prezentace v časopisu byla co nejlepší.



Akci podporuje město Znojmo a je zařazena do rámce Májových slavnostní města Znojma. Veřejná prezentace vín ve Znojmě proběhne 7. 5. v prostorách Znojemské radnice a v jejím okolí. Na pokračování degustace se mohou tradičně těšit i Ostravané – Den v růžovém proběhne již 10. 5. v nově zrekonstruovaných kongresových prostorách hotelu Clarion Ostrava. Proslýchá se, že se ve Znojmě objeví i Miss Víno, která tu nejen pogratuluje úspěšným vinařům, ale také, spolu s kandidátkami na letošní korunku, představí vinařské patrony Miss Víno 2013.



Díky podpoře města Znojma se centrum Znojma, konkrétně Obroková ulice stane skutečným centrem růžových vín a gastronomie. Již jsou vyrobena pódia, která umožní v poměrně šikmé ulici vystavět dostatečný počet stánků s vínem i pokrmy. Akce je naplánována do odpoledních, večerních a nočních hodin – celá ulice a stánky se rozsvítí a budou důstojnou protiváhou kulturních vystoupení, které budou, v rámci Majáles, probíhat na nedalekém náměstí.



Systém degustace je jednoduchý. Ve vstupném obdrží každý návštěvník skleničku, katalog a kupónky na víno. Může se rozhodnout, zda je utratí za dražší vína medailová, nebo si naopak dá více vzorků levnějších. V ceně vstupného je i voda Aquila, pečivo, degustace sýru Gran Morávia a oliv Carbonell. Ti, kteří využijí nabídku koupě vstupenek v předprodeji na www.jarovin.cz získají velmi příjemný bonus v podobě degustačních kuponů za 80 Kč navíc! Pozor však – předprodej se již blíží ke konci.

 

 

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
06.05.2013 - 09:02:13

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

04.06.2009 - DAŇOVÉ ŘÍZENÍ - Obrana proti daňové kontrole

Při sporech s finančním úřadem vám potřebné argumenty dodají judikáty.

21.01.2010 - Speciální a neobvyklá piva české provenience

Přes určitý pokles v posledním roce stále platí, že Česká republika ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

21.06.2010 - Brambory známé i neznámé

Mezi oblíbené přílohy nejenom v našem kraji určitě patří brambory. ...

20.02.2009 - VIVA TEQUILA! Střet mýtů a reality

To co je pro Moraváka slivovice, Řeka ouzo či Itala ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2018 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.