GastroTrend

GastroTrend - odborný portál pro gastronomii
Dnes je 19.04.2024, svátek má Rostislav
GastroTrend

banner

 

RUBRIKY/ČLÁNKY » VÍNO

Jubilejní 20. ročník Grand Prix Vinex zná vítěze

 

 

 

 

Jubilejni 20. rocnik Grand Prix Vinex zna vitezeVe dnech 2. a 3. května se na brněnském Výstavišti uskutečnilo odborné hodnocení jubilejního 20. ročníku mezinárodní soutěže vín GRAND PRIX VINEX 2013. Ocenění od špičkových mezinárodních degustátorů se dočkal absolutní Champion, vítězové kategorií a další výjimečná vína. V závislosti na dosaženém bodovém ohodnocení pak byly nejlepším vínům uděleny také zlaté, stříbrné a bronzové medaile. Veřejnost bude mít příležitost seznámit se nejen s oceněnými víny na mezinárodním veletrhu VINEX 24. a 25. května 2013.

 

Na tiskovém brífinku na závěr hodnocení byly oznámeny první neoficiální výsledky:


• Champion a vítěz kategorie D (sladká vína): Ryzlink vlašský, ledové víno 2011, vinařství Georgios Ilias z Pavlova
• Vítěz kategorie A1 (suchá vína): Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2011 - Vinařství Volařík Mikulov
• Vítěz kategorie A2 (polosuchá vína): Rulandské bíle, výběr z hroznů 2012 - Vinařství Dufek
• Vítěz kategorie A3 (polosladká vína): Rulandské šedé, výběr z hroznů 2011 - Winberg Mikulov
• Vítěz kategorie B2 (růžová vína ostatní): Cabernet Sauvignon rosé, pozdně sběr 2012 - Znovín Znojmo
• Vítěz kategorie C1 (červená vína suchá): Cabernet Moravia barrique, výběr z hroznů 2006 - Vinařství Dvořáček LTM, Mikulčice
• Vítěz kategorie C2 (červená vína ostatní): Cabernet Moravia, pozdní sběr 2011, Patria Kobylí
• Vítěz kategorie F (šumivá vína): Gelber Muskateller, 2012, Weingut Reitmayer (AUT)


Celkové oficiální výsledky soutěže, vč. udělení jednotlivých medailí a dalších cen (např. národní vítězové pro nejlépe hodnocená vína z jednotlivých zemí, nejlepší kolekce atd.) budou zveřejněny v oficiálním katalogu soutěže, který bude vydán ke dni veřejné prezentace soutěžních vín, které se uskuteční ve dnech 24.-25.5. 2013 v pavilonu A2 Brněnského výstaviště.


Soutěže se zúčastnilo rekordních 603 vzorků vín ze 14 vinařských států světa. Nejvíce vín je samozřejmě z České republiky (520 vín), silně je zastoupeno také sousední Rakousko (46) a Slovensko (15). Nechybí ale vína např. z Moldávie, Kanady, USA, Jihoafrické republiky, Chile, Argentiny a dalších.


Z hlediska kategorií jsou nejzastoupenější bílá vína (348 vzorků, zejména polosuchá a polosladká) a červená suchá (130 vzorků). Hodnoceny budou ale také ostatní kategorie vín, např. vína přírodně sladká, sekty, vína růžová atd.

 

O soutěži


Grand Prix Vinex je tradiční prestižní mezinárodní soutěž vín, konaná při příležitosti mezinárodního vinařského veletrhu Vinex v Brně. V roce 2013 bude probíhat již 20. ročník soutěže.
Soutěž organizuje Národní vinařské centrum, o.p.s. ve spolupráci s Veletrhy Brno, a.s. a Svazem vinařů ČR. Záštitu nad soutěží přijal hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Michal Hašek. Organizaci soutěže podpořil Vinařský fond.


Vína byla hodnocena mezinárodní komisí renomovaných degustátorů v novém moderním pavilonu "P" na Brněnském výstavišti.


Hodnocení vín bude probíhat na platformě počítačového systému pro hodnocení vín, který byl vyvinut Národním vinařským centrem.

 

Prestižní ocenění a medaile


Medaile budou udělovány dle dosaženého bodového hodnocení - bronzová medaile min. 80 bodů, stříbrná medaile min. 84 bodů, zlatá medaile min. 87 bodů, velká zlatá medaile min. 92 bodů. Organizátor se zavazuje neudělit více než 30 % medailí vzhledem k celkovému počtu přihlášených vín. Toto kriterium bude aplikováno v rámci jednotlivých kategorií.


Limity pro udělování medailí jsou oproti některým jiným soutěžím v ČR mírně vyšší a odpovídají mezinárodním zvyklostem. To je zárukou prestižnosti získané medaile; stejně jako - ve světě standardní - limitace udělení max. 30% medailí z celkového počtu přihlášených vín.


Dále bude vyhodnocen „Champion", vítězové jednotlivých kategorií, nejlépe hodnocená kolekce vín a národní vítězové pro země, které přihlásily min. 10 vín.

 

Degustátoři


Klíčovým faktorem kvality každé soutěže vín je samozřejmě pečlivý výběr zkušených, renomovaných degustátorů - hodnotitelů vín. Organizátoři GRAND PRIX VINEX věnovali výběru degustátorů velkou péči. Komise se budou účastnit degustátoři - držitelé evropských degustačních zkoušek dle ISO normy, kteří navíc prošli systémem následného proškolování degustátorů, které Národní vinařské centrum organizuje ve spolupráci s Mendelovou univerzitou.


Veřejná prezentace soutěžních vín


Vína mezinárodní soutěže GRAND PRIX VINEX budou veřejnosti prezentována ve dnech 24.-25.5. 2013 v pavilonu A2 Brněnského výstaviště.


Mezinárodní vinařský veletrh VINEX 2013 proběhne v novém termínu jako samostatná obchodní přehlídka vín v pavilonu A brněnského výstaviště. Kromě vín soutěže GRAND PRIX VINEX se v rámci tohoto veletrhu se představí tuzemští i zahraniční vinaři se svojí aktuální nabídkou.


Oficiální web soutěže: www.grand-prix-vinex.cz

 

Partneři mezinárodní soutěže vín GRAND PRIX VINEX 2013


Pramenitá voda Aquila - dokonalá volba k vínu


Víno a voda tvoří ideální spojení. Správná voda dokáže skvěle podpořit chuťový vjem. Chceme-li si však víno skutečně vychutnat, jistotou je výběr kvalitní pramenité vody bez příchutě, která umožní jednotlivým chuťovým složkám vinného moku se rozvinout v plné šíři. Vhodně vybraná balená voda je garancí stabilní a kontrolované kvality, která neovlivní chuťový zážitek. Přesně taková je pramenitá voda Aquila pocházející z panensky čisté přírody v okolí Karlových Varů. Díky své lehké a neutrální chuti je Aquila tou správnou vodou k vínu. Důkazem je i hrdé partnerství s mezinárodní vinařskou soutěží Grand Prix Vinex.


Společnost THERMOTECHNIKA BOHEMIA, spol. s r.o.


je česká společnost, která na trhu působí již přes dvacet let. Hlavními činnostmi společnosti jsou servis, výroba a prodej výčepní a chladicí technologie. Svým vinařským partnerům poskytuje prodej vinoték, montáž a servis výčepní technologie a také výrobu stojanů na míru dle požadavků klienta. THERMOTECHNIKA BOHEMIA, spol. s r.o. úspěšně a dlouhodobě spolupracuje se společnostmi jako Znovín Znojmo, a.s., Vinařství U Kapličky s.r.o. a nebo Vinofol, s.r.o. V červnu 2007 se společnost stala členem mezinárodního seskupení EuropeanEconomicInterest Group THERMOTECHNIKA CROWN COOL, tvořeného sedmi společnostmi čtyř evropských států (Maďarsko, Rumunsko, Slovensko a Česká republika).


Střední odborná škola vinařská a Střední odborné učiliště zahradnické, Valtice


Střední odborná škola vinařská, byla založena již 15. listopadu 1873 - tehdy Rolnicko-vinařská škola. Vinařská škola je jedinou střední školou v ČR vyučující pravidelně vinohradnickému oboru s maturitou. Za dobu své činnosti vychovala tisíce odborníků tvořící páteř moravského a českého vinařství. V dnešní době má škola vybudované nové školní hospodářství, vinice se sponem 2,5 m a moderní sklepní technologii. Školní vína v posledních letech získávají přední umístění na celostátních výstavách.

 

 

 
zpětzpět  tisktisk  poslat e-mailem

Autor: WineOfCzechRepublic
07.05.2013 - 06:54:12

VÍNO
REKLAMA

banner

Nejčtenější články

22.01.2009 - Hotels.com: Pokles cen v hotelech o 3 procenta

Po celém světě během tohoto léta klesly průměrné ceny za ...

12.03.2009 - Dynybyl Hot Cup 2009

V honosném hotelu Art Deco Imperiál, z jehož zdí dýchá ...

05.03.2010 - Se šéfkuchařem u řezníka

Jak vybrat co nejlepší maso, který kus hovězího se bude ...

26.12.2009 - Víno - otázky a odpovědi

Při jaké teplotě skladovat víno?   Co je to fortifikované víno?   ...

05.06.2009 - Nově diskutované předpisy pro solária

V listopadu 2008 se otevřely brány veletržního areálu v Kolíně ...

všechny nejčtenější články

REKLAMA

GastroTrend na e-mail

Přejete si zdarma zasílat novinky, články či zpravodajství GastroTrendu na Váš e-mail? Vyplňte, prosím, následující údaje.

(zasílání lze kdykoliv odhlásit)


Jméno:
Příjmení:
E-mail:
 
Copyright © 2008 - 2024 LEONN promotion s.r.o. | Publikování obsahu bez písemného souhlasu vydavatele je zakázáno.